Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Kloaklukt, mögel och dålig hygien” – norska friidrottslandslaget lämnade hotellet i Doha, finländarna stannar

Från 2019
Uppdaterad 25.09.2019 18:01.
Karsten Warholm.
Bildtext Inte optimalt, säger Karsten Warholm om hotellet i Doha.
Bild: ullstein bild - DanLak Photography / Daniel Lakomski / All Over Press

På tisdagen anlände de norska, finska och svenska friidrottslandslagen till Doha, där friidrotts-VM snart ska köra igång. Men hotellet lagen ska bo på höll inte måttet åtminstone enligt norrmännen. Vi kommer att kräva ersättning av arrangörerna, säger man från norskt håll.

– Det var kloaklukt, mögel på toaletten och dålig hygien, berättar toppidrottschefen för det norska friidrottslandslaget Erlend Slokvik för NRK.

Landslaget kom till hotellet i centrala Doha tidig eftermiddag på tisdagen och fattade snabbt beslutet om att byta hotell.

– Det var som att komma till en lägerskola. Mysigt på sitt sätt, men det var inte optimalt, säger häcklöparen Karsten Warholm för det norska rundradiobolaget.

Det finska landslaget bor också på samma hotell, men har inte stött på liknande problem.

– Jag fick höra i går kväll att norrmännen tagit det här beslutet, men vi har inte stött på problem med hygienen, berättar träningschef Kari Niemi-Nikkola för Yle Sporten.

– Vissa rum har varit lite i det minsta laget, till exempel fysioterapeuterna som bor i singelrum har haft det lite svårt att få allt att rymmas. Men inget utöver det, fortsätter han.

Kräver ersättningar

Enligt Niemi-Nikkola är det endast fem idrottare på plats i Doha just nu och resten av landslaget anländer under de kommande dagarna.

För norrmännen handlar det inte heller om en billig manöver. Enligt NRK kostar nämligen hotellbytet det norska landslaget flera hundra tusen norska kronor.

En nota som förbundet nu får stå för.

– Men vi ska göra en sak av det här. Vi kommer att kräva ersättning av arrangörerna, säger Slokvik.

– Kostnadssmällen är en vi får ta. Vi ska prestera optimalt och det är inget tvivel om att det skulle ha påverkat våra prestationer om vi hade stannat, fortsätter han.

Svenskarna har tvingats byta vissa rum

Sveriges landslag bor, som merparten av alla deltagande lag i VM, också i samma hotell, men kommer inte heller att flytta bort. Det berättar förbundskapten Karin Torneklint för Expressen.

– Det kostar för mycket, dessutom så tappar man all mat och service då, förklarar hon.

Enligt Torneklint har ändå vissa rum byts ut.

– Vissa rum har haft en konstig doft och då har vi försökt lösa det genom att byta. Vi vet inte vad det är som luktar, men är det inte okej så byter vi, säger Torneklint.

Åtminstone norrmännen känner sig förda bakom ljuset. Enligt Slokvik hade landslaget nämligen besökt hotellet innan VM för att inspektera utrymmena men sedan blivit tilldelade helt andra rum.

Niemi-Nikkola tycker ändå att allt har fungerat bra.

– Hotellet har bytt ut alla rum som haft problem, just det som svenskarna velat. Det har inte varit något problem alls, säger han.

VM kör igång på fredag.

Artikeln redigerad klockan 18.01: Översättningsfel korrigerat, "myggor" ändrat till "mögel".

Diskussion om artikeln