Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inför damernas FM-serie i handboll: Mästarnas trupp ett frågetecken inför premiären, SIF vill utmana giganterna på allvar och Dickentränaren självsäker trots skador: "Får vi till det kommer vi att vinna alla matcher"

Från 2019
Dickens Jessica Gammals kämpar mot HIFK-spelarna i handbollsfinal 3 våren 2019.
Bildtext Jessica Gammals och Linda Cainbergs HIFK räknas som de största förhandsfavoriterna i årets serie.
Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen

Dags för en ny säsong i FM-serien där både Dicken och Sjundeå IF vill störta HIFK från tronen. Fjolårsmästarna har seriens främsta nyförvärv i sina led, Dicken satsar på bekanta namn och SIF har dragit mest nytta av att BK-46 var tvugna att kasta in handduken.

FM-serien spelas även i år med sex lag där alla möter varandra fyra gånger. Den första grundserieomgången spelas idag och den sista den 11 mars 2020.

De fyra främsta spelar sedan om medaljerna.

Yle Sporten tog en titt på samtliga lag och intervjuade fyra tränare, en assiterande tränare och en träningschef.

Här kommer vår rankning av lagen:

HIFK

Nya spelare: Adriana Jakimova (KyIF), Johanan Hilli (Kristianstad/SWE), Liisa Holopainen (KyIF)

Spelare som har lämnat: Ida Mitchell

Intervju med tränaren Rostislav Grinisjin

Hur mycket lättare blir det att fokusera endast på HIFK:s damlag?

– Inte var det något problem att träna både damerna och herrarna under de två senaste säsongerna förutom kanske förra våren. Inför finalserien mot Dicken märkte jag att jag inte hade haft tillräckligt med tid att förbereda oss. Klart att det blir enklare i år.

Hur kommer Johanna Hills återkomst att påverka lagets spel?

– Jag har tränat henne redan tidigare och vet vilka kvalitéer hon besitter. Hon kommer enkelt att smälta in i vårt spelsystem. Dessutom är hon en spelare som kan avgöra på egen hand men samtidigt spela för laget.

HIFK:s Linda Cainberg styr upp spelet under en seriematch hösten 2018.
Bildtext Linda Cainberg förväntas vara tillbaka i matchform om 2–3 månader.
Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen

Inka Jäntti och Linda Cainberg kommer inte att inleda säsongen med er. När tror du att duon kommer att vara tillbaka i matchform?

– Båda har rehabiliterat skador som de ådrog sig under slutskedet av säsongen. Vi har kommit överens att det får ta den tid det tar och de alltid är välkomna tillbaka. Jag tror att Linda är i spelskick om 2–3 månader. Med Inka kan det ta längre och det blir kanske först vid årsskiftet. Jag understryker att det här är mina personliga tippningar.

HIFK är den största favoriten att vinna FM-guld. Hur kommenterar du det påståendet?

– Det är svårt att säga då allt är möjligt inom idrott. Visst ser vi ut att ha starkt lag med bra stämning inom truppen. Det är klart att vi kommer att göra allt för att vinna igen.

Hur kommer ditt förhållande att vara till HIFK:s herrlag (som nu tränas av Jaakko Horelli)?

– Jag kommer givetvis att följa med deras matcher. Jag kommer att hålla på dem trots att jag inte längre är deras tränare. HIFK är sist och slutligen en del av mitt liv.

Dicken

Nya spelare: Roosa Penttinen (SIF), Anna Westerlund (SIF)

Spelare som har lämnat: Alina Stendahl (GrIFK), Karolina Nylund, Sonja Koskinen

Intervju med tränaren Ken Sirenius

Hur länge tog det för Dicken att komma över förlängningsförlusten i den femte finalen mot HIFK?

– Nog tog det ju sin lilla stund som det ska göra. Samtidigt lärde vi oss en massa och i år ska vi klara av att hålla greppet om en hel match utan att tappa det på slutet.

Skadade Anna Lindholm missar hela säsongen och Matilda Peitsaro är kanske med på våren. Hur ska ni fylla tomrummet som de lämnar?

– I första hand tänker jag på kollektivet men om du ska ha namn så Malena Heikkinen och Mia Åstrand.

Matilda Peitsaro.
Bildtext Matilda Peitsaro var förra säongen Dickens främsta målskytt. Nu lider hon av en knäskada.
Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet

Båda tog stora steg framåt under förra säsongen. Har ni några nya namn som kommer att göra samma sak i år?

– Vi har en hel del unga namn som ska få utvecklas i lugn och ro. Heikkinen och Åstrand kommer garanterat att gå framåt och sen blir nyförvärvet Anna Westerlund riktigt intressant att följa.

Hur ser du på styrkeförhållandena i årets FM-serie?

– HIFK och SIF är våra närmaste utmanare. Vi kommer inte att vika ner oss i en enda match trots att vi har ett betydligt yngre lag än till exempel mästarna HIFK. Får vi bara till det kommer vi även att vinna alla matcher den här säsongen.

Har ni inom laget lagt upp någon målsättning för säsongen?

– Det har vi gjort. Vi ska gå till final och vinna guld.

