Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skyddade gamla trähus är populära i Åbo

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt

Trots Åbos dåliga rykte om att riva många gamla hus finns det idag stora trähusområden som är skyddade och klassade som nationellt värdefulla miljöer. Många skyddade områden är eftertraktade bostadsområden.

Då det gäller skyddade områden finns det olika grader av värden och här har de gamla trähusen i västra och norra Åbo klassats som nationellt värdefulla miljöer.

John Björkman, som är forskare vid Åbo museicentral, säger att det är stora trähusområden i Åbo centrum som är skyddade tack vare att Åbo är en stad med gammal historia.

- Många av trähusen från början av 1900-talet var rivningshotade och då speciellt i stadsdelen Port Arthur. På 1970-talet fanns det en plan att riva ner hela området och ersätta trähusen med höghus, säger Björkman.

- Men tack vare aktiva medborgare, som motsatte sig det hela, fick vi en ny detaljplan för området. Och de här byggnaderna skyddades. Det var i början av 1980-talet, vilket var väldigt tidigt med tanke på byggnadsskydd.

Inga rivningar eller drastiska förändringar är tillåtna

Skyddet innebär att byggnaden är skyddad med tanke på dess miljömässiga värde och det mervärde det ger sin omgivning.

Ljusa trähus med tegeltak på en lummig gård i Åbo
Bildtext Skyddade trähus i Åbo
Bild: Maud Stolpe/Yle

Det betyder att man inte får riva och bygga nytt men också att man inte får göra drastiska förändringar då det gäller exteriören, fortsätter han.

Om man vill göra förändringar ska man ansöka om åtgärdstillstånd.

- Då kommer det till oss på landskapsmuseet för kommentering. Det handlar ofta om takfönster eller var man kan placera en luftvärmepump för sådana kan man inte heller sätta var som helst i sådana här områden, säger Björkman.

Också då det gäller färgsättningen måste färgen passa in i stilen och byggnadens historia. Men man får byta färg. Också här är det folk på landskapsmuseet som tar ställning i frågan.

- Inomhus har man i princip fria händer men jag hoppas att folk bevarar de historiska värderingar som finns inomhus, många av de finaste detaljerna finns just i interiören, säger Björkman.

Hög status att bo i de gamla skyddade områdena

Port Arthur är det mest kända av de skyddade trähusmiljöerna i Åbo, men trähusen längs Bangårdsgatan ända fram till tågstationen ligger inom samma skyddsområde.

John Björkman säger att skyddet har gett trähusområden högre status och det är väldigt populärt att bo i dem.

- Speciellt om man talar om Port Arthur så vill människor gärna framhäva att de bor där även om de bor i områden som ligger lite utanför, berättar han.

John Björkman står framför ett trähus på en lummig gård i Åbo
Bildtext John Björkman
Bild: Maud Stolpe/Yle

Trähus är mysigt

Thomas Lagerroos och hans familj flyttade för sju år sedan till ett trähus som byggdes år 1900 en bit utanför Port Arthur.

- Vi behövde större och min sambo hade tidigare bott i trähus i Portsa (Port Arthur) och tyckte om det. Det känns också ganska tryggt att bo med fyra hus runt sig på samma gård, berättar Lagerroos.

I början tänkte de inte på att området var skyddat, men idag ger det en viss trygghetskänsla. Han tror att folk som flyttar till ett område av det här slaget gör det för att bo kvar lite längre.

Då familjen flyttade in var bostaden redan renoverad i tre våningar och de kunde ha flyttat in direkt.

- Det var ganska mycket 80-talsstil på lägenheten med mycket trä. Vi såg genast att det fanns möjligheter att få den att passa oss enbart genom att göra om ytorna, säger Lagerroos.

Renoveringen tog ändå sju månader med jobb varje dag. Thomas Lagerroos kunde göra en stor del av arbetet själv. Det blev ganska stora förändringar med mellanväggar så att barnen kunde få egna rum, det blev ny bastu och nytt kök.

Frun valde alla material och jag försökte få dem på plats

- Vi fick många idéer från de lägenheter vi hade varit och tittat på. Men i princip var det sambon som valde färger och material och jag försökte få allt på plats, säger Lagerroos.

Det finns 50 lägenheter i trähusbolaget och Thomas Lagerroos säger att det idag inte finns två lägenheter som ser likadana ut även om alla i grunden är 55 kvadratmeter i ett enda plan.

- Folk har så olika idéer och vill få sin bostad att likna sig själv. För oss var det viktigt att ta tillvara varje kvadrat i och med att familjen består av fem personer, en hund och tre katter.

Thomas Lagerroos står i sitt kök med en lurvig katt i famnen
Bildtext Thomas Lagerroos
Bild: Maud Stolpe/Yle

På frågan om hur det är att bo i ett trähusbolag till skillnad från i ett höghus är han bara positiv.

-Det är tryggt, det finns en gemenskap. Om man någon lördag eller söndag morgon blir utan kaffe är det bara att gå över till grannarna och låna.

En lummig trähusgård i centrum av Åbo
Bild: Maud Stolpe/Yle

Diskussion om artikeln