Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Friidrottsfesten i Doha kör igång med blåvit kvinnokavalkad – sex finländare kvalar, första medaljerna delas ut i maraton

Från 2019
Uppdaterad 27.09.2019 15:59.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i friidrott, första dagen (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sju finländska damer och en man är i elden under öppningsdagen av friidrotts-VM i Doha. Yle sänder tävlingarna direkt.

Av Finlands totalt 22 idrottare inleder åtta sitt VM-äventyr genast under första dagen. På grund av den tryckande värmen i Qatar finns inga förmiddagspass på programmet, utan tävlingarna börjar först klockan 16.30.

Den första finländaren är Sara Kuivisto som springer försöksheat på 800 meter. Borgålöparen vet inte vad hon ska vänta sig, eftersom beskedet att hon förutom 1500 meter också får ställa upp på 800 kom först förra veckan. Hon har den svagaste statistiktiden i sitt heat.

– Vi fick inte den uppladdning vi ville och 800 är nog ett litet frågetecken. Jag körde ett par träningslopp som skulle sett annorlunda ut om jag haft 800 i sikte, sade Kuivisto till Yle Sporten dagen före premiären.

Sara Kuivisto.
Bildtext Sara Kuivisto hoppas bli första finländska VM-semifinalist på damernas 800 meter.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

I damernas stavhopp är Wilma Murto likaså ett frågetecken. 21-åringen har haft en motig sommar och hennes bästa resultat sedan mitten av juni är 430, då det vanligtvis krävts kring 450 för finalplats.

– Det är förstås roligare att åka till ett mästerskap i sitt livs form och med en ’allt är möjligt’-attityd. Nu måste jag tona ner mina förväntningar. Men vi hoppas det äntligen lossnar nu, säger Murto som genomgått två tränarbyten under det senaste året.

Tervo vill visa att hon är tuff

Krista Tervo, 21, kastade karriärens näst bästa resultat och alla tiders bästa serie i den senaste släggtävlingen i U23-FM i Borgå. Slutresultatet 70 meter jämnt blev 18 centimeter från hennes finländska rekord kastat i juni.

– Jag har fått till några riktigt bra träningskast här, bättre än någonsin tidigare på träning. I kvalet måste jag bara komma ihåg att jag är precis lika tuff som alla andra här, konstaterar Tervo som tippar att en båge på ungefär 70 meter ger finalplats.

Krista Tervo.
Bildtext Krista Tervo tippar att ungefär 70 meter krävs för final.
Bild: Lehtikuva

Liksom Tervo har också ett år yngre Ella Junnila förbättrat det finländska rekordet i sommar. Junnila till och med två gånger i höjdhopp.

Men säsongen har varit långt ifrån problemfri. Junnila har lidit av en vristskada som lett till att hon endast gjort två tävlingar efter U23-EM-bronset i juli.

– Det här känns faktiskt lite som en säsongspremiär. Så lång är pausen sedan senaste ordentliga tävlingen. Men inte stör det, vi har ersatt tävlingshoppen med fler hopp på träning, säger Junnila som inte nöjer sig med något mindre än final.

Richardsson i rekordform

Medan Kuivisto, Murto, Tervo och Junnila gör VM-debut är Camilla Richardsson redan med i världsmästerskapen för tredje gången.

Nu känner 26-åringen från Vasa IS att det blivit dags för första finalplatsen. Richardsson har sprungit karriärens tre snabbaste tider denna säsong och intygar att rekordet kan ryka igen med lämplig farthållning. I sitt försöksheat ställs hon bland annat mot världsrekorddamen Beatrice Chepkoech.

– Fastän jag skulle ha en lite sämre dag, så vet jag att jag ändå kan springa en hyfsad tid. Det är skillnaden till tidigare år. Tiderna har inte kastat så mycket som förut, utan jag har varit väldigt stabil, vilket ger bra självförtroende inför VM, säger Richardsson.

Sara Kuivisto, Camilla Richardsson och Alisa Vainio.
Bildtext Tre av Finlands löpardamer: Sara Kuivisto, Camilla Richardsson och Alisa Vainio.
Bild: Lehtikuva

I herrarnas tresteg behöver Simo Lipsanen säsongens bästa tävling för att ha finalchans. Den finländska rekordhållarens säsongsbästa lyder 16,76 då han i vintras hoppade 16,98 och för ett par år sedan 17,14.

Alla damgrenar under öppningsdagen har finländsk representation, men Lipsanen är enda på den manliga sidan.

I övrigt bland herrarna avgörs längdkvalet och försöksheaten på 100 meter, 5000 meter och 400 meter häck, där världsrekordaspiranterna Karsten Warholm från Norge, USA:s Rai Benjamin och hemmafavoriten Abderrahman Samba visar upp sig för första gången.

Vainio, Hyryläinen, Bäcklund i maraton

Kvällen, eller egentligen natten, avslutas med damernas maraton med bland annat två finländskor och en svenskåländska.

På grund av hettan startar loppet klockan 23.59. Trots det sena klockslaget kommer temperaturen vid startögonblicket att vara cirka 32 grader och luftfuktigheten uppemot 70.

Finlands färger bärs av Alisa Vainio och Anne-Mari Hyryläinen som representerar Nagu IF i Finland men till vardags bor i Dubai. Hon är med andra ord relativt van vid förhållandena.

– Det kommer att bli väldigt tungt. Jag startar lugnt och känner efter hur kroppen reagerar. Jag ser det här som en bra generalrepetition inför OS nästa år, för det kommer att vara varmt också i Tokyo, sade Hyryläinen inför sitt tredje VM-maraton.

Anne-Mari Hyryläinen i VM 2015.
Bildtext Anne-Mari Hyryläinen var 29:a i VM 2015 och 25:a två år senare.
Bild: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press

I Sveriges lag hittas Ålandsbördiga Stockholmsbon Johanna Bäcklund, som gör mästerskapsdebut som en 34-årig tvåbarnsmamma.

– Det ska bli jättehäftigt och jag ska göra allt för att kunna springa ett så bra lopp som möjligt. Jag vill inte vara med bara för att ha gjort ett VM, jag vill prestera så bra jag kan, sade Bäcklund i Sportliv tidigare i sommar.

Yle sänder tävlingarna direkt. Det första tävlingspasset kommenteras på svenska av Niklas Henrichson och expertkommentator Otto Ylöstalo. I maraton svarar Leif Lampenius för det svenskspråkiga referatet. Yle Sporten bjuder också på en införstudio med Ylöstalo, Petra Stenman och Janne Isaksson klockan 12.03 på Yle Arenan (och i radion på Yle Vega).

Sändningar:
12.03–12.40 Yle Sportens införstudio – Arenan
16.00–21.15 Tävlingspasset – Arenan & TV2
23.50–02.45 Damer maraton – Arenan & TV2

Tävlingsschema

16:30 H Längdhopp kval
16:35 H 100 m förkval
16:40 D Slägga kval grupp A
17:10 D 800 m försöksheat Sara Kuivisto
17:30 D Stavhopp kval Wilma Murto
18:05 H 100 m försöksheat
18:10 D Slägga kval grupp B Krista Tervo
18:40 D Höjdhopp kval Ella Junnila
19:00 D 3000 m hinder försöksheat Camilla Richardsson
19:25 H Tresteg kval Simo Lipsanen
19:55 H 5000 m försöksheat
20:30 H 400 m häck försöksheat
23:59 D Maraton Anne-Mari Hyryläinen, Alisa Vainio

Fullständiga startlistor och resultatservice hittas på IAAF:s webbplats.

Diskussion om artikeln