Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leclerc gjorde om Schumachers bedrift – knep fjärde raka pole position

Från 2019
Uppdaterad 28.09.2019 16:55.
Charles Leclerc vinkar till publiken
Bildtext Charles Leclerc var snabbast i kvalet.
Bild: /All Over Press

Charles Leclerc har skaffat sig ett utmärkt utgångsläge inför Rysslands GP. Han var snabbast i dagens kval före Lewis Hamilton. Det är mycket jobb kvar att göra, säger han efter kvalet.

Formel 1-banan i den tidigare OS-parken i Sotji har passat Mercedes som handen i handsken sedan man började tävla här 2014. Mercedes har vunnit samtliga tävlingar.

I år finns det risk för att den sviten bryts. Ferrari har sett starka ut under hela veckoslutet och Charles Leclerc knep pole position i dagens kval.

För fjärde tävlingen i rad står monegasken i första startrutan och det har inte hänt för en Ferrariförare sedan Michael Schumachers glansdagar.

– Det är fantastiskt och roligt att ta en ny pole position. Jag vet dock inte om det här är den bästa banan att ha pole position med tanke på den långa raksträckan som finns.

– Starten kommer troligtvis att bli viktigare än på andra banor. Fyra raka poles känns väldigt speciellt men det är mycket jobb kvar att göra, sade Leclerc efter kvalet.

Leclerc kommer att ha med sig Lewis Hamilton i första startled. Han var fyra tiondelar långsammare än Leclerc i kvalet.

– Jag räknade inte med första startled i dag. Det var ett jobbigt kval men jag är nöjd över att vi fick hela kvalet att hålla ihop, sade Hamilton.

Verstappens och Gaslys bestraffningar påverkar finländarna

I andra startled kommer Sebastian Vettel och Valtteri Bottas att stå. Bottas slutade femma i dagens kval men flyttas upp en startruta eftersom Max Verstappen har en bestraffning då han bytt förbränningsmotor i bilen.

För Kimi Räikkönen gick kvalet åt skogen. Finländaren misslyckades i sitt sista försök i Q1 och tog sig inte vidare till den andra kvalsessionen.

– Jag kom för långt ut i kurva tio och så saknades farten för den följande raksträckan. Utan den missen skulle jag ganska så säkert ha gått vidare, sade Räikkönen till C More.

Räikkönen slutade på 16:e plats i kvalet men kommer att starta från 15:e startrutan eftersom Pierre Gasly också har en bestraffning.

Resultat, kval Sotji:

1. Charles Leclerc Ferrari 1.31,628
2. Lewis Hamilton Mercedes +0,402
3. Sebastian Vettel Ferrari +0,425
4. Max Verstappen Red Bull +0,682 (Fem platsers bestraffning)
5. Valtteri Bottas Mercedes +1,004
6. Carlos Sainz McLaren +1,594
7. Nico Hülkenberg Renault +1,661
8. Lando Norris McLaren +1,673
9. Romain Grosjean Haas +1,889
10. Daniel Ricciardo Renault +2,033
------------------
16. Kimi Räikkönen Alfa Romeo

Diskussion om artikeln