Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Löpsteg utanför banan höll på att bli kostsamma för Jakob Ingebrigtsen – friad till slut efter överklagan: "Lättad över att reglerna ibland fungerar för de oskyldiga"

Från 2019
Uppdaterad 28.09.2019 10:58.
Jakob Ingebrigtsen håller i Muktar Edris när han passerar Edris.
Bildtext Jakob Ingebrigtsen och Muktar Edris.
Bild: /All Over Press

Tre stycken Ingebrigtsen finns med på herrarnas 5000-metersfinal – till slut. Jakob Ingebrigtsen hann redan bli diskad för att ha tagit steg utanför banan i sitt försöksheat, men 19-åringen räddades av en överklagan.

De två äldsta i den norska brödratrion, Filip, 26, och Henrik, 28, tog sig till 5000-metersfinalen tack vare en tredje- och en sjundeplats i sina respektive heat.

Men för Jakob Ingebrigtsen blev vägen till finalen aningen snårigare. Den dubble europamästaren blev fjärde i sitt heat, men diskades efter loppet.

Orsaken var att 19-åringen tagit tre steg utanför banan i ett trångt läge i slutet av loppet. Detta följdes av en norsk protest och flera timmar senare kom beskedet att IAAF friar Jakob Ingebrigtsen.

– Jag är lättad över att reglerna ibland fungerar för de som är oskyldiga. Jag har alltid känt att jag inte gjorde någonting fel, sade Jakob Ingebrigtsen till NRK.

Det norska friidrottsförbundets kommunikationschef Knut Skeie Solberg förklarade för NRK att det till slut blev avgörande att Ingebrigtsen flyttat sig efter kontakt med andra löpare.

– Det här har varit helt förfärligt. Men ju mer tid som gick, desto mer säkra var vi på att de skulle acceptera vår överklagan. Jag skjuter bara från höften alltid, men så kom det någon som kan reglerna och lyckligtvis är det nu tre killar i finalen, sade brödernas tränare och pappa, Gjert Ingebrigtsen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Jakob Ingebrigtsen diskades, men blev friad efter överklagan - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Herrarnas 5000-metersfinal är på måndag.

Diskussion om artikeln