Sebastian Kurz ser ut att gå mot valseger i Österrike – den nya regeringen kan bli en ”Ibizakoalition”
Österrike håller förtida parlamentsval på söndag. Det är en följd av Ibizaskandalen, som i maj ledde till att förbundskansler Sebastian Kurz regering föll. Kurz väntas vinna nyvalet, men det är öppet vem vem han ska bilda regering med.
Marlene Wörndl går in och ut i de små butikerna och hon stannar och växlar några ord med alla hon möter.
Wörndl är toppkandidat för det konservativa folkpartiet ÖVP i Salzburg. Hon är övertygad om att man med den tidigare förbundskanslern Sebastian Kurz kommer att ta hem valsegern.
– Under de arton månader han hann vara förbundskansler förde han Österrike framåt och det märker väljarna, säger Wörndl.
I opinionsmätningarna ligger folkpartiet på omkring 33 procent och diskussionen kretsar i det här skedet främst kring vem man ska ta med i den kommande regeringen.
– Det mest sannolika är nog en regering med det högerpopulistiska Frihetspartiet FPÖ. Dem står man ideologiskt och innehållsmässigt närmast, säger statsvetaren Reinhard K. Heinisch vid Salzburgs universitet.
”Svårt att förstå”
Att fortsätta samarbetet med Frihetspartiet är ändå problematiskt för Kurz folkparti.
Det var ju trots allt FPÖ som genom den så kallade Ibizaaffären spräckte regeringen och tvingade fram nyval.
Under en blöt kväll på Ibiza gick den tidigare FPÖ-chefen och förre vicekanslern Heinz-Christian Strache i en gillrad fälla och visade sig beredd att ta emot pengar och politisk hjälp från Ryssland i utbyte mot bland annat statliga kontrakt.
– Som en äldre människa har man svårt att förstå att en ledande politiker försätter sig en sådan här situation. Samtidigt vet man ändå inte ännu heller vem det är som egentligen gillrade fällan och drar nytta av affären, säger Knut Rakus som i morgon kommer att rösta på FPÖ trots allt.
– Jag har redan länge ansett att Österrike behöver en tredje kraft vid sidan av folkpartiet och socialdemokraterna, fortsätter Rakus.
Ingen långlivad regering?
Att många trots skandalen väljer FPÖ hänger enligt professor Reinhard K, Heinisch ihop med att partiet har en stor skara väljare som inte egentligen kan välja något annat parti än FPÖ.
Det enda alternativet för de här väljarna skulle i så fall vara att stanna hemma på sofflocket, men här verkar FPÖ ha funnit ett sätt att mobilisera sina anhängare.
– Man varnar för att Kurz utan FPÖ kommer att gå mot vänster eller rentav ta med de gröna i regeringen. Det här ska sporra de egna att gå och rösta, säger Heinisch.
För Sebastian Kurz är alternativen till en ny ”Ibizakoalition”, som kritikerna redan kallar regeringsbasen bestående av ÖVP och FPÖ, inte speciellt många.
Han kunde eventuellt bilda en regering tillsammans med de gröna och det liberala partiet Neos, men här är de politiska åsiktsskillnaderna mycket stora.
– Att ta in två små partier behöver inte heller betyda stabilitet, säger Heinisch och ett samarbete med socialdemokraterna ser han för tillfället som omöjligt.
– För Sebastian Kurz är det förstås en politisk risk att fortsätta samarbetet med FPÖ, men jag räknar med att den kommande regeringen knappast kommer att sitta de fem åren fram till nästa val, säger Reinhard K. Heinisch.
”Vi behöver inte aktivt söka samtal med FPÖ”
Trots att man nu igen gör allt för att komma med i nästa regering har Ibizaaffären naturligtvis haft en hel del följder för Frihetspartiet.
I parlamentsvalet hösten 2017 fick man nästan 26 procent av rösterna, nu ligger man i opinionsmätningarna på omkring 20 procent.
Den tidigare partichefen Strache har också tvingats lämna över posten till den tidigare presidentkandidaten Norbert Hofer, som under de senaste veckorna har gjort sitt yttersta för att försöka intyga att Ibiza hör till det förgångna.
Det här är ändå svårt då den tidigare partichefen hela tiden figurerar i rubrikerna, bland annat för att hans fru Philippa Strache nu ställer upp för FPÖ i valet.
Sedan några dagar tillbaka står det också klart att åklagarväsendet i Wien har inlett utredningar mot Heinz-Christian Strache. Han misstänks som partiledare ha förskingrat Frihetspartiets pengar.
– Hänger det på mig så tycker jag inte att vi behöver vara värst aktiva i några koalitionssamtal med Frihetspartiet. Men hur regeringen slutligen kommer att se ut bestämmer inte jag utan österrikarna i morgon, säger folkpartisten Marlene Wörndl.