Sorg i Nykarleby – ung asylsökande orkade inte kämpa längre efter sitt andra negativa asylbesked
En manifestation för människors lika värde ordnas i Nykarleby på torsdagen. Bakgrunden är den förstämning som råder i bygden efter att en ung människa valde att avsluta sitt liv efter en asylprocess som tagit fyra år och slutade med negativt besked förra veckan.
Tony Forsbacka är ordförande för Nykarleby flyktingvänner. Han och frun Åsa Forsbacka säger att sorgen är stor. I fyra år har den unga mannen väntat på besked om sin framtid.
– De här människorna lever under en sådan enorm, obeskrivlig, press. De kan inte planera sin framtid, de vet inte vad de kan göra, vet inget om sin framtid. Och hela tiden är de rädda och undrar om polisen kommer och hämtar dem i dag, inatt eller imorgon. Så det blir för mycket, säger paret Forsbacka.
Händelsen i Nykarleby är inte unik. Yle har tidigare rapporterat om att självmord bland asylsökande blir vanligare och att fyra av tio asylsökande mår psykiskt dåligt.
Mardrömmen är ett plan till Kabul
Tina Nylund är en av de som engagerat sig i de asylsökandes situation och hon reagerade starkt då hon fick höra om vad som hänt med den unga mannen.
– Det här är det mest tragiska fallet men inte det enda. Vi har tvingat iväg de här pojkarna på olika sätt, till och med in i döden, säger Nylund.
Den unge mannen är en av femton afghaner och fem somalier som kom till Nykarleby år 2015. De kom till Finland som minderåriga asylsökande.
Åtta av de unga männen bor kvar i Nykarleby. Många av dem jobbar eller studerar, men minst en handfull av dem väntar fortfarande på besked. Några av dem har fått ett års uppehållstillstånd och väntar på besked om fortsättningen.
Flera av de afghanska asylsökande har för länge sedan flytt sitt hemland och vuxit upp i Iran, berättar Åsa Forsbacka. De tillhör minoritetsbefolkningen hazarer och har varit utsatta både i hemlandet och i Iran. Att då sättas på ett plan till Kabul är något de inte kan tänka sig.
– Det är en vidrig situation.
Råder förstämning i staden
Enligt stadsdirektör Mats Brandt råder förstämning i Nykarlebynejden just nu.
– En upprivande sak har hänt och staden är så klart med och stöder manifestationen.
Manifestationen ordnas av Nykarleby församling, staden och flyktingvännerna. Enligt paret Forsbacka har händelsen berört folk.
– Det märks tydligt. När man träffas talar man om det som hände, hur hemskt det är och att det måste bli så här.
Med manifestationen vill arrangörerna visa att alla människor har samma rättigheter.
– Att ha ett människovärdigt liv och det har de här pojkarna inte nu.
Grupp i kläm
Åsa Forsbacka säger att de som kom 2015 och ännu inte fått något slutligt besked är en grupp som kommit i kläm. Nu får asylprocessen inte ta flera år i anspråk.
– Så det har ändrat men för de här pojkarna så betyder ändringen bara att det tar ännu längre för dem. För nu måste man först ta de som kommer just nu. Så deras process ska gå snabbt och de blir prioritet ett. Men för de som kom 2015 blir det bara värre, säger Forsbacka.
Den unge mannen har jobbat på ett snickeri i två år.
– Vad kan vi göra, vad kan vi hjälpa med, vad kan politikerna göra bättre, frågar sig Tony Forsbacka nu.
Han anser att Finland måste bestämma sig för hur man vill ha det.
– Varför måste vi ha dem att vänta i fyra år? Att ha människor under sådan här press i fyra år är inte mänskligt.