Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter jobbiga uppladdningen – Kuivisto utslagen direkt: ”Inte samma Sara som vanligt på slutet”

Från 2019
Uppdaterad 27.09.2019 21:06.
Sara Kuivisto.
Bildtext Sara Kuivisto.
Bild: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Sara Kuivisto var först ut av finländarna i VM och det blev inget avancemang på 800 meter. Kuivisto slutade femma i sitt försöksheat och det räckte inte för en plats i semifinal.

Sara Kuivisto fick i ett sent skede klartecken att tävla på 800 meter i VM. Hon hade redan börjat fokusera fullt på 1500 meter då inbjudan till 800 kom och det klarnade att hon skulle få dubblera.

Uppladdningen var med andra ord inte den bästa inför 800 meter och det tanke på omständigheterna gjorde Borgålöparen en godkänd insats i försöksheatet.

Kuivisto var med hela vägen och slutade femma i heatet med tiden 2.03,15. Hon gick in med den sämsta statistiknoteringen i startfältet och besegrade tre på pappret starkare löpare.

Det är lite spännande, jag fick inte alls samma mjölksyra som jag brukar få

Sara Kuivisto

Hon är inte särskilt nedslagen när hon stegar in i intervjuzonen.

– Jag är på sätt och vis helt nöjd. Löpningen kändes hyfsat bra, men det var bara lite trögt. Det hade krävts ett lopp i 800-metersfart här före, så hade det kanske lossnat. Nu var det inte samma Sara som vanligt på slutet, säger Kuivisto efter sin första VM-start.

Hur nära en maxprestation var det här med tanke på förberedelserna?

– Ditåt nog. Det är lite spännande, jag fick inte alls samma mjölksyra som jag brukar få. Det skvallrar om att jag inte fick in den sista växeln.

Norsk block

Det blev ingen hårdkörning i heatet trots att favoriten Ajee Wilson gick upp i täten direkt. Ganska så snabbt stod det klart att det var via placeringar och inte tid som en möjlig semifinalplats skulle komma.

När löparna gick in i den sista kurvan var Kuivisto med i klungan men på målrakan klarade hon inte av att ta tillräckligt många skalper.

Sara Kuivisto och Christina Hering korsar mållinjen.
Bildtext Kuivisto hade samma tid som tyskan Christina Hering men dömdes som femma efter målfoto.
Bild: EPA-EFE/SRDJAN S​UKI

Kuivisto fick ta ett snedsteg då 100 meter återstod och kom ur rytmen då hon kämpade om tredjeplatsen med framför allt norskan Hedda Hynne och tyskan Christian Hering.

– Jag kunde ha gått ut ur klungan lite tidigare. Men det var min normala taktik, att avvakta och ta det lugnt så länge som möjligt. Helt bra funkade det.

– Det hör till grenen att det knuffas lite, det är inget man minns efteråt. Det enda som harmar är att tiden tog slut för efter det sena beskedet, säger Kuivisto.

Wilson, Halimah Nakaayi och Hynne lade vantarna på de tre semifinalplatserna i heatet. Kuivisto hade samma tid som fyran Hering men förlorade på målfoto.

Kuivisto gick in med den 39:e bästa statistiktiden av 41 deltagare, men var 20:e i slutresultaten. Hon missade avancemang med 22 hundradelar.

Väntar sig mer på 1500 meter

Kuivistos VM-tävlingar fortsätter med försöksheat på 1500 meter på onsdag.

– Det här gjorde säkert gott med tanke på 1500 meter. Det sparkade igång maskinen och det borde se helt annorlunda ut på 1500.

Förhållandena här störde inte dig?

– Nä, inte alls. Förhållandena här inne på stadion är faktiskt riktigt bra. Lite fuktig och tung är luften, men jämfört med hur läget är utanför är det som natt och dag.

Murto rev ut sig på 450, ingen släggfinal för Tervo

Även för Wilma Murto blev det en tung fredag i Doha. Hon klarade inte av att ta sig vidare till final i damernas stavhopp.

Kvalgränsen var satt till tuffa 460 och för Murto som inte varit i närheten av den höjden den här sommaren blev det en omöjlig uppgift.

Murto gick galant över ingångshöjden 420 och även på 435 såg hon stabil ut men sedan började problemen. 435 är hennes bästa resultat sedan början av juni.

Första försöket på 450 blev helt misslyckat och sedan följde två grova rivningar. Murto fick packa ihop sina stavar och lämna sitt första VM med 435 som resultat.

Wilma Murto hoppar stav i VM.
Bildtext Wilma Murto klarade 435 i kvalet.
Bild: Lehtikuva

Damernas släggfinal kommer också att avgöras utan finländskt deltagande. Krista Tervo skulle ha behövt kasta nytt finländskt rekord för att knipa en plats bland de tolv bästa och det gick inte vägen.

Tervo kastade utan för sektorn i den första omgången och sedan följde två bågar på ganska så normal nivå. I andra omgången fick hon upp 66,47 och sedan följde kvalets längsta kast då släggan landade på 68,25.

Inte heller Ella Junnila eller Simo Lipsanen lyckades i dagens kval. Junnila stannade på 180 i damernas höjdhopp medan Lipsanens längsta hopp i tresteg mätte 16,47.

Lipsanen skulle ha behövt hoppa 40 centimeter längre för att ta sig till final.

Samtliga resultat från den första VM-dagen hittar ni här.

Diskussion om artikeln