Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Förnya pizzakvällen med en tarte flambée – en fransk pizza med creme fraiche och vitmögelost

Från 2019
Uppdaterad 07.08.2020 14:23.
En gräddad tarte flambée på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Tarte flambée påminner om pizza men har en knaprigare botten som inte behöver jäsas. Härstammar från Alsace i Frankrike och görs traditionellt med fläsk och lök.

Deg

Ingredienser, 4 pers:

  • 5 dl ekologiskt vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 2 dl vatten
  • 3 msk olivolja

Gör så här:

  1. Knåda samman mjölet med salt, vatten och olivolja till en smidig deg.
  2. Knåda ytterligare 5 minuter och låt sedan degen vila.

Fyllning

Ingredienser, 4 pers:

  • 2dl creme fraiche
  • 4-6st gulbetor
  • 100gram camembert (gärna get)
  • 1knippe grönkål
  • 1bit peccorino

Gör så här:

  • Dela degen i fyra delar och arbeta ut till tunna bottnar.
Hyvlade gulbetor i en skål med vatten på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE
  • Bottna med crème fraiche och hyvlad gulbeta och grönkål.
  • Bryt ner camemberten och fördela ut.
  • Baka i ugn på 250 grader tills gyllene ca7-12 minuter.
Svarvade gulbetor och en grönsakssvarv på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE
  • Toppa med finriven peccorino och lite dressad svarvad beta och om du hittar lite roliga späda blad i trädgården.
En gräddad tarte flambée på ett bord
Bild: Carina Ahlskog/YLE

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln