Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

70 000 finländska kvinnor har blivit friska från bröstcancer - stöd cancerforskningen via Tongåvan

Från 2019
kvinna i mammografiundersökning
Bildtext Alla finländska kvinnor i åldern 50-69 år kallas till mammografiscreening

Ifjol hämtade kampanjen Rosa bandet in 2,3 miljoner euro. Cancerstiftelsen arrangerar kampanjen och pengarna som kommer in går i första hand till bröstcancerforskningen men också till att förbättra vården och forskningen för andra gynekologiska cancerformer.

Symbolen för kampanjen är det rosa sidenbandet, som kan köpas i kiosker, butiker och apotek. Bandet kostar fyra euro, varav tre euro går direkt till cancerforskningen.

Tårar på sidenbandet

Varje år får någon finsk kändis designa det rosa bandet och i år fick skådespelaren Seela Sella sätta sin prägel på det. Hon ville lägga silverfärgade droppar på bandet.

- De silverfärgade dropparna är symboler för tårar av glädje och av sorg, säger hon.

skådespelaren Seela Sella
Bildtext Skådespelaren Seela Sella har designat årets Rosa Bandet-sidenband.
Bild: Cancerstiftelsen

Temat för årets Rosa bandet-kampanj är Visa dina känslor. Visa ditt stöd (Näytä tunteesi. Näytä tukesi). En halv miljon sidenband kom till försäljning den 24 september, då kampanjen körde igång.

Den nationella Rosa bandet-dagen är den 11 oktober och kampanjen avslutas den 3 november.

Cancerfallen ökar men vården blir bättre

Årligen insjuknar drygt 6700 kvinnor i bröstcancer och i olika gynekologiska cancerformer. Rosa bandet-insamlingen har som mål att främja cancerforskningen och att allt fler cancerfall kan förebyggas eller botas.

Vetenskaplig forskning utgör grunden för att förebygga olika former av cancer, men lika viktig är att upptäcka och diagnostisera sjukdomen. Då man upptäcker sjukdomen i ett tidigt skede är förutsättningen att tillfriskna bättre. I dagens läge kan allt fler cancerpatienter botas.

cancerläkaren Leena Vehmanen
Bildtext Cancerläkaren Leena Vehmanen.

Många frågor kring cancer hos kvinnor är ändå fortfarande obesvarade, och därför behövs det ständigt medel för forskning.

- Alla behandlingar har blivit bättre, både de onkologiska och de kirurgiska, säger specialistläkaren Leena Vehmanen som jobbar för cancerorganisationerna och vid HUS cancercenter.

Hon berättar att man numera går in för att ge cytostatika före kirurgiska ingrepp, vilket har visat sig vara bra speciellt då det gäller de agressiva cancerformerna.

Man hittat nya behandlingsmetoder speciellt för avancerad eller spridd bröstcancer. Dessutom opererar kirurgerna bort mindre vävnad än förr så operationerna är mer bevarande.

Hälften av alla bröstcancerfall är enbart dålig tur

Största orsaken till att bröstcancerfallen ökar är stigande ålder - risken ökar ju äldre man blir. Andra riskfaktorer är vår västerländska livsstil, det vill säga övervikt och få födslar.Risken ökar också om man äter mycket fett eller dricker alkohol regelbundet.

stetoskop och en lapp där det står estrogen
Bildtext Estrogenbehandling i klimakteriet ökar cancerrisken en aning.

Nyligen kom en studie som visar att hormonbehandling under klimakteriet också ökar risken för bröstcancer. Estrogenbehandling ökar risken 1 - 4 år och den är förhöjd upp till tio år efter att behandlingen har avslutats.

- Var femtionde kvinna som insjuknar i bröstcancer får sjukdomen endast på grund av estrogenbehandling i klimakteriet, påpekar Vehmanen.

Ungefär tio procent av alla bröstcancerfall är ärftliga.

Ungefär hälften av alla bröstcancerfall har ändå inga av dessa riskfaktorer utan man har helt enkelt fått sjukdomen på grund av "dålig tur".

Den finländska bröstcancervården är av toppklass

Leena Vehmanen berättar att börstcancervården i Finland är av toppklass. Andra länder som har vård i klass med vår är Sverige, Island, Norge och USA.

- 91 procent av de finländare som insjuknat i bröstcancer är vid liv fem år efter att de fått diagnosen och 85 procent är vid liv tio år efter diagnosen, säger hon.

kvinna i mammografiundersökning
Bildtext Mammografiscreeningen har minskat dödligheten med 33 procent.

Finland var bland de första länder i världen som tog i bruk bröstcancerscreening och i dagens läge har dödligheten minskat med en tredjedel tack var screeningen.

Äggstockscancer upptäcks ofta för sent

Intäkterna från kampanjen Rosa bandet stöder också forskningen inom andra gynekologiska cancerformer. Ungefär 1700 finländska kvinnor drabbas årligen av olika cancerformer, varav den vanligaste är cancer i livmoderhalsen.

I allmänhet är prognosen att tillfriskna från kvinnocancerformerna god, men för forskarna är äggstockscancer en svår nöt att knäcka.

Äggstockscancer ger sällan tydliga symptom och därför är den svår att upptäcka i tid. Då den upptäcks, har den ofta redan spritt sig så mycket att den är svår att bota. Av dem som insjuknat i äggstockscancer, är endast 45 procent vid liv fem år efter diagnosen.

Rosa bandet-kampanjen arrangeras nu för sjuttonde gången

Cancerstiftelsens kampanj Rosa bandet har samlat in medel till forskningen inom kvinnocancer sedan år 2003. I år är målet att samla in 2,5 miljoner euro.

Utöver Rosa bandet-sidenbandet kan man köpa en mängd olika kampanjprodukter..

Cancerstiftelsen har stött cancerforskning sedan 1948. Ifjol delade stiftelsen ut sju miljoner euro för cancerforskning.

Rosa band med gråa droppar mot en ljusgrå bakgrund.
Bildtext En halv miljon rosa band har kommit till försäljning.

Stöd kampanjen Rosa bandet genom att donera

Köp ett Rosa band i butiker eller apotek. Det kostar fyra euro.

Betala in via konto FI20 2344 1800 0032 29, referens 5445.

Betala med nätbankskoder via Cancerstiftelsens webbplats.

Stöd via sms: skriv ROOSA och skicka till 16499 (10 euro).

Ge ett bidrag vida donationstelefon, ring numret 0600 90 211 (10 euro).

Betala via Mobile Pay och använd koden 55714.

Insamlingen startar i Tongåvan fredag 4 oktober kl 19.20 i Yle Vega.

Diskussion om artikeln