Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Överlevande svensk: Det finns många frågetecken kring Estoniakatastrofen - dags att göra en internationell, oberoende haveriutredning

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
25 år sedan Estoniakatastrofen - minnesstund för offren hålls i Stockholm - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En av de överlevande svenskarna efter Estoniakatatsrofen är den sedermera kända socialdemokratiska politikern Kent Härstedt. Han anser att det finns många frågetecken kring olyckan; hur kunde Estonia sjunka så snabbt och hur är det möjligt att inget ansvar har utkrävts av någon. Han efterlyser nu en internationell, oberoende haveriutredning.

En minnesceremoni hölls i dag på lördag på Djurgården i Stockholm till minne av Estonias förlisning. Bland annat statsminister Stefan Löfven och kronprinsessan Victoria närvarade vid ceremonin.

Också många anhöriga deltog i minnesceremonin i Stockholm. En av de mest kända överlevande är den sedermera kända socialdemokratiska politikern Kent Härstedt.

Under den oförglömliga natten för 25 år sedan kämpade han för sitt liv tillsammans med Sara Hedrenius som också överlevde olyckan.

Kent Härstedt var en av de 137 passagerarna som överlevde när Estonia förliste.
Bildtext Kent Härstedt var en av de 137 passagerarna som överlevde när Estonia förliste
Bild: Handout

Kent Härstedt höll ett tal - i ösregnet på Djurgården - där han konstaterade att det finns många frågetecken; hur kunde Estonia sjunka så snabbt och hur kommer det sig att inget ansvar har utkrävts av någon.

Härstedt efterlyste en ny - internationell, oberoende - haveriutredning nu då de flesta av de då ansvariga beslutsfattarna inte finns kvar på sina poster.

- Teknologin har utvecklats. De starkaste känslorna har kanske lagt sig en aning, och det finns utrymme för politiskt mod att ställa saker till rätta, sade Härstedt i sitt tal.

Han önskar nu att alla fakta läggs på bordet och granskas och att det tillsätts en oberoende internationell utredning.

- Låt oss slippa alla konspirationteorier. Låt oss vara en anständig rättsstat där medborgarna har tilltro till att vi ska göra allt för att finna svar och lära oss för framtiden.

- Estonia är för många,många ett öppet sår. Låt oss försöka läka dessa, sade Kent Härstedt i sitt minnestal på Djurgården på lördag.

De utredningar som har gjorts får kritik

Enligt haverikommissionen orsakades olyckan av extremt hårt väder och utslitna gångjärn på fartygets bogvisir.

Enligt utredningarna öppna sig Estonias bogvisir och därefter bogrampen vilket ledde till att vatten strömmade in i båten.

Utredningen har dock ifrågasatts på många håll. Många ser det också som märkligt att Estonia sjönk mycket hastigt - på mindre än en timme.

Det har förflutit 25 år sedan Estonia sjönk nära Utö och 852 personer omkom. Bara 137 människor räddades. Sammanlagt 551 dödsoffer vid Estoniakatastrofen var från Sverige.

Diskussion om artikeln