Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Överraskningsbesked av skidförbundet – Pekka Vähäsöyrinki föreslås ta en plats i styrelsen: ”Kan bli hätsk diskussion”

Från 2019
Pekka Vähäsöyrinki.
Bildtext Pekka Vähäsöyrinki (arkivbild).
Bild: Yle

Den tidigare landslagstränaren Pekka Vähäsöyrinki är en av namnen som är aktuella för skidförbundets styrelse, bekräftar förbundsfullmäktiges ordförande för Yle. Vähäsöyrinki har tidigare dömts till villkorligt fängelse för att ha ljugit i samband med den så kallade STT-härvan.

På veckoslutet ska skidförbundets fullmäktige rösta fram vem som ska sitta i förbundets styrelse nästa år. En av kandidaterna? Pekka Vähäsöyrinki.

– Han har tillsammans med Rinna Ikola-Norrbacka blivit föreslagna som nya namn för en styrelsepost, bekräftar fullmäktigeordförande Heikki Hämäläinen för Yle på tisdagen.

Enligt Hämäläinen kommer de flesta nuvarande styrelsemedlemmarna att fortsätta på sina poster, men en plats blev ledig då Eero Reijonen hoppade av på våren.

– Vi har fått in två förslag på vem som kunde ersätta honom och det är just Ikola-Norrbacka och Vähäsöyrinki, berättar Hämäläinen.

Ljög i samband med dopningsrättegång

62 år gamla Vähäsöyrinki var Finlands landslagstränare under åren 1985-89 och 1992-95. Åren 1997 och 1998 var han grenchef på förbundet.

På 2000-talet har Vähäsöyrinki närmast blivit känd som en av de centrala personerna i den så kallade STT-härvan.

År 2011 dömdes Vähäsöyrinki till villkorligt fängelse för att ha ljugit i samband med en rättgång tolv år tidigare, där skidförbundet anklagade notisbyrån STT för förtal efter en artikel om att det skulle ha förekommit dopning i landslaget då han var aktiv inom förbundet.

Vähäsöyrinki återvände till livet som tränare år 2016, då han tog över som Ari Luusuas personliga tränare. Ett år senare började han träna Kerttu Niskanen, ett uppdrag han lämnade tidigare i höst.

Niskanen hann kritiseras för beslutet att anlita en så omsusad tränare.

– För mig är det bara historia. Folk får tycka vad de vill. Det spelar ingen roll för mig, sade hon då.

Heikki Hämäläinen är också beredd på att beslutet kommer att väcka en hel del snack både inför och under förbundsfullmäktiges möte på veckoslutet.

– Det är en bra sak att folk är intresserade. Just nu har vi ju fler namn än vi kan gå vidare med. Det kan bli hätsk diskussion, siar han.

Diskussion om artikeln