Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Operastjärnan Plácido Domingo lämnar Metropolitan efter trakasseribeskyllningar

Från 2019
Placido Domingo
Bild: EPA

Operalegenden Plácido Domingo lämnar operahuset Metropolitan i New York. Beslutet kommer efter att ett tjugotal kvinnor anklagat Domingo för sexuella trakasserier.

Nyheten delgavs av både Domingo själv och av Metropolitan Opera bara en dag före den slutsålda premiären av Verdis Macbeth - en uppsättning i vilken Placido Domingo hade huvudrollen.

Beslutet ska ha varit gemensamt och gäller enligt Metropolitan även samtliga kommande föreställningar.

I ett uttalande som nyhetsbyrån AFP kommit över säger operastjärnan att han gått med på att lämna uppsättningen och operan eftersom hans medverkan "kunde dra uppmärksamheten från de kolleger som arbetat så hårt för Macbeth".

- Jag bestrider å det starkaste den senaste tidens beskyllningar mot mig och jag är bekymrad över ett debattklimat i vilket folk döms utan tillbörliga processer, kommenterar Domingo.

Utredning i Los Angeles

Det var i somras som Operan i Los Angeles inledde en utredning om beskyllningarna mot Domingo.

Utredningen görs av utomstående krafter. Den är alltjämt på hälft.

Den nu 78-årige Domingo har haft ledande positioner vid operan i Los Angeles i åratal och han har haft makt att bland annat tillsätta roller.

Både operasångare och dansare beskyller honom för sexuella trakasserier. Dessutom ska många ha bevittnat det osakliga beteendet.

Tidigare meddelade Metropolitan i New York att man inväntar resultaten av utredningen i Los Angeles innan man själv överväger åtgärder. Nu har alltså operan ändå tänkt om.

Källor: AFP, Reuters, arkiv

Diskussion om artikeln