Hoppa till huvudinnehåll

Fixa värnplikten

"Nästan alla problem som berör kvinnor i försvaret, skulle åtgärdas genom att öka mängden kvinnor" - här är ytterligare 70 läsarberättelser om värnplikten

Från 2019
Uppdaterad 27.09.2019 09:44.
En beväring som står med armarna i kors.
Bildtext Många vill berätta om både mobbning och trakasserier i samband med värnplikten.
Bild: AOP

Svenska Yle har efterlyst berättelser om osakligt beteende, mobbning och trakasserier inom försvaret. Nu publicerar vi de 70 senaste berättelserna som skickats in till oss.

Därför granskar Svenska Yle värnplikten

Här är berättelserna

Berättelserna visar att mobbning, trakasserier och osakligt beteende inte har försvunnit. Både manliga och kvinnliga beväringar lyfter fram det här. Exemplen nedan har utspelat sig under de senaste 20 åren.

115 Om någon hade misslyckats med något kunde en stamanställd säga att personen var "misslyckad som människa och soldat".

En annan stamanställd menade att många vapen (stormgeväret var ett undantag) ska rengöras i samma ordning som man tar en kvinna; "man börjar bakifrån".

116 Den rasistiska jargongen var ganska tuff. Vi hade många värnpliktiga med invandrarbakgrund och flera (inklusive jag) som hade kommit till Finland från utlandet för sin tjänstgöring.

Rasismen kom inte bara från finnarna men även bland invandrargrupperna själva. Militärpolisen använde också väldigt nedsättande språk när de besökte ett av kompanierna som de kallade 'Främlingslegionen', eller om man var lite fräckare '1. Neekerikomppania'.

En av de kvinnliga beväringar som skrivit in berättelse 117 konstaterar att:

"Nästan alla problem som berör kvinnor i försvaret, skulle åtgärdas med att öka mängden kvinnor. Då skulle vi inte vara några mytomspunna varelser som hela kompanier stirrar på då vi går förbi."

"Skotten kom rakt över oss"

En del beskriver också situationer där det kunde ha gått riktigt illa.

104 Dock var det nära att sluta riktigt illa då vi hade samma övning nattetid. Min grupp ryckte fram utan att riktigt ha kontroll på var övriga grupper var, mitt i allt kommer jantertavlor 3 meter framför oss och vi slänger oss ner på mage. Dock utan att nån i gruppen avlossat några skott så börjar tavlorna gå ner dvs. nån grupp på våran vänster eller högersida har börjat skjuta snett framför oss/rakt över oss, oklart för oss i gruppen hur långt bakom oss skotten kommer ifrån... Vi ropar "TULI SEIS! TULI SEIS!" och övningen avslutas genast. Tack och lov blev ingen skjuten den natten.

105 "Jag hann knappt säga den korta meningen om att jag hade fått en ögonskada innan han ger mig en snabb skeptisk blick från 2 meters avstånd och utbrister spydigt: "int ser jag något som är fel på ditt öga".

Det skulle ha varit konstigt om han sett det för det krävdes undersökning av 3 läkare på universitetssjukhuset för att komma underfund med felet.

Flera tar också upp psykisk ohälsa

107 Jag fick problem med hjärtat genom förhöjt blodtryck och blev deprimerad på grund av det, samt en otrohet, så fick jag ingen hjälp.

108 Ett rent helvete. Jag är själv en tillbakadragen människa och fick lida för det i militären. Alla i samma stuga skällde på mig och nervärderade mig hela tiden och sa att jag bara ska desertera och åka hem.

Måste springa privat till läkare för att få rekommendationer till psykolog. Var nära att ta livet av mig under beväringstiden och det tack vare att ingen tog mina problem på allvar. Blev hemförlovad efter 7 månader som undersergeant, och fick sedan C-papper i civilen.

I värsta fall kan det leda till självmord

106 En av de mer makabra episoderna var när en person i truppförbandet fick hörselskada under en skytteövning. Hans framtida planerade yrkeskarriär och passion var med detta slut.

Det som Försvarsmakten gjorde, var att personen tilldelades andra administrativa uppgifter och fick skytteförbud, men hans liv var slut. En dag när jag kom in i kasernens toalett stod han där och rakade allt hår, på hela sin kropp. Jag gick och hämtade vår väbel, som förde denna uppenbart förvirrade man till sjukhuset. Ett tag därefter fick vi beskedet att han avslutat sitt eget liv.

Denna person, som antagits på grund av helt andra färdigheter av toppklass, begick självmord cirka 20 år ung.

127 Som extremt introvert person var jag väldigt obekväm med att hela tiden ha människor runt mig. Utan möjlighet att få lite tid att ladda upp energi, så var jag oftast väldigt bitter, deprimerad och irriterad under de 6 månader som jag var där.

Avgörande vändpunkt

Men vissa har också hört av sig för att berätta om att militären var en positiv vändpunkt för dem.

129 "Tiden i det militära visade mig att jag klarar av saker bara jag börjar på. Den inställningen var guld värd under studietiden, jag avlade såväl filosofie magisterexamen i ekonomisk historia som ekonomie magisterexamen i nationalekonomi och jobbar idag i chefsposition på ett internationellt företag.

"Varje gång vi får nyanställda till vår avdelning försöker jag tänka på att bete mig som min förman gjorde i militären; de nya har oftast ingen aning om vad de har gett sig in på, men förhoppningsvis med motiverande chefer blir de framgångsrika hos oss."

128 "Innan det var dags att rycka in fanns det två personer som var fullblodsidrottare, och som såg fram emot värnplikten. De (och även deras föräldrar, vilket ju var totalt idiotiskt) skroderade om hur bra de kommer att klara sig i militären, de kommer att bli chefer osv. osv., samt undrade om kanske inte civiltjänst vore det bästa för mig, som är rätt tillbakadragen och inte har någon kondition eller styrka. Fick höra upprepade gånger om hur hårt det kommer att bli för min del, samt att jag nog inte kommer att klara mig så bra där."

"Efter en vecka fick jag höra att just dessa två personer hade ansökt om civiltjänst och åkt hem. De hade inte klarat av att ta order och rätta sig efter andra. Jag tror jag aldrig i mitt liv mått så bra som då jag hörde detta. Själv blev jag gruppchef och avslutade min tjänstgöring med högsta betyg."

Här är berättelserna

Sedan söndagen den 22 september 2019 har vi publicerat läsarberättelser om värnplikten. Här finns länkar till alla berättelser.

De första berättelserna som vi publicerade i söndags hittar du här.

Ett helvete (del 1)

Rötägg (del 1)

Tankar om utbildningen (del 1)

Älskade värnplikt (del 1)

Äldre berättelser som ägt rum för över 20 år sedan (del 1).

Fredag den 27 september publicerade vi fler berättelser som kommit in. Dem kan du läsa här:

Ett helvete (del 2)

Rötägg (del 2)

Tankar om utbildningen (del 2)

Älskade värnplikt (del 2)

En del av berättelserna som skickats in är över 20 år gamla. Dem har vi samlat i den här artikeln under rubriken "äldre berättelser (del 2)".

Diskussion om artikeln