Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Afghanska väljare trotsar våldshot i presidentvalets första omgång - men en del orkar inte engagera sig i en repris av förra valet

Från 2019
En afghansk kvinna visar upp sitt bläckmarkerade finger efter att ha röstat i Kabul på lördagen.
Bildtext 9,6 miljoner afghaner har registrerat sig som väljare, bland dem den här kvinnan i Kabul som visar upp sitt bläckmarkerade finger efter att ha lagt sin röst.

- Att samla mod för att rösta i Afghanistan är en verklig uppvisning i våghalsighet, sade en väljare i huvudstaden Kabul på lördagen. Andra anser det inte värt att riskera livhanken för ett presidentval som ser ut att kunna bli en repris av valet 2014.

Av 34 miljoner afghaner har 9,6 miljoner registrerat sig som väljare. De har fjorton kandidater att välja mellan, men huvudkandidaterna är den sittande presidenten Ashraf Ghani och hans utmanare, regeringschefen Abudullah Abdullah.

Ghani och Abdullah har delat på makten sedan valet för fem år sedan. Det valet präglades av fusk och efter månader av internationell medling enades de två herrarna till sist om att bilda en samlingsregering.

Det krävs att en av presidentkandidaterna får över 50 procent av rösterna för att valet ska kunna avgöras i dagens första omgång. Det är osannolikt och därför väntas en andra, avgörande omgång i november.

Den sittande presidenten Ashraf Ghani lät sig fotograferas i en vallokal i Kabul på lördagen.
Bildtext Den sittande presidenten Ashraf Ghani gemomgick biometrisk igenkänning i en vallokal i Kabul på lördagen.
Presidentkandidaten Abdullah Abdullah lade också sin röst i en vallokal i Kabul.
Bildtext Presidentkandidaten Abdullah Abdullah lade också sin röst i en vallokal i Kabul.
Bild: Presidentkandidaten Abdullah Abdullah lade också sin röst i en vallokal i Kabul.

Presidentvalet har skjutits upp två gånger och in i det sista var det osäkert när det skulle hållas. Egentligen klarnade valdatumet först den 7 september då USA:s president Donald Trump överraskande meddelade att USA avbryter fredssamtalen med talibanerna.

Trump förklarade sitt beslut med de outtröttliga attackerna från talibanernas sida och med en attack som just då också dödat en amerikansk soldat.

Dessutom förekom oenighet inom administrationen om Trumps planer på att bjuda in talibanernas förhandlingsdelegation till presidentens sommarresidens Camp David.

Våldsam början på valdagen

Den afghanska valkommissionen uppger att det upprättats 4 942 vallokaler i landet, men kommissionen har ingen som helst kontakt med 901 av dem. Kommissionen antar att de flesta av de vallokaler som man inte fått kontakt med inte heller har öppnats.

Många av dem finns i talibankontrollerade områden och talibanerna har öppet hotat att attackera vallokalerna också i det här valet.

Beväpnade afghanska poliser bevakade en vallokal i Herat på lördagen.
Bildtext Beväpnade afghanska poliser bevakade en vallokal i Herat på lördagen.

De vallokaler som håller öppet bevakas av uppemot 100 000 soldater och poliser. Också utländska militärer i landet, majoriteten amerikaner hjälper till med att säkra valproceduren.

- Att samla mod för att rösta i Afghanistan är en verklig uppvisning i våghalsighet, sade läkaren Roya Jahangir i Kabul till nyhetsbyrån Reuters.

Hon och hennes man visade prov på den våghalsigheten då de sade sig vara beredda att köa länge för att lägga sina röster.

- Vi hoppas att det inte fuskas den här gången, annars kommer väljarna att känna sig lurade än en gång, sade Jahangir.

Rätt snart efter att vallokalerna öppnat rapporterades om ett bombattentat mot en av dem i Kandahar, i södra Afghanistan. Åtminstone 15 människor skadades i den attacken.

De här männen vårdades för sina skador i ett sjukhus i Kandahar efter att en vallokal där attackerats på lördagen.
Bildtext De här männen vårdades för sina skador i ett sjukhus i Kandahar efter att en vallokal där attackerats på lördagen.

Det rapporterades också om attentat mot vallokaler i Jalalabad i öster och Kunduz i norr. Åtminstone en person miste livet i Jalalabad.

Valdeltagandet riskerar att bli lågt

Bara i augusti dödades i genomsnitt 74 personer varje dag i konflikten i Afghanistan. Det visar en studie från BBC. Också afghaner som svenska yle talat med vittnar om tilltagande rädsla och oro bland befolkningen.

Det är inte bara talibaner eller andra militanta islamistgrupper som dödar afghaner. De facto uppger FN att fler civila dödades av afghanska regeringsstyrkor och av amerikanska styrkor än av talibaner under årets första halva.

Vem som än blir Afghanistans nästa president kommer att få en central roll i försöken att skapa fred i landet. Det trots att talibanerna hittills vägrat att förhandla med regeringen, som de ser som USA:s lakejer.

Väljare står och köar utanför en vallokal i Kandahar omgivna av taggtråd och beväpnade vakter.
Bildtext Väljare står och köar utanför en vallokal i Kandahar omgivna av taggtråd och beväpnade vakter.

Med det tilltagande våldet, hög arbetslöshet, djup fattigdom och samma huvudkandidater som i det förra valet så är det ändå inte så konstigt att valdeltagandet i presidentvalet väntas bli lågt.

Källor: Reuter, AFP, AP, BBC, Yle

Diskussion om artikeln