Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Warholms hälsning till Ståhl: ”Ska vi slåss?” – svenska guldfavoriten åker till qatarisk gruva efter kanonkvalet

Från 2019
Uppdaterad 28.09.2019 20:05.
Daniel Ståhl kastar diskus i VM
Bildtext Daniel Ståhl flera meter före konkurrenterna i kvalet.
Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

De nordiska medaljförhoppningarna blev inte direkt mindre under lördagskvällen i Doha. I herrarnas diskus var Daniel Ståhl fullständigt överlägsen, medan även Karsten Warholm och Armand Duplantis tog trygga finalplatser.

Sverige har stora medaljförhoppningar på Daniel Ståhl i diskus. Efter dagens kval finns det ingen orsak att omvärdera de förhoppningarna. Ståhl kastade nästan tre meter över kvalgränsen.

För världsettans del gällde det bara att klara av dagens kval innan han kunde börja ladda för finalen. Och det gjorde han galant.

Den svenske stålmannen visade direkt att han är i grym form. I den första kvalomgången slängde han över 70 meter men lyckades inte hållas sig kvar i ringen.

På måndag får alla i hemmasofforna se vilka längder jag har i mig

Daniel Ståhl

I den andra omgången gick han mer på säkerhet – och det gav resultat. Diskusen flög med marginal över kvalgränsen 65,50 och landade på 67,88. Därmed var han klar för sin tredje raka VM-final.

– Jag var lite överhettad i första omgången, men så lugnade jag ner mig och fick en mer kontrollerad prestation i andra. Skön känsla, VM-final, säger Ståhl som jublade stort efter kastet och spurtade ut på gräset för att fira.

Jagar första guldet

Ståhl var ensam om att klara kvalgränsen – och överlag helt överlägsen. Världstvåan Fedrick Dacres från Jamaica kastade 65,44, medan Matthew Denny från Australien fick upp 65,08.

Trots att Ståhl varit medaljfavorit i flera mästerskap tidigare saknar han fortfarande ett guld. I VM 2017 och EM 2018 slutade han på andra plats.

– I finalen förväntar jag mig långa kast. Jag är redo, formen är jättebra. På måndag får alla i hemmasofforna se vilka längder jag har i mig, säger halvfinnen samtidigt som han skickar en hälsning till mormor i Åbo.

Karsten Warholm jublar.
Bildtext Karsten Warholm bjöd upp Ståhl till dans.
Bild: All Over Press

Finalen går av stapeln på måndag och Ståhl har en intressant avslutning på lördagskvällen framför sig.

– Nu ska jag iväg direkt till gymmet och köra lite marklyft och knäböj. I och med att jag är en stark kille, så är jag beroende av att få i mig lite styrketräning när det är två dagar kvar till final. Så det blir qatariskt gruvhäng i kväll, det blir ju spännande, säger Ståhl och skrattar.

Medan Ståhl berättar om sitt kommande gruvpass går häcklöparen Karsten Warholm förbi. Han klappar Ståhl på axeln, frågar ”ska vi slåss?” – och rusar vidare i intervjuzonen.

Ståhl flinar.

– Ja, han menar väl att vi ska ta armbrytning, konstaterar Ståhl utan att sia hur den matchen mot den bekanta norrmannen skulle sluta.

– Det är kul att följa med honom, han kommer att göra världsrekord snart. Jag tror det kommer nästa år.

Warholm sparade energi

Karsten Warholm fortsatte sin övertygande färd på 400 meter häck. Han var snabbast i semifinalskedet med 48,28.

– Jag kände mig bättre än i går (49,27 i försöksheaten). Jag tycker jag lyckades hyfsat bra och klarade av att spara en del energi till finalen, kommenterade Warholm efteråt.

Norrmannen sprang alla tiders näst bästa tid 46,92 för en månad sedan. Kevin Youngs världsrekord lyder 46,78 – och kan trots Ståls tips ryka redan i måndagens final.

De på förhand sett största utmanarna blev några tiondelar ifrån Warholm i semifinalerna. USA:s Rai Benjamin vann sitt heat med 48,52 före Qatars skadedrabbade Abderrahman Samba med 48,72.

Duplantis vidare – efter två rivningar

I herrarnas stavkval svävade Sveriges Armand Duplantis enkelt över de inledande höjderna 560 och 570 i första försöket, men råkade sedan ut för en del bekymmer på finalhöjden 575.

Förra årets Europamästare rev sina två första försök men klarade i tredje. Han hade tagit sig till final också med 570. Ute är däremot världsrekordinnehavaren Renaud Lavillenie, som stannade på 560.

Förutom Duplantis har också USA:s Sam Kendricks och Polens Piotr Lisek överskridit sex meter i år. De två var de enda som klarade kvalet helt utan rivningar. Finalen avgörs på tisdag.

Artikeln uppdaterad med stavresultaten klockan 20.05.

Diskussion om artikeln