Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Modellen och designern Janina Fry om cancern som drabbat hennes familj: “Man är aldrig tillräckligt gammal för att inte mera ha ledsamt efter sin mamma”

Från 2019
janina Fry och Ira Hammermann sitter i en grå soffa och ler brett mot kameran.
Bildtext Janina Fry gästar Ira Hammermann i programmet En önskan.
Bild: Parad Media

Tvåbarnsmamman Janina Fry (född Frostell) är en av Finlands mest framgångsrika misser och modeller genom tiderna, men hon har också gjort en synlig karriär som kläddesigner, musiker och programledare. Hennes ökande intresse för sociala frågor och hennes personliga erfarenheter av cancervården ledde till att hon ställde upp som kandidat i riksdagsvalet våren 2019.

- Man hinner med mycket om man är passionerad och brinner för en massa saker, konstaterar hon glatt i tv-programmet En önskan.

Janinas liv har inte enbart varit fyllt av glitter och glamour, utan hon har också varit tvungen att konfronteras med livets aviga sidor.

Hennes båda föräldrar har dött i cancersjukdomar och hon drabbades också själv av den förrädiska sjukdomen, men lyckligtvis hittades cancern i ett mycket tidigt stadium.

- Ingen går igenom livet utan att också gå igenom sorg i något skede. Mamma och jag var nästan som syskon och när jag fyllde 20 år var hon själv bara 40.

- Man är aldrig tillräckligt gammal för att inte mera ha ledsamt efter sin mamma.

Pappans alkoholism satt sin prägel på barndomen

Janina Fry, som är född år 1973, växte upp i Borgå med sina föräldrar och två yngre bröder. Hennes mamma jobbade och var den som skötte om hela familjen.

- Hon såg till att det var “ordning och reda, pengar på fredag”.

Janinas pappa, som livnärde sig som fotograf, blev med tiden allt mer alkoholiserad, vilket tärde mycket på Janinas mamma.

- Jag hade som det äldsta barnet turen att få uppleva många lyckliga stunder med pappa innan hans alkoholproblem började inverka på familjens vardag och välmående.

Janinas lillebror led däremot mycket av pappans alkoholism redan som en liten pojke.

- Pappa var en helt ljuvlig person, “larger than life”, säger Janina som sörjer oerhört att han inte någonsin lyckades ta sig an problemet fast alla försökte stötta honom på olika sätt.

Janina Fry som ung.
Bildtext Janina var intresserad av sång och dans redan som liten flicka.
Bild: Privat

Viktigt att våga följa sin kallelse och sina drömmar

Janina upplever att hennes mamma aldrig riktigt hade tillfälle att förverkliga sina egna drömmar, eftersom hon gifte sej tidigt och genast fick barn.

Janina däremot hade en klar plan för sin egen framtid. Hon ville gå in i modebranschen men också skaffa sej en utbildning och började därför studera på Borgå Handelsläroverk och utbildade sig till merkonom.

Drömmar om modebranschen började redan i lekåldern.

- Jag klippte ut bilder på popgruppen ABBA ur olika tidningar och klistrade dem på papper.

Hon älskade mode och då hon som 14-åring deltog i en modellkurs och fick börja uppträda på modevisningar, var saken klar.

Janina fick mycket hjälp och goda råd av äldre kollegor, bland annat av Miss Finland år 1988 Nina Björnström som också kom från Borgå.

Intensiva år med mode, kläddesign och musik

1993 blev Janina vald till Suomen Neito och samma år fick hon också delta i den brittiska Miss World- tävlingen i Sun City i Sydafrika. Hon kom på en fin sjätte plats i tävlingen som blev en viktig språngbräda för hennes karriär flere år framåt.

Idag upplever hon dock att det är ganska diskutabelt att tävla i vem som är vackrast. Hon medger, att hon blivit mycket mer kritisk mot skönhetstävlingar, kanske med ålderns rätt.

Fem deltagare från Miss World 1993 sitter vid ett frukostbord på ett hotell.
Bildtext Janina tillsammans med sina tävlingssystrar på Miss World-tävlingen 1993. Samma dag som Janina fyllde 20 år.
Bild: Privat

Även om Janina hade stor framgång som modell både i Finland och internationellt var hon inte mätt. Hon designade kläder och kom ut med en egen kollektion. Dessutom hade hon alltid varit musikintresserad och skrev också låtar.

År 2002 deltog Laura Voutilainen som Finlands representant i Eurovisionen med låten “Addicted to You”, som Janina hade skrivit texten till. Janinas egen musikkarriär pågick i sju år då hon turnerade med eget band.

En riktig “lejonmamma”

År 2007 gifte sig Janina med musikproducenten Mark Fry, som numera är vice VD för Warner Music Ab i Norden. De har två barn, en dotter och en son, som båda närmar sej tonåren.

- Jag är nog en lejonmamma, jag har varit det från första början. Det finns ingenting som jag inte skulle göra för mina barn!

I Janinas fall kunde man säkert tillägga, att det inte heller finns någonting som hon inte skulle göra för sina föräldrar. Hon deltog i lindringsvården av båda sina cancersjuka föräldrar, med pappan år 2015 och med mamman två år senare.

Speciellt då mamman insjuknade och det visade sej att hennes cancer inte kunde botas var Janina nära bristningsgränsen. Hon hade ju knappast kommit upp på benen efter pappans bortgång.

- Jag körde mej helt slut. Barnen var små och jag var ju fullt sysselsatt yrkesmässigt också.

När Janinas mamma sedan avled, tog det en lång tid för Janina att komma över den värsta sorgen.

- När du har gått igenom det första året och alla årstider, födelsedagar och julen, börjar det kanske lätta en aning.

Janina Fry står vid ett stafli och målar.
Bildtext Janina Fry målar sin dröm i programmet En önskan.
Bild: Parad Media

En ny chock väntade bakom hörnet

Janina Fry hade knappast hunnit ta avsked från sin mamma då hon i samband med en rutinundersökning fick veta att hon bar på samma sällsynta gen som hade orsakat mammans bröstcancer. Det visade sej också att det redan fanns en början av cancer i bröstvävnaden.

Hon kunde knappast tro att det var sant. Efter att ha övervägt situationen var hon med om en operation där hennes båda bröst opererades bort och rekonstruerades.

Idag är hon helt frisk och då hon i slutet av tv-programmet En önskan bli ombedd att berätta, hur hennes dröm ser ut, är svaret ganska väntat:

- Min dröm är att kunna ge mina barn verktyg som hjälper dem över de svåra tonåren. Att de skall bli starka och dessutom få ett starkt självförtroende.

Ingen dum dröm av en äkta lejonmamma som Janina Fry.

Text: Ira Hammermann, programledare för En önskan

En önskan - säsong 2

En önskan är samtalsprogrammet där programledaren Ira Hammermann träffar profilstarka personer som alla gjort en synlig och framgångsrik karriär inom bland annat kulturen, politiken, vetenskapen och idrotten. Serien sänds söndagkvällar i Yle Fem kl. 20.00 och avsnitten publiceras på Yle Arenan samma dag redan kl. 00.01. Gäster i säsong två är:

04.08.2019 Asko Sarkola
11.08.2019 Lilli Paasikivi
18.08.2019 Harry "Hjallis" Harkimo
25.08.2019 Sonja Kailassaari
01.09.2019 Ben Furman
08.09.2019 Raakel Lignell
15.09.2019 Caj Bremer
22.09.2019 Tanja Poutiainen
29.09.2019 Janina Fry
06.10.2019 Kari Lumikero

Arenan hittar du också alla avsnitt från säsong 1.