Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrike går till val – landet väntas få en nygammal högerregering

Från 2019
Sebastian Kurz
Bildtext Att Sebastian Kurz och ÖVP vinner valet är så gott som säkert, osäkert är däremot hur man ska få ihop den stabila regering han vill ha.

I Österrike hålls förtida parlamentsval nu på söndag. Att det kommer till val hänger ihop med den så kallade ”Ibiza-affären” som i maj fällde förbundskansler Sebastian Kurz regering. I går kväll samlades toppkandidaterna till en sista tv-debatt inför valet.

– Vi strävar efter att bli starkaste politiska kraft och mitt mål är i så fall att bilda en stabil regering, konstaterade den tidigare förbundskanslern Sebastian Kurz i debatten.

I opinionsmätningarna ligger hans folkparti ÖVP i klar ledning med ett stöd på omkring 33 procent.

Att Kurz och ÖVP vinner valet är så gott som säkert, osäkert är däremot hur man ska få ihop den stabila regering han talar om.

Kurz förra regering föll i våras på grund av regeringspartnern, det högerpopulistiska dels högerextrema Frihetspartiet FPÖ, som nu mer än gärna skulle fortsätta samarbetet med Kurz.

FPÖ vill igen vara pålitligt

FPÖ-chefen Norbert Hofer försökte i går intyga att partiet är en pålitlig partner, något som också den tidigare partichefen Heinz-Christian Strache intygade i samband med det förra valet 2017.

Att man nu igen går till val i Österrike hänger ändå just på Strache och den så kallade Ibiza-affären.

Under en blöt kväll på Ibiza gick den förre vicekanslern Strache i en gillrad fälla och visade sig beredd att ta emot pengar och politisk hjälp från Ryssland i utbyte mot bland annat statliga kontrakt.

De politiska motståndarna, bland annat socialdemokraterna och det liberala Neos vill nu se ett slut på regeringssamarbetet mellan ÖVP och Frihetspartiet, ett samarbete som man i debatten betecknade som en katastrof.

Sebastian Kurz säger att han som eventuell valvinnare kommer att förhandla med alla partier.

För tillfället utgår ändå många i Österrike från att den tidigare regeringsbasen också är den kommande.

Diskussion om artikeln