Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Längsta finalhoppet på 24 år då jamaican överraskade – Coleman är världens snabbaste man

Från 2019
Tajay Gayle hoppar längdhopp
Bildtext Tajay Gayle hoppade 869 i VM-finalen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tajay Gayle hörde verkligen inte till guldfavoriterna i herrarnas längd. Ändå var det jamaicanen som knep guldet framför näsan på flera stora namn. På herrarnas 100 meter blev det favoritseger för Christian Coleman.

Juan Miguel Echevarria har varit den klart bästa hopparen den här säsongen men då VM-guldet stod på spel räckte han inte riktigt till. I stället blev det en skrällvinnare i form av 23-årige Tajay Gayle.

Jamaicanen gick till final som sista hoppare och hade ett personligt rekord på 832 då VM började. Det rök redan i den första finalomgången. Gayle hoppade 846 och satte rejäl press på sina konkurrenter.

Det skulle visa sig att ingen kunde matcha det hoppet och längre skulle det bli för Gayle. I den fjärde omgången klämde han till med fantastiska 869 – nytt världsårsbästa och jamaicanskt rekord.

Det är också det längsta hoppet i en VM-final på 24 år. Vid VM i Göteborg 1995 vann Ivan Pedroso med ett hopp som var en centimeter längre än Gayles.

Amerikanen Jeff Henderson som vann OS-guld för tre år sedan knep silvret med 839 medan världsettan Echevarria tog bronset med 834. Den regerande mästaren Luvo Manyonga hoppade 828 och slutade fyra.

Coleman stod pall för trycket

Om favoriterna misslyckades i längdhoppet så blev det inte samma visa på 100 meter. Christian Coleman hade imponerat på sin väg fram till finalen och världsettan blev också världsmästare.

Coleman fick en bra start och seglade ifrån resten av fältet. Amerikanen vann guldet på det nya personbästat 9,76.

Christian Coleman.
Bildtext Christian Coleman vann VM-guld på 100 meter.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den regerande världsmästaren Justin Gatlin såg trög ut i semifinalen men gjorde en betydligt bättre insats i finalen och vann silver. Gatlin var tretton hundradelar långsammare än Coleman.

Bronset gick till kanadensaren Andre De Grasse med tiden 9,90.

Hassan mästare på ovan distans

I damernas slägga gick guldet som väntat till amerikanskan DeAnna Price. Världsettan kastade 77,54 i den tredje omgången och vann med en dryg meter före Joanna Fiodorow från Polen. Kinesiskan Zheng Wang kastade 74,76 och knep bronset.

– Det är helt fantastiskt. Jag ville börja gråta redan efter den tredje omgången och jag sade till mig själv att jag skulle ta mig samman. Att vinna VM-guld är något som jag drömt om, sade en känslosam Price till Yle.

Sifan Hassan från Holland har tidigare tagit mästerskapsmedaljer på 1500 och 5000 meter. Nu är hon världsmästare på 10 000 meter. Guldet kom i karriärens andra lopp på distansen.

Hassan knäckte Letesenbet Gidey då ungefär 250 meter återstod av loppet och vann guld med en marginal på nästan fyra sekunder till den unga etiopiskan.

Samtliga resultat från VM hittar ni här.