Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ungerns och Rumäniens blivande EU-kommissionärer stoppas efter utredning

Från 2019
Den blåa EU-flaggan med gula stjärnor i en ring. I bakgrunden kan man se parlamentets mötessal som nästan är tom på folk.
Bildtext Det har uppdagats intressekonflikter när de kommande komissionärerna har granskats. Granskningen görs för första gången och därför är det oklart vad som händer nu.
Bild: AFP / Lehtikuva

Två föreslagna EU-kommissionärer stoppas på grund av intressekonflikter. Rumäniens och Ungens kandidater kommer inte få delta i de officiella utfrågningarna nästa vecka.

Det är kandidaterna Rovana Plumb från Rumänien och László Trócsányi från Ungern som i dag blev kallade till slutna förhör i EU-parlamentets rättsliga utskott.

Utskottet har som uppgift att granska de föreslagna kommissionärernas ekonomiska intressen för att avgöra om det kan finnas intressekonflikter med uppdraget som kommissionär.

I undersökningarna fann utskottets representanter att Plumb lånat 800 000 euro av en privatperson som hon sedan gett som bidrag till det egna socialdemokratiska partiet inför EU-valet i maj.

Rovana Plumb
Bildtext Rovana Plumb kandiderade för uppgiften som transportkommissionär.
Bild: By Partidul Social Democrat from Romania [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

I Trócsányis fall handlar frågetecknen om en advokatfirma han grundade innan han blev Ungerns justitieminister.

Varken Plumb eller Trócsányi har lyckats förklara intressekonflikterna utskottet hittade.

Oklart vad som händer nu

László Trócsányi föreslogs få ansvar för EU:s utvidgning medan Rovana Plumb kandiderade för uppgiften som transportkommissionär.

Vad som händer nu är tillsvidare oklart eftersom man tidigare inte har gjort en liknande förhandsgranskning av kommissionärskandidaterna.

László Trócsányi.
Bildtext László Trócsányi skulle få ansvar för EU:s utvidgning.
Bild: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Däremot händer det att kandidaterna inte kommer vidare efter de officiella utfrågningarna i EU-parlamentet, som går av stapeln nästa vecka.

Ärendet har skickats vidare till den kommande ordföranden för kommissionen Ursula von der Leyen som ska ta ställning till om Ungern och Rumänien ska skicka nya kandidater eller om frågan kan lösas på annat sätt.

Diskussion om artikeln