Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fartygsinspektörer bjöds på lyxhytter och mat på Viking Line - ärendet uppe i Stockholms tingsrätt

Från 2019
Uppdaterad 27.09.2019 12:37.
Viking Lines fartyg M/S Cinderella ligger förtöjd vid Kajen på Södermalm i Stockholm.
Bildtext Fallet gäller en fartygsinspektion på färjan Cinderella hösten 2017 men personalen uppger att liknande restaurangbjudningar pågått i flera års tid.
Bild: imago images / Lindenthaler/ All Over Press

Åtalet om misstänkta mutor från Viking Line till Transportstyrelsens fartygsinspektörer behandlas i Stockholms tingsrätt i dag fredag.

Det var ursprungligen Viking Lines anställda som slog larm om mutmisstankarna. De var oroliga för att det slarvas med kontrollerna på fartygen.

När fartygsinspektörerna från Transportstyrelsen besökt Viking Line har de under samma resa bott i lyxhytt samt ätit flerrätters middag tillsammans med fartygets befälhavare.

Förundersökningsprotokollen visar kvitton på oxfilé, renfilé, gravad älg, löjrom och öl. Vittnen berättar också om konjaksflaskor som försvunnit vid inspektionerna - lika många flaskor som det funnits inspektörer.

Kvitto från Viking line-restaurang på bland annat oxfilé, renfilé, gravad älg, löjrom och öl.
Bildtext Ur Transportstyrelsens riktlinjer mot mutor: "Undantagsvis kan du acceptera en enstaka måltid som du erbjuds i samband med myndighetsutövning, till exempel vid inspektionen. Måltiden ska i det fallet vara av vardaglig karaktär."

Personalen på Viking Line slog larm för att de var oroliga för att inspektionerna inte sköts som de ska. Granskningen gäller bland annat arbetsmiljö och säkerhet ombord.

Fallet som behandlas i tingsrätten gäller en fartygsinspektion på färjan Cinderella hösten 2017, men personalen uppger att liknande pågått i flera års tid.

I polisens vittnesförhör i förundersökningsprotokollen uppges att middagar mellan inspektörer och befälhavare har förekommit både tidigare och efter den aktuella middagen.

Det framkommer också att personer i besättningen har varit besvikna på inspektionerna och inte känt att inspektörerna lyssnat på dem beträffande arbetsmiljön.

Tidningen Dagens ETC i Sverige rapporterade stort om mutmisstankarna i våras. Då intervjuades en anonym besättningsmedlem om sin oro för inspektionsslarvet.

- De gör inte riktiga säkerhetsrundor och rederiet får generöst med tid på sig att åtgärda säkerhetsbrister, sade den anställda till Dagens ETC.

"Måltiden ska vara av vardaglig karaktär"

Både Viking Line och Transportstyrelsen har riktlinjer för mutor. I Transportstyrelsens står bland annat följande: “Huvudregeln är att du betalar dina måltider själv när du utövar din tjänst. Undantagsvis kan du acceptera en enstaka måltid som du erbjuds i samband med myndighetsutövning, till exempel vid inspektionen. Måltiden ska i det fallet vara av vardaglig karaktär.”

Utdrag ur Transportstyrelsens riktlinjer mot mutor.
Bildtext Utdrag ur Transportstyrelsens riktlinjer mot mutor.

I förundersökningsprotokollen uppger ett vittne att kostnaden för middagen mellan befälhavare och inspektörer var högre än vad den någonsin varit för någon annan som utfört jobb ombord, till exempel renoverat en hytt.

- Den personen skulle få äta i mässen. Även om mässen är stängd finns tillgång till mer modesta möjligheter till mat än en trerätters meny i à la carte-restaurangen, säger vittnet.

Samma vittne berättar att det utöver middagen fanns en nota på uttag av konjak av befälhavarna, från befälhavarhyttens skåp med alkohol som är avsett för representation.

Inspektörerna "minns inte" och "har inte tagit del av riktlinjer"

Den misstänkta inspektörerna uppger i förhörsprotokollen bland annat att de inte kan komma ihåg resan i fråga samt att de inte tagit del av Transportstyrelsens riktlinjer för mutor.

Den ena bifogar ett tilläggsvittnesmål via mejl där det står bland annat så här:

"Vi avslutar vårt arbete kl.18.30. Vi tar av oss arbetskläder. Våra legitimationer och Viking Lines passerkort som vi har hängandes runt halsen. Då är vi civila och på vår fritid. [...] Mutmanualen gäller under arbetstid."

Huvudförhandlingen vid Stockholms tingsrätt inleds fredag morgon.

Diskussion om artikeln