Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump bad Zelenskyj att utreda Joe Bidens son – sammanfattning av samtalet har publicerats

Från 2019
Uppdaterad 27.09.2019 15:07.
Donald Trump den 1 juli 2017.
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY / POOL

Vita huset har publicerat inlagan av det omtvistade telefonsamtalet mellan USA:s president Donald Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

I den fem sidor långa sammanfattningen (som du hittar längst ner i artikeln) framgår att Trump under telefonsamtalet i juli upprepade gånger försökte övertala Zelenskyj att återöppna en undersökning mot den tidigare amerikanska vicepresidenten Joe Biden och hans son Hunter.

Republikanerna har anklagat Hunter Biden för korruption när han arbetade för ett ukrainskt energibolag medan Joe Biden var vice president.

Joe Biden är för tillfället den starkaste kandidaten i Demokraternas primärvalskamp, inför presidentvalet nästa år.

Demokraterna hävdar att Trump i samtalet med Zelenskyj försökt få hjälp av en främmande makt mot en politisk motståndare, och därmed brutit mot lagen.

En politiker talar till journalister. Två flaggor i bakgrunden.
Bildtext Underrättelseutskottets ordförande demokraten Adam Schiff liknade Trumps förfrågningar till Zelenskyj med "maffiahot".
Bild: JIM LO SCALZO/EPA/AOP

Efter sammanfattningen av samtalet publicerades på onsdagen tillbakavisade president Trump att han skulle ha pressat Zelenskyj och kallade Demokraternas krav om riksrätt skamlöst.

Vapenaffärer och "en tjänst"

Ordföranden för representanthusets underrättelseutskott demokraten Adam Schiff sade på onsdag att den publicerade sammanfattningen är "värre än befarad". Enligt Schiff påminde samtalets påtryckningar om maffians metoder.

Trumps förfrågan till Zelenskyj om "en tjänst" kom bara några dagar efter att Vita huset hade kungjort planer på att skära ned sitt stöd till Ukraina för landets kamp mot separatister i öst. USA har stött regeringen i Ukraina alltsedan den öppna konflikten mot ryskstödda separatister bröt ut år 2014.

President Zelenskyj intygade å sin sida under samtalet med Trump att Ukraina är "nästan redo" att köpa pansarvärnsrobotar av USA.

Under telefonsamtalet bad Trump den ukrainska presidenten att arbeta med fallet Biden tillsammans med sin personliga advokat Rudy Giuliani och USA:s justitieminister William Barr.

I sammanfattningen av samtalet nämns inte de nästan 400 miljoner dollar i bistånd till Ukraina som Trump några dagar före samtalet hade beordrat sin stabschef att dra in.

Två kostymklädda herrar skakar hand.
Bildtext President Zelenskyj intygade på onsdagen att samtalet med Trump var normalt.
Bild: AFP/Lehtikuva

"Jag vill inte bli inblandad i ett val i USA"

Senare på onsdagen träffades presidenterna Trump och Zelenskyj i New York i samband med den pågående generalförsamlingen i FN-högkvarteret.

Trump upprepade sin kommentar från tidigare, att det inte hade förekommit någon press under samtalet från hans håll.

Ukrainas Zelenskyj var av samma åsikt inför en stor samlad journalistkår.

- Jag vill inte bli inblandad i ett öppet demokratiskt val i USA. Jag tycker vi hade ett bra, normalt telefonsamtal. Vi talade om många saker och, ni läste det, ingen pressade mig.

Senare på onsdagen sade Ukrainas president Zelenskyj att han trott att endast president Trumps andel av det omtvistade telefonsamtalet skulle publiceras.

-Min åsikt är, att samtal mellan presidenter från suveräna stater inte borde publiceras. Jag trodde att endast deras andel skulle offentliggöras, till Ukrainska medier.

Här är hela utskriften (på engelska).

Transkription av samtal mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj.
Bild: Vita huset
Transkription av samtal mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj.
Bild: Vita huset
Transkription av samtal mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj.
Bild: Vita huset
Transkription av samtal mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj.
Bild: Vita huset
Transkription av samtal mellan Donald Trump och Volodymyr Zelenskyj.
Bild: Vita huset

Artikeln är kompletterad den 27.9 klockan 14.44 med samtalsutskriften
Artikeln uppdaterad den 26.9 klockan 03.06 med president Zelenskyjs kommentar om att han trott att endast Trumps andel av teleonsamtalet skulle offentliggöras.

Artikeln uppdaterad den 25.9 klockan 19.03: termen "utskrift" utbytt mot "sammanfattning" och "inlaga". Dokumentet i fråga är ett så kallat "memorandum", som bygger på anteckningar av Vita husets stabspersonal som närvarade vid samtalet.

Korrigering den 25.9 klockan 20.37: Rubriken har ändrats från att Trump "pressade" till att han "bad" för att ge en mer neutral bild av det som hittills framkommit gällande telefonkonversationen mellan Trump och Zelenskyj.

Källor: Reuters, NPR, New York Times