När gör Sonja Koskinen comeback?

– Hon gör ingen comeback. Vi har tre bra målvakter som får dela på ansvaret den här säsongen.

Sex lag och lika många herrtränare. Ser du det som ett problem?

– En relevant fråga men jag tycker inte att könet ska bestämma vem som fungerar som tränare för ett lag. Det är kvaliteten som ska avgöra. Jag hoppas absolut att klubbarna vågar satsa på kvinnliga tränare som håller måttet.

SIF

Nya spelare: Ebba Sjöstedt, Saga Narkiniemi, Nicolina Fredriksson (BK-46), Erica Gustafsson (BK-46), Sirja Lassinharju-Heinonen (BK-46), Jessi Laasio (KyIF)

Spelare som har lämnat: Valeriaa Kyrolova, Anna Westerlund (Dicken), Roosa Penttinen (Dicken), Janica Tallqvist, Susanne Ekström, Emmi Perovuo, Linda Arifullen, Maria Barck

Intervju med tränaren Petter Forsström

Hur är det att vara tillbaka i Sjundeå som tränare för klubbens damlag?

– Nog känns det riktigt bra fast det är ett helt nytt lag och ingen var med då jag senast tränade SIF. Vi har ett extremt ungt lag då endast fem är damspelare och resten A- och B-juniorer.

BK-46:s damlag våren 2019 i en match mot Dicken.
Bildtext Nicolina Fredriksson och Erica Gustafsson flyttade båda till SIF efter att BK-46 gav upp sin serieplats.
Bild: Kristian Karlsson/Yle

Hur skulle du beskriva era förstärkningar Nicolina Fredriksson, Erica Gustafsson, Sirja Lassinharju-Heinonen och Jessi Laasio?

– Nog är de ju viktiga. Trion från BK stod ifjol för över 350 mål och med Jessi Laasio så borde vi ha tillräckligt med målskyttar. Utmaningen blir att hitta en gemensam melodi mellan dem och resten av laget. Det var ju givetvis tråkigt för BK men jag tog emot dem med öppna armar.

BK-46 gav upp sin serieplats före säsongen. Kan SIF bli något av hela Västnylands lag?

– Vi får hoppas det men Kyrkslätt hör också till Västnyland. Jag tror ändå att det finns ett stort intresse från Karis att följa med deras tidigare spelare så hoppas de kommer till Sjundeå och kollar på våra matcher.


Hur skulle du beskriva er målvaktssituation?

– Den är förvånansvärt bra. Vi tappade Roosa Penttinen till Dicken men jag tror att de övriga fyller luckan bakom henne. Juniorlandslagsmålvakten Stella Bruncrona har en massa talang, Laura Laakso bidrar med rutin och B-junioren Saga Narkiniemi är med och lär sig hela tiden.

Har SIF chansen att ta sig till final i årets FM-serie?

– Nog är vi ju utmanare till HIFK och Dicken då vi har ett så ungt lag. Men ser vi på våra målhungriga nyförvärv ska vi givetvis vara med och utmana om en finalplats. Ifjol blev det brons och vill gärna ta följande steg.

På vilka positioner skulle ni behöva förstärkning?

– I en drömvärld skulle jag gärna ha en till mittback och en duktig försvarsspelare. Det finns på önskelistan men vi får nog köra med de spelare som vi har.

Kan det bli aktuellt att SIF förstärker mitt under säsongen med någon av de rutinerade spelarna som lämnade laget på våren?

– Truppen är fastslagen men man ska aldrig säga aldrig. Jag vet ju var jag skulle hitta en mittnia (Linda Arifullen, red. anm. ) som även är bra i försvaret. Vi får se på nytt om vi råkar ut för några skador.

GrIFK

Nya spelare: Alina Stendahl (Dicken), Nicolina Nynäs (BK-46)

Spelare som har lämnat: Carolinna Grönberg, Irina Jolkkonen

Intervju med assisterande tränaren Anders Genberg

Hur skulle du beskriva årets upplaga av Grankulla IFK:s damlag?

– Vi är ett ungt, väldigt jämt och uthålligt lag med snabba spelare.

Varför lönar det sig att komma och se på GrIFK:s matcher?

– Det är nog vår fart och vår grymma vilja. Vi har en bra andra i laget som kämpar från den första till den sista minuten.

Carolina Rehnberg.
Bildtext Carolina Rehnberg är igen en av GrIFK:s viktigaste spelare.
Bild: Handbollsförbundet / Tomi Hänninen


Vilka är spelarna som det lönar sig att följa med extra noga?

– Våra mest rutinerade spelare Carolina Böckelman och Carolina Rehnberg är utan tvekan stöttepelarna i vårt lag men fast du pressar mig på namn så säger jag att vi har ett väldigt jämt lag vilket även är vår styrka.

Hur ser du på styrkeförhållandena bakom fjolårsfinalisterna HIFK och Dicken?

– Visst har vi givna förhandsfavoriter men jag ser ändå att det blir en jämn serie. Det är helt klart att de övriga lagen kan utmana HIFK och Dicken.

