Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Suomen Kuvalehti: Finnhems verksamhet utreds – läkarhelikopterföretaget ska ha försökt fiffla till sig dyra helikoptrar

Från 2019
En gul helikopter fotad med himmelen som bakgrund.
Bildtext Finnhems är i blåsväder.
Bild: Bild: Finnhems

Läkarhelikopterföretaget Finnhems misstänks bland annat för att ha struntat i att konkurrenssätta tjänster, rapporterar Suomen Kuvalehti. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) säger till tidningen att en utredning kring företagets verksamhet ska inledas.

Företaget, som drivs med skattemedel, ansvarar för att organisera och övervaka läkarhelikopterverksamheten. Företaget köper däremot helikoptertjänster av två externa operationsföretag och har alltså inte egna helikoptrar. Det här har de däremot försökt ändra.

Företaget har övervägt att införskaffa sina egna helikoptrar, vilket skulle kosta den finska staten närmare 100 miljoner euro.

Enligt Suomen Kuvalehti anklagas företagets verkställande direktör, Jyri Örri, för att ha svartmålat utomstående helikopteroperatörer i hopp om att övertala staten att skaffa egna läkarhelikoptrar.

Örri nekar att han skulle ha gjort något sådant.

"Vi måste reda upp det här"

Källor till tidningen vittnar även om tvister och hårt ledarskap inom företaget. Samtidigt ifrågasätts Finnhems förutsättningar för uppdraget. Pilotförbundet Suomen Liikennelentäjäliitto kritiserar också Jyri Örris tillvägagångssätt.

Det är inte bara regeringen som ska utreda Finnhems verksamhet. Även Konkurrens- och konsumentverket har inlett en granskning av företaget.

– Vi måste reda upp det här, säger Krista Kiuru till Suomen Kuvalehti.

Hon medger att hon är medveten om "utmaningarna" kring Finnhems.

År 2011 spenderade staten 11,8 miljoner euro på Finnhems verksamhet. Motsvarande siffra år 2018 var 30 miljoner euro.

Källor: STT, Suomen Kuvalehti

Diskussion om artikeln