Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Duo som bröt sig in hos äldre man i Hangö och hotade honom döms till fängelse

Från 2019
En anonym person står vid ett fönster. Utanför syns bara träd.
Bildtext Illustrerande bild.

En grupp på fyra personer har dömts för en serie brott under fjolåret och i början av 2019. Merparten av brotten utfördes av två personer, som båda får över tre år långa fängelsestraff. Männen har bland annat gjort sig skyldiga till ett fall av frihetsberövande i Hangö.

Alla fyra domar föll i Västra Nylands tingsrätt i våras men två av gärningsmännen valde att överklaga.

Helsingfors hovrätt slog fast att tingsrättens dom gäller i det ena fallet, men i det andra förkortades den tre år och tre månader långa fängelsedomen med en månad.

Inbrott i kiosk i Hangö och på Köttkontrollen i Karis

Gruppen på fyra personer har gjort sig skyldiga till en serie brott i slutet av i fjol och i början av år 2019. En femte person åtalades men åtalen förkastades.

Två av de dömda har gjort ett flertal inbrott, främst i Hangö men även i Karis och Bromarv. Männen är födda på 1990-talet.

Den ena mannen är bland annat skyldig till inbrottet på Karisrestaurangen Köttkontrollen i juni i fjol.

Den andra kunde polisen häkta efter inbrottet i en kiosk i Hangö i januari.

I samband med kioskinbrottet fick man också tag på en annan man, född 1971. Han dömdes till dagsböter och är tvungen att betala skadestånd.

Bröt sig in via balkongen

De två männen födda på 1990-talet döms även för bland annat frihetsberövande och rån. I augusti i fjol bröt de sig in i en äldre mans lägenhet i Hangö genom att slå sönder balkongfönstret.

De hotade sedan mannen med en hammare och tvingade honom att köra dem till en bankautomat och lyfta pengar från kontot. Därefter stal de mannens bil och brände upp den. Den ena gärningsmannen slog även den äldre mannen i ansiktet.

Gärningsmännen dömdes till tre år och två månader respektive tre år och fyra månaders fängelse. Båda är brottsdömda sedan tidigare.

Utöver fängelsestraffen ska båda betala flera tusen euro i skadestånd och ersätta offret i lägenheten för den sveda och värk de orsakat.

En fjärde person har dessutom dömts till tre månaders fängelse för att ha slagit sönder offrets bil med en yxa.

Offret har utsatts för liknande brott två gånger förut och bor därför numera i ett skyddshem på annan ort.

Iltalehti var först med nyheten.

Diskussion om artikeln