Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Centrumtunneln ser ut att gå i graven – nu motsätter sig också SDP projektet

Från 2019
Helsingfors centrum. På bilden syns både bilar och en spårvagn.
Bildtext Centrumtunneln skulle lätta på biltrafiken och öka antalet gågator.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Det ser ut som att centrumtunneln i Helsingfors slopas. Socialdemokraterna i Helsingfors beslöt på onsdag kväll att de inte stöder tunneln, vilket betyder att det sannolikt inte finns en politisk majoritet för förslaget.

Projektet ligger för tillfället på stadsmiljönämndens bord, som bordlade ärendet förra veckan. Centrumtunneln behandlas i nämnden igen den 1 oktober.

Ett nej från Socialdemokraterna betyder i praktiken att centrumtunneln inte blir av. Orsaken till Socialdemokraternas nekande svar är bland annat tunnelns prislapp på 1,4 miljarder euro.

I ett utlåtande hänvisar SDP till en studie från stadsmiljösektorn som visar att centrumtunneln skulle öka på privatbiltrafiken på bekostnad av kollektivtrafiken.

SDP anser att huvudstadsregionen borde genom sina handlingar stödja användningen av kollektivtrafik som ett transportmedel, och det är en övervägande orsak till varför gruppen inte stöder centrumtunneln.

Centrumtunneln skulle göra det möjligt för bilister att köra genom tunneln hela vägen från Hermanstad via Sörnäs till Västra hamnen.

Debatten om centrumtunneln har delat politikernas åsikter.

Diskussion om artikeln