Civiltjänstgöringsplatser erbjuder fejkbostäder för att spara pengar - "Vi är medvetna om missbruket, men det har minskat", säger Civiltjänstcentralen
Civiltjänstgöringsplatser "erbjuder bostäder" som tjänstgöraren måste tacka nej till, så att de inte behöver stå för tjänstgörarens boendekostnader. Det säger tidigare tjänstgörare som Svenska Yle pratat med. Vi vet om missbruket, men det har minskat betydligt under de senaste tio åren, uppger Civiltjänstcentralen.
Tidigare civiltjänstgörare som Svenska Yle pratat med säger att det är vanligt att civiltjänstgöringsplatser erbjuder tjänstgörare bostäder som i verkligheten inte är tillgängliga eller lämpliga att bo i.
Personerna har gjort civiltjänsten inom de senaste fem åren.
Enligt civiltjänstlagen måste tjänstgöringsplatsen erbjuda civiltjänstgöraren en bostad under tjänstgöringen. Ifall de inte gör det, måste de ersätta tjänstgörarens boendekostnader.
Det finns ändå ett kryphål - ifall civiltjänstgöraren tackar nej till lägenheten de erbjuds så behöver inte tjänstgöringsplatsen stå för boendekostnaderna. Då kan tjänstgöraren i stället söka om bostadsstöd i samband med militärunderstöd från FPA.
Det här betyder att FPA betalar de utgifter som tjänstgöringsplatsen egentligen borde stå för som kompensation för att civiltjänstgöraren jobbar hos dem.
I praktiken går det till så att tjänstgöringsplatsen erbjuder tjänstgöraren en plats på det villkoret att de tackar nej till den "bostad" som erbjuds. "Bostaden" kan vara till exempel ett lager, eller tjänstgöringsplatsens chefs egen bostad, där tjänstgöraren inte i verkligheten kan bo.
I värsta fall kan vi tvingas återkalla rätten att vara tjänstgöringsplats. Det är tråkigt för tjänstgöraren, som då inte får den platsen som lovats
Mikko Reijonen, civiltjänstdirektör
I praktiken kan det här också leda till att tjänstgöringsplatserna prioriterar civiltjänstgörare som har en egen bostad på tjänstgöringsorten.
"Vi har besökt tjänstgöringsplatser på grund av fuskmisstankar"
- Vi är medvetna om att missbruk har förekommit, säger civiltjänstdirektören Mikko Reijonen.
Han säger att enligt hans vetskap höll tjänstgöringsplatser på med direkt fusk senast för över tio år sedan.
- I dag handlar de flesta fallen om misstag och missförstånd, säger Reijonen.
Våra källor har tjänstgjort inom de senaste fem åren. De säger att tjänstgöringsplatser öppet fuskat även då. Har ni hört om det?
- För fem år sen kollade vi ännu inte igenom bostädernas adresser. Det kan väl stämma. Jag har minnesbilder av att vi även gjort besök på tjänstgöringsplatser just på grund av misstankar om sådan praxis. Jag säger inte att såna fall inte alls förekommer i dag, säger Reijonen.
Om tjänstgöraren ska jobba på en skola så kan det vara att lägenhetens adress är skolans adress. Då skickar vi ett mejl eller ringer för att säkerställa att där faktiskt finns bostadsutrymmen
Mikko Reijonen, civiltjänstdirektör
Civiltjänstcentralen får veta om omkring fem fall av missbruk om året.
Han menar att fallen minskat drastiskt under de senaste tio åren. Den största ändringen kom år 2008. Då kom en ny civiltjänstlag i kraft, som gjorde det möjligt för tjänstgöringsplatserna att få ersättning av staten för civiltjänstgörarens bostadskostnader.
- Lagen ändrades nu igen i slutet av april. Då höjdes summorna så att de motsvarar FPA:s bostadsbidragsklasser, säger Reijonen.
Då tjänstgöraren bor i Helsingfors står staten för 310 euro av de månatliga boendekostnaderna, medan staten står för 280 euro av kostnaderna i Esbo, Grankulla och Vanda. Summan är något lägre i landets andra städer, och lägst på landsbygden.
Tjänstgöringsplatsen står för de resterande boendekostnaderna.
I dag går centralen igenom adresserna
- Ifall tjänstgöringsplatsen väljer att erbjuda tjänstgöraren en lägenhet så måste de i dag också skriva in en adress i formuläret. Det har hjälpt mot en del missförstånd, säger Reijonen.
Civiltjänstcentralen kollar nu för tiden upp att det verkligen finns en lägenhet på adressen.
- Om tjänstgöraren ska jobba på en skola så kan det vara att lägenhetens adress är skolans adress. Då skickar vi ett mejl eller ringer för att säkerställa att där faktiskt finns bostadsutrymmen, säger Reijonen.
I ett fåtal fall har Civiltjänstcentralen även åkt till platsen för att se att det verkligen finns en lägenhet.
- Då har det oftast varit frågan om ifall lägenheten uppfyller alla krav.
Vad kan det bli för följder för tjänstgöringsplatsen om ni upptäcker att de fuskat med bostadserbjudandet?
- I värsta fall kan vi tvingas återkalla rätten att vara tjänstgöringsplats. Det är tråkigt för tjänstgöraren, som då inte får den platsen som lovats, säger Reijonen.
Stötte du på liknande problem under din civiltjänst, eller på andra problem? Hör av dig till lukas.rusk@yle.fi.