Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eftergift till Gula västarna: Nya skattesänkningar i det franska budgetförslaget

Från 2019
Gula västarnas demonstrationståg i Bordeaux den 21 september.
Bildtext Demonstranter ropade slagord i Gula västarnas demonstrationståg i Bordeaux den 21 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

Frankrikes regering har offentliggjort ett budgetförslag för nästa år med skattesänkningar på över 10 miljarder euro. Också finansministern medger att det – åtminstone delvis – är en eftergift till proteströrelsen Gula västarna.

Den "sociala kris" som protesterna fört med sig och inbromsningen i världsekonomin "fick oss att fatta beslut som ska stimulera investeringar och konsumtion", sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire då han berättade om budgetförslaget för nästa år.

Budgetförslaget presenteras officiellt för regeringen på fredagen.

I budgetförslaget utlovas skattesänkningar på 9,3 miljarder euro för de franska hushållen och en miljard euro för företagen. Där ingår de skattesänkningar på 5 miljarder euro som president Emmanuel Macron utlovat hushållen tidigare.

Gula västarna dök upp på franska gator och torg i november 2018. Då protesterade de i första hand mot planerade skattehöjningar på bränsle. President Macron tvingades backa från de höjningarna rätt snabbt.

Väntas öka underskottet över eurozonens gräns

Trots Macrons u-sväng så växte protesterna och blev allt våldsammare. Efter månader av protester som ofta eskalerade till kravaller gick Macron ut med löften om skattesänkningar, lönehöjningar och åtgärder som ska gynna låginkomsttagare.

De olika åtgärderna väntas öka underskottet i statsbudgeten till 3,1 procent av BNP i år. Det skulle göra Frankrike till det enda landet i eurozonen som överskrider gruppens treprocentsgräns.

Ett av Macrons vallöften var att få statsfinanserna i balans år 2022. Enligt de bedömare som intervjuats av AFP kommer det inte att lyckas efter eftergifterna till Gula västarna.

Källa: AFP, Yle

Diskussion om artikeln