Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanistan - fem snabba fakta inför lördagens presidentval

Från 2019
Uppdaterad 26.09.2019 19:22.
En afghansk man sörjer efter ett självmordsattentat mot ett bröllop i Kabul.
Bildtext En afghansk man sörjer efter ett självmordsattentat mot ett bröllop i Kabul i augusti. Över 60 bröllopsgäster dödades. Terrorgruppen IS sade sig vara förövaren.
Bild: EPA-EFE/JAWAD JALALI

Invånarna i Afghanistan har inte upplevt fred på 40 år. På lördag går landet till presidentval. Här är fem saker som ger dig bakgrund.

Ett krig utan ände

Afghanistan har varit i mer eller mindre konstant krigstillstånd sedan Sovjetunionen invaderade landet 1979.

Sovjet drog sig tillbaka 1989 och de fundamentalistiska talibanerna lyckades ta sig till makten några år senare.

Talibanerna störtades efter den amerikanska invasionen 2001 men har fortsatt med gerillakrig.

Efter sitt nederlag i Syrien och Irak har terrorgruppen Islamiska staten försökt skaffa sig fotfäste i Afghanistan för att bli en ny stark aktör där.

Fredsförhandlingar - kanske ...

USA har förhandlat med talibanerna om ett fredsavtal. De amerikanska trupperna skulle lämna Afghanistan i utbyte mot att talibanerna lovar att inte stödja internationell terrorism.

En stor del av den afghanska befolkningen oroar sig för att talibanerna återfår makten och återinför en sträng islamistisk regim.

USA:s president Donald Trump har nyligen betecknat förhandlingarna som “döda”, men det är oklart ifall samtalen faktiskt avslutats eller inte.

Islamiska staten kommer in

Om inbördeskriget mellan talibanerna och den USA-stödda regeringen tar slut genom ett fredsavtal står IS redo att träda in på scenen på allvar.

IS har vuxit till sig de senaste åren och beräknas i dag ha omkring 3 000 krigare. Terrorgruppens strategi är att skapa kaos och vrede genom olika attentat och ta över makten då läget är förvirrat.

IS tog på sig ett synnerligen blodigt attentat i Kabul förra månaden.

Tiotals civilpersoner dödas dagligen

Varje dag dödas i medeltal över 20 civila i Afghanistan. FN har dokumenterat 3 812 civila dödsoffer under årets första hälft.

I år har regeringssidan orsakat fler civila dödsoffer än talibanerna.

En växande del av offren har dödats i lufträder, som till största delen utförs av amerikanska flygplan eller drönare för att tvinga talibanerna till eftergifter. Det afghanska flygvapnet har begränsad kapacitet.

Talibanerna försöker sabotera presidentvalet

Det hålls presidentval i Afghanistan på lördag. De främsta kandidaterna är den sittande presidenten Ashraf Ghani och hans långvariga rival Abdullah Abdullah.

Det är det fjärde presidentvalet sedan talibanerna störtades och många befarar att det blir det blodigaste hittills.

Talibanerna har lovat störa valet med attentat, och de är nu starkare än någonsin sedan deras regim kollapsade 2001.

Deras taktik är att skrämma befolkningen så att folk inte vågar gå till vallokalerna. Då kan valresultatet bli ogiltigt.

Diskussion om artikeln