Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

kvinnor på väg ut på catwalken

Afrikanskt mode har kommit till Finland för att stanna — det är dags för African Fashion Festival Helsinki

Afrikanskt mode har länge varit populärt på modescenerna runt om i världen. Nu blir det afrikansk modeshow i Helsingfors. Det är dags för African Fashion Festival Helsinki.

Från 2019
Uppdaterad 13.02.2020 16:23.

African Fashion Festival Helsinki går av stapeln på lördag (28.9.2019). Enligt projektkoordinatorn för evenemanget, Samia Mohamud är tanken att i framtiden utöka dagen till en hel vecka. Då skulle det finnas tid för annat än mode, som olika workshops, trumlektioner och program för hela familjen.

Afrikanskt mode hör hemma hos alla – Samia Mohamud.

Det är andra året i rad som ett gäng eldsjälar arrangerar modeshowen. Förra året var showen så populär att den sålde slut.

– Det är en plattform för afrikansk kultur, afrikanska traditioner och framför allt afrikanska tyger.

Vi hoppas att så många som möjligt kommer och visar upp vad de kan inom konst, kultur och kreativitet – Samia Mohamud.

Smycken från Kenya

Mohamud berättar att hon fick idén till festivalen då hennes mamma hämtade smycken åt henne från Kenya.

– Jag tyckte väldigt mycket om dem. Men sedan lyckades jag ändå slarva bort dem i en flytt. Då jag ville köpa nya fanns de ingenstans, i alla fall inte om man ville ha äkta vara. Därför tyckte jag det var på tiden att vi fick en egen plats för afrikanskt mode.

Modeshowens evenemangsproducent Angela Abdimussa säger att för henne är afrikanskt mode färger, tyger och ett sätt att klä upp sig så man blir fin och får mycket uppmärksamhet.

Samia Mohamud och Katja Pentikäinen understryker att det också handlar om rätten att se ut som man vill.

Det känns som att ha en egen fil på vägen där man får köra hårt och man vågar visa sin egen kultur – Samia Mohamud.

Kultur och stolthet går hand i hand

Katja Pentikäinen säger att det just är kulturen och stoltheten som är viktiga. För hennes tvååriga barn Estelle handlar det mest om att få tillgång till sin pappas kultur.

Hemma hos sin kamerunska pappa bär Estelle mer traditionella kläder – Katja Pentikäinen.

Pentikäinen säger att afrikanska kläder ger mycket färg och glatt humör. Dagen blir alltid bättre då hon klär sig i traditionella afrikanska kläder.

– Jag vill understöda den lokala klädindustrin. Därför har jag på mig dels finländsk och dels afrikansk design, påpekar Samia Mohamud och börjar redovisa sina olika plagg.

Hon blandar friskt mellan finländskt och afrikanskt mode. Men viktigast för henne är slöjan som hon alltid bär.

Min hatt är från Tanzania. Jag älskar att använda färger och smycken – Angela Abdimussa.

Både Samia Mohamud och Angela Abdimussa tycker mest om att göra egna blandningar och hybrider och att klä sig i både snygga och användbara kläder.

– Jag klär mig alltid enligt hur jag känner mig. Det går på ”feelis” liksom. Speciellt då jag går på fest är det mycket viktigt för mig att få visa upp min afrikanska sida våra traditionella färggranna kläder, förklarar Mohamud.

Mode förändras med migration

Mode finns till för att förändras. Då folk migrerar till olika länder så förändras också modet. Genom att använda olika länders mode kan vi berätta att vi är internationella personer med olika bakgrund men att vi ändå alla är samma, menar Samia Mohamud och Angela Abdimussa.

Edem Agbekey-Taylor är egentligen utbildad bilmekaniker. I dag tillverkar hon kosmetika.

Hon äger en afrikansk butik i centrum av Helsingfors. I butiken finns också färggranna afrikanska tyger som hon designar väskor och dynvar med. Edem Agbekey-Taylor kommer att ställa ut sina produkter under modeshowen.

Det spelar heller ingen roll hurdan färg modellerna har, modeller finns av alla färger och sorter.

– Däremot finns det vissa färger som passar bättre på mörkhyade människor och viceversa, påpekar Katja Pentikäinen.

Hur finansierar man en modeshow?

– Genom gräsrotsfinansiering. Det räcker för att betala för hyra, teknisk utrustning, matservering och andra nödvändiga kostnader som kommer med ett större publikevenemang, säger Samia Mohamud.

En stark vilja är ändå det bästa medlet – Samia Mohamud.

Lyssna på intervjun med Samia Mohamud, Angela Abdimussa och Katja Pentikäinen här.