Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Äntligen! Fantastiskt! En långvarig aktivist kommenterar den nya klimatrörelsen

Från 2019
Thomas Wallgren i Svenska Yles lokaler framför en tv-skärm. På tv-bilden syns klimatdemonstranter utanför riksdagen den 27 september.
Bildtext Filosofen Thomas Wallgren anser att det behövs lagstiftning om man ska bekämpa klimatförändringen.
Bild: Lars Gustafsson / Yle

Folkrörelseveteranen Thomas Wallgren beskriver sin reaktion på klimatstrejken i Helsingfors i dag och på hela den nya klimatrörelsen med ett ord: Äntligen!

- Det är den största folkrörelsen vi har haft sedan kriget mot Irak 2003. Både i Finland och globalt är det energi i rörelsen nu, säger Wallgren om den rörelse startade i och med att Greta Thunberg började klimatstrejka utanför Sveriges riksdag.

- Nu har vi mobilisering på alla kontinenter på ett sätt som vi inte har sett på ett par decennier. Det är fantastiskt. Det är också hög tid.

Wallgren (f. 1958) var tonåring då har drabbades av medvetandet om att världen är på väg mot en klimatkatastrof. Sedan dess har han arbetat för att uppnå den förändring som han säger krävs.

- Jag var 13 år gammal då jag förstod att det barkar åt helsike med planeten på grund av fel utvecklingsväg.

Det ska inte vara frivilligt att det är dyrt att flyga

Den klimatrörelse som nu pågår har enligt Wallgren potential att bli det största som har hänt inom hans livstid.

- Den är inte där ännu. Rörelsen har mycket energi. Det är bra med mycket ung energi. Men det är inte så välorganiserat ännu. Det är inte så tydliga krav. Det finns mycket att göra.

Wallgren säger att alla borde vara med i klimatarbetet. Det gäller hitta sådana former av engagemang som gör det naturligt för alla människor att komma med.

- Budskapet är att allas liv kommer att förändras mycket djupt och genomgripande och frågan är hur: genom katastrof eller genom att göra någonting bra tillsammans.

Wallgren säger att det är bättre att kavla upp ärmarna är att vänta på katastrofen. Han säger med erfarenheter av aktivism inom rättvis handel att 5-10 procent eller maximalt 20 procent av befolkningen frivilligt går med på att betala extra för rättvisemärkta eller ekologiska produkter.

- Vill vi nå upp till 99 procent, alla som inte är kriminella, behöver vi lagstiftning och normer som kommer från den offentliga sektorn.

Lagstiftning behövs

- Det ska vara dyrt att flyga. Det ska inte vara frivilligt att det är dyrt att flyga. Sådana saker kommer bara genom lagstiftning och överenskommelser på både kommunal och nationell och överstatlig nivå.

Wallgren säger att den offentliga sektorn måste sluta subventionera flygtrafiken till exempel genom att runtom i världen bygga flygplatser med offentliga medel. Dessutom måste skattefriheten för flygbränsle avskaffas.

- Det är ju helt fruktansvärt att vi inte har en klimatskatt på flygresor.

Klimatdemonstranter blockerar Mannerheimvägen
Bildtext Klimatdemonstranter i Helsingfors blockerade trafiken på Mannerheimvägen
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Wallgren tror att det kommer att bli mycket dyrare att flyga och att var och en av oss kommer att flyga mindre både för jobb och nöje. Men ännu är världen inte där.

- Folk har fått mycket värre vanor än vad det fanns när vi var unga, sade Wallgren till Bettina Sågbom som intervjuade honom i Svenska Yles livesändning i dag.

- För mina studenter som inte alls är rika kan det vara helt normalt att någon gifter sig i Barcelona och så åker man dit på några dagar med flyg. Och folk uppfattar det, inte som ett misstag i civilisationshistorien, utan som en vana.

- Det är helt fruktansvärt.