Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Old-school att sitta på ungdomsgården och vänta på ungdomarna" - Ungdomsledarna i Raseborg satsar på samarbete med skolorna

Från 2019
Vad ska vi göra när ungdomsgårdarna är stängda? - Spela upp på Arenan

Ungdomsgården ska vara en trygg plats - men ungdomsledarna i Raseborg satsar inte allt på ungdomsgården.

Specialungdomsledare Nicolina Holmberg berättar att man inom teamet valt att prioritera ambitionen att nå fler ungdomar än de som brukar hänga på ungdomsgårdarna.

- Ungdomsgårdsverksamheten är egentligen lite old-school. Vi kan inte sitta där och vänta på att ungdomarna ska komma dit. Vi satsar i stället på ett bredare samarbete med skolorna och annan verksamhet för att nå ut till fler ungdomar.

ungdomsledare i raseborg.
Bild: Yle/ Johan Gullmets

En ungdomsledare och en kvällsledare brukar vara på plats på ungdomsgården. I år har processen med att göra upp kontrakt med de här kvällsledarna försenats från stadens sida.

Utan kvällsanställda är det därför svårt att hålla ungdomsgårdarna öppna.

- För att vi skall kunna erbjuda så bred verksamhet och nå så många ungdomar som möjligt har vi valt att prioritera den övriga verksamheten istället för ungdomsgårdarna. Vi hoppas att vi kan öppna dörrarna till alla gårdar i början av oktober, säger Nicolina Holmberg.

Mellan 20 och 70 ungdomar brukar besöka ungdomsgårdarna en kväll den håller öppet.

- Men visst finns det ungdomar på stan som aldrig sätter sin fot på ungdomsgården. Vissa skulle kanske vilja men vill inte själv ta initiativ, säger ungdomsledare Sebastian Berg.

Då fungerar det kanske bättre om ungdomsledaren först tar kontakt och bjuder in till ungdomsgården.

Ändrar öppethålling i Pojo

Den senaste tiden har Pojoborna klagat på skadegörelse och en känsla av otrygghet. Men det är inte ungdomarna som får skulden utan snarare vuxna.

- Det vi kan göra är att erbjuda en ungdomsgård med trygga vuxna, säger ungdomsledaren John Grop.

Ungdomsledare Anna Packalén påpekar att det är svårt för ungdomsledarna att ändra på hela närmiljön och få den trygg. Det faller mera på polisen och andra aktörer.

- Om det handlar om mopedåkning i Tenala kan vi vara på plats och tala med dem. Men vi kan ju inte heller hindra dem från att trimma sina mopeder, säger Anna Packalén.

Öppettiderna på ungdomsgården i Pojo kommer att ändras så att istället för två vardagskvällar kommer den att vara öppen på onsdagar och lördagar.

Till ungdomsledarnas verksamhet hör utöver ungdomsgårdarna bland annat rastverksamhet i skolorna, lektioner med olika teman, utfärder, workshoppar och läger.

Diskussion om artikeln