Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vresros fortsatt hett ämne i Pargas – nu bekämpar man den med 100-gradigt vatten

Från 2019
Vresrosbekämpning med kokande vatten - Spela upp på Arenan

Bekämpning av vresros har varit ett hett samtalsämne i Pargas på sistone. Utgångsplanen att använda glyfosat skapade en folkstorm, vilket ledde till en talkoinsats där Pargasbor i stället rensade parkerna för hand. Den senaste alternativa metoden går ut på att spruta 100-gradigt vatten på vresrosrötterna.

Enligt Daniel Falck, stadsträdgårdsmästare i Pargas, blev staden kontaktad av företaget Eco Weedkiller som under torsdagen var vid ishallen i Pargas för att visa hur systemet med hett vatten fungerar.

– Jag är väldigt intresserad av det här systemet. Man ser direkt att gröna bitar dör i och med att rötterna kokar, men vilken effekt det till slut blir får vi se. Troligtvis ser vi resultatet först nästa år, men det här är en miljövänlig metod som är värd att testa, säger han och tillägger:

– Fast det hela drivs av en dieselmotor så sprider den här metoden inte några farliga ämnen i marken.

Daniel Falck, stadsträdgårdsmästare i Pargas
Bildtext Daniel Falck, stadsträdgårdsmästare i Pargas.
Bild: Yle / Peter Karlberg

I söndags jobbade ett talkogäng i Ankarparken i Pargas med stadens sekatörer för att komma åt vresrosrötterna.

– Gör man det här tre-fyra gånger per år skulle det här vara ungefär samma sak som det som gjordes i Ankarparken. Det är lite olika metoder, men man kommer till samma slutresultat. Alltså att man begränsar vresrosens framfart och till slut kanske vresrosen också dör helt och hållet.

vresrosbekämpning med kokande vatten
Bildtext Vattnet värms upp av en dieselmotor.
Bild: Yle / Peter Karlberg
vresrosbekämpning med kokande vatten
Bildtext Ju mer vatten man sprutar desto djupare ner i rötterna kommer man.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Ni har gått från glyfosat, till talkogäng med sekatörer och nu till kokande vatten. Hur ser du på att Pargasbor reagerade så starkt på utgångsplanen glyfosat?

– Det är alldeles fantastiskt att man bryr sig om närmiljön och naturen. Också att de var med och jobbade i Ankarparken. Förhoppningsvis fortsätter stadsborna att vara lika delaktiga i skötseln även framöver.

"Det 100-gradiga vattnet blir som en chock för vresrosen"

Det här är första gången Kimmo Kärki och företaget Eco Weedkiller testar att bekämpa vresros med den här metoden. Tidigare har man bland annat bekämpat lupiner på det här sättet.

– Vresrosen klarar inte av det 100-gradiga vattnet. Det blir som en varm chock för den. Ju mer vatten man sprutar, desto djupare ner i rötterna kommer man. Att man kommer djupt ner i rötterna ger också en bra effekt i själva bekämpningen.

vresrosbekämpning med kokande vatten
Bildtext Kimmo Kärki.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Metoden utrotar inte vresrosen, men den bromsar utbredningen.

– Vattnet är bara varmt en viss tid och vattnet blir inte kvar i marken, därför bör man göra det här tre-fyra gånger per år här i Pargas.

Diskussion om artikeln