Kommentar: Saudiarabien inför turistvisum och lättnader för utländska kvinnor - lagom inför årsdagen av styckmordet på journalisten Jamal Khashoggi
Saudiarabien inför på lördagen för första gången turistvisum och vissa reselättnader för utländska kvinnor. Det diktatoriska kungariket försöker locka turister och investerare samtidigt som landets egna kvinnor förblir andra klassens medborgare under manligt förmyndarskap.
Nästa vecka, torsdagen den 3 oktober, har det gått exakt ett år sedan då dissidentjournalisten Jamal Khashoggi styckmördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
Hans kropp har aldrig hittats och kronprins Muhammad bin Salman, eller MbS som han kallas, har inte erkänt att det var han som gav ordern om mordet, trots att både FN och amerikanska CIA har slagit fast att det var kronprinsen som bar det yttersta ansvaret.
Frihet är inte något som man kan kräva som en rättighet utan skall tas ödmjukt emot som en gåva av dem som styr.
Omvärlden verkar inte ännu ha glömt det gruvliga mordet, för FN:s människorättsråd med EU-länder i spetsen, fördömde Saudiarabien senast den här veckan i hårda ordalag.
- Vi är fortfarande djupt oroade över människorättsläget i Saudiarabien. Människorättskämpar, kvinnosaksaktivister, journalister och oliktänkare förblir fängslade eller under hot, dundrade Australiens ambassadör, som läste upp FN:s andra kritiska uttalande om Saudiarabien inom det senaste halvåret.
MbS har gjort sitt yttersta för att skingra de mörka moln som hänger över honom och för att sälja sig som en modern reformvänlig härskare, som vill öppna sitt ultrakonservativa kungarike för omvärlden.
Beslutet att införa turistvisum är det senaste tecknet på hans charmkampanj och ambitiösa planer på att göra Saudiarabien till ett populärt turistmål.
Medborgare från 49 länder, bland annat från EU, får rätt att ansöka om turistvisum via nätet medan utländska kvinnor kan resa i kungariket utan manligt sällskap.
Utländska kvinnor behöver inte heller bära en heltäckande svart abaya, så som saudiarabiska kvinnor väntas göra.
Utländska kvinnor får till och med rätt att klä sig lättare på badstränder och vid simbassänger, förutsatt att de är "anständigt klädda", vad det nu sedan innebär...
Målet är att locka 100 miljoner utländska besökare årligen år 2030, allt för att diversifiera ekonomin som nu är helt beroende och av olje- och naturgasintäkter.
Men man kan ju undra om västerlänningar verkligen lockas av Saudiarabien, trots dess naturskönhet, långa sandstränder och hela fem världsarvsobjekt, när landet ändå är mest känt för sitt kvinnoförtryck, ytterst auktoritära styre och det mest konservativa religiösa styret i den muslimska världen.
Saudiarabien befinner sig dessutom i krig med sitt utarmade och krigströtta södra grannland Jemen som FN beskriver som den värsta humanitära krisen i världen.
Kosmetiska reformer
Feta rubriker världen över berättar om kvinnor som flyr från sina konservativa familjer för att ansöka om asyl utomlands eller om kvinnorättsaktivister som slängs i fängelse och torteras, för att de har kämpat för kvinnors rätt att rösta och att köra bil.
Ett tiotal kvinnosaksaktivister, bland dem de världsberömda Loujain al-Hathouli, Samar Badawi och Nassima al-Sadah, slängdes i fängelse i maj i fjol, kort före kvinnorna fick rätt att köra bil - något som till exempal al-Hathouli hade kämpat för i åratal.
En teori då var att MbS ville gripa och ställa aktivisterna inför rätta, för att blidka ärkekonservativa som motsatte sig reformer.
År 2015 utsågs Loujain al-Hathouli till den tredje mest inflytelserika kvinnan i den muslimska världen och ändå, eller kanske just därför, torteras hon och utsätts för sexuellt våld i fängelset.
Budskapet var glasklart: Frihet är inte något som man kan kräva som en rättighet utan den skall tas ödmjukt emot, som en gåva av dem som styr.
Visst har rätten att köra bil och att gå på bio, konsert eller på fotbollsmatcher glatt många och kanske gjort livet lite lättare.
Många är säkert också nöjda med de begränsade lättnader i systemet med manligt förmyndarskap som kvinnor fick i augusti.
Då fick kvinnor bland annat rätt att ansöka om pass, att resa utomlands utan manligt sällskap och att registrera skilsmässa och äktenskap. Men allt detta är ändå helt beroende av tillstånd från en förmyndare, vanligtvis mannen, fadern, brodern och i bland till med sonen.
Elektronisk övervakning av medborgarna som är ett av kronprinsen MbS skötebarn, gör det också numera lättare för män att övervaka kvinnor.
Apple och Google har fått hård kritik för att ha möjliggjort den statliga appen Absher, som förmyndare bland annat kan använda för att förhindra kvinnor från att resa utomlands, då de använder sitt pass vid incheckning eller vid gränskontroller.
Ändå har datajättarna regler om att inte främja appar som utnyttjar människor eller kränker deras rättigheter.
FN:s specialrapportör krävde nyligen ett stopp för försäljning av övervakningssystem som kan användas mot aktivister och oliktänkare, men länderna som fördömde Saudiarabien i människorättsrådet är knäpptysta då det gäller att göra affärer med samma brutala Saudiarabien.