Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slovenien med bara två miljoner invånare spelar om EM-guld i volleyboll: "Det borde vara nästan omöjligt"

Från 2019
Slovenien spelar om EM-guld i volleyboll.
Bildtext Slovenien spelar om EM-guld i volleyboll.

Med en folkmängd på bara drygt två miljoner borde ett land som Slovenien inte kunna hävda sig i de stora grenarna. Ack så fel. Nu är landet i EM-final i volleyboll för andra gången.

Med tanke på att Slovenien bara har drygt två miljoner invånare har landets herrar väldigt goda resultat från flera stora bollsporter:

Volleyboll: EM-silver 2015, EM-guld/EM-silver 2019

Basket: EM-guld 2017

Handboll: VM-brons 2017, EM-silver 2004

Fotboll: inga medaljer, men två gånger har landet spelat i VM, en gång i EM

Finlands volleybollsherrar spelade i samma EM-grupp som Slovenien. De kommande EM-medaljörerna var bättre men Finland lyckades ändå vinna ett set: 25–18, 26–24, 24–26, 25–15 skrevs värdnationens segersiffror.

Programmet är inte längre tillgängligt
Lentopallon EM, välieräottelu POL - SLO - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Däremot förlorade Slovenien mot både Nordmakedonien och Ryssland i gruppspelet. I slutspelet besegrade slovenerna först Bulgarien med 3–1 i set och sedan regerande Europamästarna Ryssland likaså med 3–1 i set. Vinn rätt matcher, kunde man säga.

"Det borde vara nästan omöjligt"

– Slovenien har ungefär två miljoner invånare – det borde vara omöjligt, säger volleybollexperten Timo Hoivala på Yle Urheilu.

I torsdagens EM-semifinal fortsatte Sloveniens framfart: de regerande världsmästarna Polen föll med med 1–3 i set (23–25, 26–24, 22–25, 23–25). Det innebär att Slovenien spelar sin andra EM-final – för fyra år sedan var Frankrike bättre i finalen.

Som orsak till Sloveniens framgång lyfter Hoivala fram det faktum att landet geografiskt ligger bredvid Italien och att landets bästa spelare har byggt upp sina karriärer i de hårda italienska serierna.

– Man måste också komma ihåg att laget varit intakt en längre tid vilket syns i allt de gör. Dessutom har Slovenien fått spela inför sin fanatiska hemmapublik, säger Hoivala.

I finalen som går av stapeln i Frankrike – EM arrangeras i år för första gången i fyra olika länder, Belgien, Frankrike, Nederländerna och Slovenien – möter Slovenien vinnaren i fredagens semifinalmatch mellan Frankrike och Serbien.

Bronsmatchen spelas på lördag, finalen på söndag. Matcherna visas på TV2 och på Arenan.

Diskussion om artikeln