Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finska näringsidkare vågar inte uttrycka sin åsikt om demonstrationerna i Hongkong i rädslan för bojkott

Från 2019
Vy över staden Hongkong. Hongkong är det ledande finanscentrumet i Asien. Också många västländer har gjort massiva investeringar i den förra brittiska kolonin
Bildtext Hongkong är det ledande finanscentrumet i Asien. Också många västländer har gjort massiva investeringar i den förra brittiska kolonin.
Bild: Björn Ådahl / Yle

I Hongkong har militanta demonstranter börjat rikta sina protester också mot företag och restauranger. Det betyder att också finländska affärsmän måste vara försiktiga med vad de säger när de pratar med Hongkongbor.

Utvecklingen anses vara oroväckande, för Hongkongs ställning som ett internationellt finanscentrum förmodas hittills ha hindrat Kina från att gå in för att kväsa demonstrationerna.

Stämningarna bland de huvudsakligen unga demonstranterna är nu allt mer entydigt antikinesiska. De vill göra det klart att de inte vill ha något att göra med moderlandet Kina.

- Vi är Hongkongbor, vi är Hongkongbor, har det ropats under demonstrationerna som har ordnats så gott som varje veckoslut ända sedan början av juli.

Flertalet av demonstranterna upplever att de uttryckligen är Hongkongbor. En stor del av dem hatar kommunistpartiet som styr det övriga Kina.

Kinesiska bolag utsätts både för vandalism och bojkotter. Ekonomiskt spelar de en allt viktigare roll i Hongkong.
Bildtext Kinesiska bolag utsätts både för vandalism och bojkotter. Ekonomiskt spelar de en allt viktigare roll i Hongkong.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Demonstranterna bojkottar företag som ifrågasätter

Ungdomarna ställer sig nu alltmer fientligt också till företag som de anser att inte är på deras sida i deras kamp mot Hongkongs ledning, polisen och kommunistpartiet.

Militanta demonstranter har till exempel inlett bojkotter mot företag vars ledning har ifrågasatt de allt mer aggressiva protesterna.

Folk har också hindrats från att gå in på serveringar som demonstranterna har försatt i bojkott. En stor amerikansk kafékedja är ett exempel på de många företagen som demonstranterna nu vill bojkotta.

Finländska näringsidkare på sin vakt

De häftigt antikinesiska stämningarna tvingar också finländska affärsmän att vara på sin vakt.

Jonna Seppänen, ordförande för den finska handelskammaren i Hongkong, säger ändå att demonstrationerna hittills inte har haft någon inverkan på de finska bolagens verksamhet.

Jonna Seppänen har bott flera år i Hongkong. Hon hade inte kunnat föreställa sig att våldsamheter plötsligt skulle bryta  ut i den vanligen synnerligen trygga staden.
Bildtext Jonna Seppänen har bott flera år i Hongkong. Hon hade inte kunnat föreställa sig att våldsamheter plötsligt skulle bryta ut i den vanligen synnerligen trygga staden.
Bild: Björn Ådahl / Yle

- Alla följer noga med i vilken riktning konflikten utvecklas. Ingen tycker att det här är en hälsosam situation, konstaterar Seppänen.

Den finska handelskammaren har vuxit snabbt under de senaste åren. Den har nu fler än 50 företagsmedlemmar.

Företag rädda för att hamna i korselden

För de finländska affärsmännens del gäller det främst att hålla tungan i styr. Flera finländare berättar att de aldrig öppet kritiserar demonstranterna, för annars kan deras affärsverksamhet lida.

Affärsmän som verkar också i Kina kan för sin del inte heller framföra sitt eventuella stöd för demonstranterna. Kommunistpartiet gör livet surt för alla individer och företag vars ledning uttrycker sympatier för demonstranterna.

De finska affärsmännen är så oroade för följderna av det som de säger att de inte vill bli intervjuade. Det har visat sig att de har all orsak att vara försiktiga.

Tiotals metrostationer har vandaliserats

De militanta demonstranterna behandlar också Hongkongs metrobolag som en fiende. Det beror på att de tycker att bolaget är på polisens sida i konflikten.

Tiotals metrostationer har vandaliserats. Demonstranter har också i övrigt gått in för att sätta käppar i hjulen för bolagets verksamhet.

Metron anses vara en av de bästa i världen. Den används av ungefär fem miljoner människor varje dag.

Militanta demonstranter uppskattas ha orsakat skador på miljontals euro när de har vandaliserat metrostationer. Demonstranterna fortsätter ändå att vara populära bland folket.
Bildtext Militanta demonstranter uppskattas ha orsakat skador på miljontals euro när de har vandaliserat metrostationer. Demonstranterna fortsätter ändå att vara populära bland folket.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Genom att sabotera metron attackerar de militanta demonstranterna en central kugge i maskineriet som får Hongkong att fungera. Handelskammarens Seppänen säger ändå att Hongkong trots allt fortsätter att attrahera finska affärsmän.

- Jag är inte medveten om att något företag skulle ha ändrat sina planer på att investera här. Handelskammaren fick nya medlemmar också på sommaren, berättar hon.

Med tanke på allt våld och all vandalism kan det verka vara förvånande. Å andra sidan återspeglar det det faktum att Hongkong ekonomiskt fortsätter att fungera som den viktigaste inkörsporten till det övriga Kina.

Hongkongs unika ställning gör att Kina inte ingriper

Hongkong är också ett av de ledande finanscentrumen i världen. Bara New York och London anses i det avseendet vara viktigare än Hongkong.

- Hongkong är Kinas enda internationella finanscentrum. För Kinas del är Hongkong därför absolut i en nyckelposition, säger Sari Arho Havrén som i många år har fungerat som Business Finlands innovationskonsul i Hongkong.

Sari Arho Havrén säger att Hongkong är beroende av att investerare inte förlorar sitt förtroende för stadens roll som ett internationellt finanscentrum. För Kinas ekonomi är Hongkong av största vikt.
Bildtext Sari Arho Havrén säger att Hongkong är beroende av att investerare inte förlorar sitt förtroende för stadens roll som ett internationellt finanscentrum. För Kinas ekonomi är Hongkong av största vikt.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Det anses förklara varför Kina åtminstone inte ännu har gått in för att kväsa protesterna även om en del av demonstranterna har gjort sitt bästa för att provocera kommunistpartiet.

Hongkong skulle sluta att vara ett trovärdigt internationellt finanscentrum ifall stora mängder kinesiska soldater eller kravallpoliser med ens patrullerade på gatorna i den förra brittiska kolonin.

Näringslivet måste förbereda sig på en långvarig konflikt

Arho Havrén påpekar att frågor om Hongkongs autonomi nu dessutom har blivit ingredienser i handelskriget mellan Kina och USA. Också det gör sitt till för att få Kina att vara återhållsamt.

- Största delen av de kinesiska statsbolagen är noterade på Hongkongs börs. Mer än 65 procent av alla utländska investeringar i Kina strömmar in via Hongkong, konstaterar hon.

Arho Havrén påminner också om att Kina inte heller har en fritt växlingsbar valuta. De kinesiska företagen skaffar sig därför sin utländska valuta i Hongkong.

Det samma gäller för kapitalströmmarna. De är inte fria i Kina, så de sköts via Hongkong.

Tröskeln är med andra ord hög för att kommunistpartiet ska äventyra Hongkongs ställning även om demonstrationerna blir allt mer våldsamma. Också näringslivet måste nu förbereda sig för att konflikten blir långvarig.

Diskussion om artikeln