Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Camilla Richardsson flyr konstanta bastun i ”sjuka” VM-hettan – möter världsrekorddamen och tror på första finalplatsen: ”Det är skillnaden till tidigare år”

Från 2019
Camilla Richardsson landar i vattenhindret.
Bildtext Camilla Richardsson i farten under landskampen mellan USA och Europa.
Bild: Tatyana Zenkovich / EPA-EFE / All Over Press

Efter en kanonsäsong går Camilla Richardsson in med gott självförtroende inför försöksheaten på 3000 meter hinder i friidrotts-VM i Doha. En exotisk tävlingsort – som Vasalöparen försöker se så lite som möjligt av.

I den fjärde stortävlingsstarten ska den första finalplatsen komma.

Hon fastnade i försöksheaten i VM i Peking 2015, EM i Amsterdam 2016 och VM i London 2017, där Camilla Richardsson stukade foten när hon väjde för en löpare som fallit. I fjol missade hon EM i Berlin på grund av skada.

Nu är hon i sitt livs form.

– Det har varit en toppensommar och steget till VM känns inte lika stort när jag redan fått springa några verkligt hårda lopp. Jag har fått ta den här månaden lite lugnare och satsningen på träning verkar ha gett resultat. Den sista förberedande banträningen gick riktigt bra, säger Richardsson glatt leende dagen före karriärens tredje VM-lopp.

– Det har förstås varit en jättelång säsong och man börjar känna sig lite trött, men det här är den sista tävlingen och det är inte svårt att ladda för ett VM-lopp.

Rekordform

Richardsson, 26, har haft en händelse- och framgångsrik sommar. Hon har tre gånger sprungit under 9.40, då hennes personliga rekord inför säsongen var 9.41,73. Rekordet lyder numera 9.35,27 från Joensuus GP-tävlingar i juli.

Hon har fått mäta sig i högklassigt sällskap i Diamond League, Superligan och Europa-USA-landskampen, och tog i augusti sitt tredje raka FM-guld i överlägsen stil.

Camilla Richardsson om vägen från fjolårets misär till årets toppform i Sportlivs minidokumentär:

Camilla Richardsson: Tvivlaren som motbevisade sig själv - Spela upp på Arenan

– Fastän jag skulle ha en lite sämre dag, så vet jag att jag ändå kan springa en hyfsad tid. Det är skillnaden till tidigare år. Tiderna har inte kastat så mycket som förut, utan jag har varit väldigt stabil, vilket ger bra självförtroende inför VM.

En hurudan tävling skulle du själv vara nöjd med?

– En sån tävling där jag faktiskt fått ut allt. Mer än så kan jag inte kräva. Och jag har haft en så pass bra säsong att den inte plötsligt blir dålig fastän jag inte skulle springa personligt rekord i morgon.

Det rekordet känner sig Richardsson ändå ha inom räckhåll.

– Formen är minst lika bra som inför Joensuu, så om jag har en bra dag och fartfördelningen är okej, så kan det gå hur hårt som helst. Formmässigt har jag alla möjligheter att vara nära rekord.

Keskisalo: Tålamod viktigt

Hon behöver knappast sköta om förhållningen själv. Mot sig i heatet har Vasa IS-löparen bland annat världsrekorddamen Beatrice Chepkoech från Kenya (rekord 8.44,32), Courtney Frerichs från USA (9.00,85) och Gesa-Felicitas Krause från Tyskland (9.07,51).

Bakom dem är luckan till följande i rekordjämförelsen nästan 15 sekunder. De tre främsta per heat kniper en direkt plats till måndagens final.

– Jag hoppas de dra upp ett bra tempo, för det blir nog väldigt svårt att slå sig in i topp-3. Men därtill kommer sex stycken vidare på tid. Blir farten passlig ska jag kunna ha alla möjligheter där, tror Richardsson.

Bild av Camilla Richardsson tagen i profil.
Bildtext Camilla Richardsson.
Bild: Yle/Sebastian Backman

– Jag har ju några mästerskap under bältet och har lärt mig att man inte behöver trycka sig med genast i början. Det är kanske bättre att hålla sig lite längre bak och försöka avancera vartefter.

Tränaren Jukka Keskisalo håller med.

– Där finns flera löpare som gillar att leda fältet och bestämma tempot, med Chepkoech i spetsen. Det är väldigt viktigt att ha tålamod, konstaterar Europamästaren.

”Det slår som en vägg”

Hettan i Qatar har varit ett av samtalsämnena inför VM och dagstemperaturen rör sig i närheten av 40 grader i skuggan. De idrottare som håller till på Khalifastadion borde ändå klara sig undan de extrema förhållanden som maratonlöparna och gångarna utsätts för.

Stadion är nämligen kraftigt luftkonditionerad och temperaturen såväl på läktarna som nere på tävlingsbanan rör sig runt behagliga 26 grader.

– Men problemet är ju inte bara själva tävlingen, utan man ska ju värma upp också och vara ute innan man kommer in på stadion, påminner Richardsson.

Luftkonditioneringssystem på Khalifa-stadion i Doha.
Bildtext Luftkonditioneringssystem på Khalifa-stadion i Doha.
Bild: imago/DeFodi/All Over Press

Camilla Richardsson planerar ingen sightseeing i den exotiska VM-staden, utan håller sig för det mesta inomhus. Morgonens pass körde hon på löpband i hotellets gym och hon går hela tiden omkring med en vattenflaska i handen.

– Man måste helt enkelt försöka vara ute så lite som möjligt före tävlingen. Jag stannar på hotellet så långt det går. På uppvärmningen måste man sedan noggrant fundera hur mycket det lönar sig att springa, för det händer lätt att man blir helt mör i värmen.

Finlands trupp var på träningsläger i Turkiet före avresan till Qatar för att vänja sig vid värmen. Ett passligare alternativ kanske ändå skulle varit en lokal bastu.

– Det är faktiskt helt som en turkisk bastu, skrattar Richardsson till. Det känns som man är i en bastu hela tiden.

– Visst var det varmt i Turkiet också, men då man steg ut ur flyget så håksa man nog att det är helt annan slags värme. Det är helt sjukt, det slår som en vägg när man går ut! Så inte är det ju någon fröjd att springa här, men vädret är vad det är och stadion borde som sagt vara okej.

Försöksheaten på damernas 3000 meter hinder avgörs på fredag med start klockan 18.55. Richardsson löper i det andra heatet av tre. Yle sänder tävlingarna direkt.

Diskussion om artikeln