Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Maria Ohisalo efterlyser snabbare asylprocess och uppehållstillstånd till asylsökande med jobb

Från 2019
De grönas ordförande inrikesminister Maria Ohisalo i Björneborg den 16 juli 2019.
Bildtext Inrikesminister Maria Ohisalo i Björneborg den 16 juli 2019.
Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Inrikesminister Maria Ohisalo, också ordförande för De gröna, vill stärka rättsskyddet för asylsökande och påskynda asylprocessen. Migrationsverket kommer därför att få ett budgettillägg på 26 miljoner euro de kommande två åren.

Enligt Ohisalo, som var gäst i Yleprogrammet Morgonettan på lördagen, finns det en hel del problem i asylansökningsprocessen i dag. Framför allt är processen alltför långsam.

- Det finns för få tolkar, de asylsökande får inte tillräckligt med rättshjälp och dessutom är besvärstiden för kort.

Syftet med tilläggsmiljonerna är enligt Ohisalo att försnabba ansökningsprocesserna och garantera att de asylsökande får rätt behandling.

"Den som har ett jobb borde få stanna"

Ohisalo upprepade också sin åsikt om att asylsökande som har integrerats i Finland och hittat ett jobb borde få uppehållstillstånd, även om de får ett negativt svar på sin asylansökan.

- Vi måste kunna ta en ny funderare på om det lönar sig att avvisa sådana personer, sade Ohisalo.

Möjligheten att bevilja uppehållstillstånd till en asylsökande som har ett arbete finns också inskrivet i regeringsprogrammet.

Ohisalo underströk att det här naturligtvis inte gäller personer som har gjort sig skyldiga till brott av något slag.

Inget nytt om finländarna i al-Hol

När det gäller de finländare som befinner sig på flyktinglägret i a-Hol i Syrien har Maria Ohisalo inget nytt att komma med.

- Sett ur Inrikesministeriets synvinkel har varje finländare rätt att återvända till Finland om hen tar sig fram till gränsen. I övrigt hör den här frågan till utrikesministeriet.

Ohisalo säger i varje fall att det nog pågår utredningar om hur man kunde hjälpa de finländska barn som finns på al-Hol.

Diskussion om artikeln