Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Åter igen sänker Trump antalet kvotflyktingar radikalt – det amerikanska flyktingtaket blir rekordlågt

Från 2019
En demonstrant bar frihetsgudinnans krona då han deltog i en demonstration mot regeringens flykting- och invandrarpolitik i Los Angeles i juli 2019.
Bildtext En demonstrant bar frihetsgudinnans krona då han deltog i en demonstration mot regeringens flykting- och invandrarpolitik i Los Angeles i juli 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt det amerikanska utrikesministeriet planerar USA att ta in högst 18 000 kvotflyktingar från utlandet nästa år. Det är en drastisk sänkning från årets tak och kan jämföras med Barack Obamas flyktingtak på 85 000 under Obamas sista år vid makten.

År 2020 planerar USA att släppa in maximalt 18 000 flyktingar från utlandet. Det är nästan en halvering av årets maxnivå på 30 000. Årets maxnivå är den lägsta i USA sedan år 1980 då flyktingprogrammet i dess nuvarande form infördes.

Genast då Donald Trump kom till makten 2017 sänkte han Obamas flyktingtak på 85 000 till 45 000. Men under 2018 tog USA de facto emot färre än så - cirka 22 500 kvotflyktingar.

Det här gäller alltså det amerikanska programmet för "vidarebosättning av flyktingar", det vill säga människor som befinner sig utomlands då de söker asyl i USA.

Största delen av flyktingplatserna reserverade för specifika grupper

Enligt New York Times kan bara en liten del av nästa års tilltänkta flyktingplatser tilldelas människor som flyr krig eller politisk förföljelse ute i världen.

Av de 18 000 platserna nästa år är 4 000 platser reserverade för irakier som arbetat för USA:s armé, 5 000 platser för människor som förföljs på grund av sin religion och 1 500 platser för centralamerikaner.

De återstående 7 500 platserna kan komma att upptas av dem som söker familjeåterförening eller som redan beviljats asyl i USA.

Regeringen förklarar sänkningen med trycket från Mexiko

Enligt regeringskällor sänks flyktingtaket ytterligare på grund av migranttrycket främst vid gränsen mot Mexiko. Utrikesministeriet räknar med att ungefär 350 000 asylansökningar kan komma att lämnas in av migranter vid USA:s sydvästra gräns nästa år.

- President Trump prioriterar det amerikanska folkets säkerhet genom att se till att vi inte släpper in fler människor än vi hinner kontrollera, säger regeringskällor som citeras av New York Times.

Gripna migranter i gränsstationen vid Rio Grande i Texas i juni 2019.
Bildtext Gripna migranter i gränsstationen vid Rio Grande i Texas i juni 2019.
Bild: Handout

Trump-administrationens planerade sänkning av flyktingtaket får hård kritik av Röda korset och många andra humanitära och religiösa organisationer i USA.

En del av kritikerna påpekar att USA har klarat av att processa nästan 30 000 kvotflyktingar i år trots asylansökningarna som kommit in vid den sydvästra gränsen.

De allra flesta flyktingar som kommer till USA inom ramen för vidarebosättningsprogrammet har prövats och kontrollerats och fått sina asylansökningar beviljade redan innan de kommer till landet.

Då allt fler av de centralamerikanska asylsökarna nu stoppas innan de når USA, befaras också att kvoten på 1 500 är allt för liten för dem.

Källor: AP, New York Times, Pew Research Center, Yle

Diskussion om artikeln