Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Inte okej att människor drivs till den här graden av förtvivlan" – manifestation i Nykarleby ska visa på frustration över hur Finland sköter asylprocesser

Från 2019
Uppdaterad 26.09.2019 09:25.
Mia Anderssén-Löf står framför en murad stenvägg.
Bildtext Kyrkoherde Mia Anderssén-Löf.

I kväll (torsdag) ordnas i Nykarleby en manifestation för människors lika värde. Bakgrunden är den sorg och frustration som uppstod då en ung asylsökande tog sitt liv tidigare i veckan.

Från arrangörshåll hoppas man att manifestationen blir ett uttryck för sorg och frustration över hur Finland behandlar asylsökande, men att det också blir ett uttryck för hopp och för att många vill se en förändring.

Kyrkoherde Mia Anderssén-Löf är en av de som tog initiativet till samlingen.

– Tanken föddes ganska genast, att något behöver vi göra, vi behöver samlas på något sätt. Många i församlingen och staden är berörda och känner frustration och en sorg som behöver formuleras och komma till ytan, säger Anderssén-Löf.

Hon talade under onsdagen med stadens personal och kastade fram idén om en gemensam samling.

Tragedier sker då och då så vad är det i det här fallet som gör man behöver samlas?

– Det som kanske skiljer det här fallet från många andra tragiska händelser i vår stad och vår församling är att här kan vi alla uppfatta att det finns en strukturell orättvisa eller svårighet som hör samman med varför den här unga mannen kände sig tvungen att ända sitt liv. Det finns något i den här situationen som var bortom honom och kanske också bortom den lokala kontexten.

Enligt Anderssén-Löf behöver vi visa att vi inte accepterar att människor hamnar i sådana här situationer och drivas till den här graden av förtvivlan.

– För han är inte den enda som hamnat i den här situationen och fattat det här beslutet. Och det gör kanske frågan akut på ett annat sätt. Att hur hanterar vi att det finns ett strukturellt problem som gör att människor inte ser någon annan utväg?

Samtidigt säger Anderssén-Löf att alla tragedier förtjänar en manifestation. För de har alla sina orsaker och sin bakgrund som behöver ses och kännas vid.

– Men nu handlar det också om hur vi som samhälle möter det här missförhållandet som sätter så många mänskor i ett så desperat läge.

Många som vill något bättre

Under manifestationen blir det musik, stadsstyrelsens ordförande Maria Palm talar, liksom också Anderssén-Löf och en representant från den utbildning där den unga mannen studerat.

Tanken är att stå upp för alla mänskors rätt att leva ett liv i hopp och tro på framtiden, enligt Anderssén.

– Jag hoppas att manifestationen i kväll skulle få inge en känsla av att vi är många som samlas, många som visar frustration och sorg över att ett liv ändas på det här sättet och av de här anledningar. Att vi är många som vill något annat för varandra och vår värld. Att det skulle bli ett uttryck för sorg men också ett uttryck för hopp och kraft att förändra.