Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Idag röstar Kasköborna om fusion med Närpes: ”En skyldighet att rösta”

Från 2019
Asylsökande på en av Kaskös gator en regnig höstdag.
Bildtext Kasköbor röstar för att gå samman med Närpes eller inte (Arkivbild).
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Idag får Kasköborna ge sin åsikt om de vill gå samman med Närpes eller inte. Flera Kasköbor säger att det är viktigt att rösta och en stor del har röstat redan på förhand.

Det är första gången i Kaskös historia som en rådgivande folkomröstning ordnas och flera Kasköbor anser att det är viktigt att rösta.

– Jag kommer att rösta. Jag ser det som en skyldighet att rösta, säger Raimo Salo.

– Det har blivit en vana att rösta då tillfälle ges, säger Veikko Lahti som redan röstat på förhand.

Två vägskyltar. På den ena står det Kaskö, på den andra Närpes.
Bildtext Röstningsprocenten förväntas bli hög i Kaskö.
Bild: Yle/Juho Teir

Lahti är inte emot kommunsammanslagningar, men han ställer sig ändå skeptisk till ifall Närpes är det bästa alternativet.

– I princip borde kommunerna vara lite större, men jag vet inte om vi borde gå samman med Närpes. Större kommuner tenderar dock klara sig bättre.

Å ena sidan är det helt okej, då pengarna är slut i Kaskö och Närpes är en relativt förmögen kommun. Men om vi blir en slum i Närpes är det inte så roligt

Även Aino Mertala har röstat på förhand och hon anser att alla har rätt att säga sin åsikt, men hon tvivlar på att politikerna respekterar resultatet från folkomröstningen.

– Jag tror att det redan har bestämts bland politikerna hur det kommer att gå med fusionen, säger hon.

Hon är också kluven då det gäller en kommunsammanslagning med Närpes.

– Å ena sidan är det helt okej, då pengarna är slut i Kaskö och Närpes är en relativt förmögen kommun. Men om vi blir en slum i Närpes är det inte så roligt.

Närpesborna följer med folkomröstningen med intresse

I Närpes ordnades i sin tur ingen folkomröstning. Invånarna fick i stället svara på en enkät vars resultat offentliggörs på måndag.

– Jo, jag har nog svarat på den. Jag tycker att det är bra för Kasköborna att gå samman med Närpes, inte har de väl några andra möjligheter. För Närpes del är det inte så stor skillnad, varken plus eller minus. Säkert är det bra att det blir en större stad, säger Jonny Ivars.

En skallig man med glasögon står på en parkering.
Bildtext Jonny Ivars har svarat på Närpesenkäten.
Bild: Yle/Juho Teir

Elvi Sjölund har också svarat på enkäten. För henne är det inte så stor skillnad om Närpes går samman med Kaskö eller inte.

– Det får bli som det blir. Om Kasköborna vill vara för sig själva så låt dem. Jag förstår dem tillika, konstaterar Sjölund.

Det får bli som det blir. Om Kasköborna vill vara för sig själva så låt dem. Jag förstår dem tillika

Trots en likgiltig inställning till själva fusionen kommer många Närpesbor ändå att följa med hur det går i folkomröstningen på söndag.

– Jo, det är väl oundvikligt. Jag tror att Kaskö röstar för självständighet. De finskspråkiga är i majoritet, så det gör väl sitt till, säger Håkan Böling.

En medelålders man med glasögon och grått kort hår.
Bildtext Närpesbon Stefan Mannsén kommer att följa med folkomröstningen i Kaskö.
Bild: Yle/Juho Teir

– Nog följer jag med hela tiden. De kommer säkert att rösta flitigt, säger Stefan Mannsén.

– Det blir intressant att se om det blir som jag tror, det vill säga att det inte blir någon fusion, konstaterar i sin tur Majbritt Stenback.

Yle Österbotten sänder live på vår webb från folkomröstningen på söndagen när vallokalerna stänger och när resultatet är klart.

Diskussion om artikeln