Om man i en serie med sex lag inte har medaljmatcherna som målsättning är det lika bra att kasta i handduken. Håller du med?

– Om man är svartvit är ju svaret ja. Både jag och chefstränaren Gustaf Ahlroos litar på det här laget och det är klart att vi ska kämpa om medaljerna.

KyIF

Nya spelare: Emma Ryky, Linda Melanen (BK-46), Annina Nyström (Kärra HF/SWE), Anu Pihlström (Atlas), Reetta Mustonen

Spelare som har lämnat: Felicia Grönholm, Mariela Lönnqvist (Atlas), Liisa Holopainen (HIFK), Adriana Jakimova (HIFK), Aino Pietiläinen, Linda Ratilainen, Johanna Degerth, Jessi Laasio (SIF), Johanna Degerth, Janna Karlsson

Intervju med tränaren Sebastian Aarnio

Vad fick dig att ta steget från assisterande tränare till chefstränare?

– Då det blev klart att Tomas Mecklin inte kommer att fortsätta på grund av nya arbetsuppgifter utanför handbollen bestämde jag mig för att fortsätta då jag känner laget så pass bra. I Kyrkslätt handlar det om det långsiktiga arbetet med de gyllene årgångarna som om några år når senioråldern Jag vill vara med och utveckla klubbens talanger.

Hur länge ska vi vänta på att KyIF:s fungerande juniorarbete ska börja bära frukt på seniorsidan?

– Just nu är det överenskommet att ingen från 03:orna kommer att spela i FM-serien. Det satsar nu på att spela i det svenska seriesystemet och det är fullt ok. Efter säsongen måste vi sedan diskutera med klubbledningen hur framtiden kommer att se ut.

Varför väntar ni med att lyfta dem till seniorlaget?

– I Kyrkslätt vill vi inte lyfta för unga spelare till representationslaget då vi hoppas att de sen fortsätter karriären lite längre i ”andra ändan”. Just nu slutar våra damspelare sina karriärer, förutom några undantag, alltför tidigt.

Förra årets saldo blev 2 segrar och 18 förluster. Vad talar för en bättre resultatrad i år?

– Vi har fått tillbaka några spelare från sjukstugan vilket givetvis ökar på våra chanser. Till exempel Ingrid Degerth var bara inne och kastade tre straffar ifjol. Nu ska vi jobba tålmodigt med henne så hon inte skadar sig igen.

Jessi Laasio i KyIF
Bildtext Jessi Laasio fortsätter karriären i Sjundeå IF.
Bild: Tomi Hänninen/Newspix24

En hur stor besvikelse var det att Jessi Laasio flyttade till Sjundeå IF?

– Inte är jag direkt besviken. Men nog ställer jag mig frågan varför. Nu går hon till en förening där hon kanske inte får den speltid som hon garanterat hade fått hos oss. Jag hoppas givetvis att hon lyckas i SIF och fortsätter att utvecklas.

Hur ser du på styrkeförhållandena i serien?

– Jag tror att HIFK vinner och att SIF går förbi Dicken. Sen beror det på hur mycket vi, GrIFK och Atlas spelar i kors. Det avgör vem som blir fyra.

Atlas

Nya spelare: –

Spelare som har lämnat: –

Intervju med träningschefen Arto Starck

Största delen av ert lag kommer att spela både i damernas FM-serie och med A-juniorerna. En hur stor utmaning blir det för spelarna?

– Jag litar på att de klarar av det och det var egentligen spelarna själva som ville ha det så här. De vill spela mot på förhand sett bättre spelare och därmed utvecklas och få extra motivation. Skulle Atlas ha fortsatt i division 1 skulle vi säkert ha tappat flera spelare.

Ni var på ett försäsongsläger i Kroatien. Det verkar utifrån sett vara en större satsning på gång än förut, är det så?

– Det stämmer. Vi var en vecka på träningsläger i Rovinja där förhållandena var perfekta. Lägret var en perfekt förberedelse inför FM-serien och samtidigt lyckades vi svetsa ihop truppen och ytterligare förbättra lagandan.

Hur ser du på Atlas chanser i årets serie?

– Då FM-serien har endast sex lag ska vår målsättning att vara bland de fyra främsta. Ur trion Atlas, GrIFK och KyIF ska vi försöka vara det bästa laget.

Varför lönar det sig att komma och kolla på Atlas matcher den här säsongen?

– Vi har ett sammansvetsat lag där alla är Atlasprodukter. Vi har en familjär stämning och spelar en glad handboll. Jag hoppas att publiken med juniorerena i spetsen hittar till våra hemammatcher.

Känns det som att klubben satsar mer på damlaget då Atlas herrar var tvungna att ge upp sin plats i FM-ligan och spelar nu i division 2?

– Jag tror inte vi fick mer resurser men bakslaget med herrlaget fungerade nog som en väckarklocka för hela föreningen. Damerna spelar ju på en högre nivå så visst satsar vi lite mer på dem.

Första omgången i damernas FM-serie
28.9 GrIFK–Atlas kl. 16, SIF–HIFK kl. 19.30
1.10 Dicken–KyIF

Diskussion om artikeln