Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utspel i brittiska parlamentet: Omröstning om premiärminister Boris Johnson kan hållas inom de närmaste dagarna

Från 2019
Boris Johnson på väg att stiga in i en bil.
Bildtext Oppositionens avsikten med en förtroendeomröstning är att tvinga premiärminister Johnson att avgå och och att förhindra ett avtalslöst brexit.
Bild: EPA-EFE/NEIL HALL

Storbritanniens parlament kan inom de närmaste dagarna komma att rösta om premiärminister Boris Johnsons ställning, uppger en medlem i parlamentet för BBC.

Det är parlamentsledamoten Stewart Hosie från skotska självständighetspartiet SNP som säger att det kan bli en förtroendeomröstning inkommande vecka, till och med så tidigt som på måndag eller tisdag.

Hosie säger att en sådan förtroendeomröstning kan vara det enda sättet att förhindra att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober utan ett avtal om hur det ska gå till, en så kallad avtalslös brexit.

Porträtt av Stewart Hosia.
Bildtext Stewart Hosie är parlamentsledamot för det skotska partiet SNP.

Enligt Hosie finns en växande oro för att premiärminister Johnson hittar ett sätt att kringgå parlamentets beslut nyligen, att han måste be EU om uppskov för brexit ifall man inte lyckas förhandla fram något avtal i tid.

Avsikten med en förtroendeomröstning är att få premiärministern att avgå och i stället tillsätta en temporär premiärminister som ber EU om uppskov samt utlyser nyval.

Oppositionen behöver stöd av Toryrebeller

Stewart Hosie konstaterar att det inte räcker med att hela oppositionen röstar för misstroende mot Boris Johnson, utan för att få honom fälld behövs också röster från Johnsons eget regeringsparti Tory.

I tidigare brexitrelaterade omröstningar har det inom Tory funnits sådana rebeller, som röstat med oppositionen.

Ledaren för oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, har sagt att man inom oppositionen fört framgångsrika förhandlingar och att det verkar allt sannolikare att en tillfällig regering kommer att behövas.

Ett förslag inom oppositionen är att just Corbyn skulle leda en sådan interimsregering, men det finns också de som tycker att han är för kontroversiell för uppgiften.

Källa: BBC

Diskussion om artikeln