Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidigare förbundskanslern Sebastian Kurz tog en överlägsen valseger i Österrike

Från 2019
Uppdaterad 29.09.2019 23:18.
Sebastian Kurz intar en scen och vinkar på samma gång.
Bildtext Kan Sebastian Kurz kompromissa med de gröna?
Bild: LEHTIKUVA / AFP Georg Hochmuth

I det förtida parlamentsvalet i Österrike går segern som väntat till den tidigare förbundskanslern Sebastian Kurz och hans folkparti ÖVP. De österrikiska högerpopulisterna åkte på en brakförlust och har sannolikt ingen plats i den kommande regeringen.

Sebastian Kurz hade svårt att finna andra ord än tack, då han togs emot av sina jublande anhängare under söndagskvällen.

Med omkring 37 procent av rösterna gjorde Kurz folkparti ÖVP ett ännu bättre val än vad man på förhand hade väntat.

Resultatet var nu över fem procentenheter bättre än i samband med det för ÖVP redan lyckade valet för knappa två år sedan.

Sebastian Kurz bland journalister.
Bildtext Enligt rundradiobolaget ORF:s prognos får Sebastian Kurz österrikiska folkparti ÖVP omkring 37 procent av rösterna.
Bild: AFP / Lehtikuva

På andra plats, ordentligt slaget av ÖVP, ligger de österrikiska socialdemokraterna. Med omkring 22 procent av rösterna backar de med över fem procentenheter jämfört med valet 2017.

Mest backar ändå det högerpopulistiska, dels högerextrema österrikiska Frihetspartiet FPÖ som genom den så kallade Ibizaskandalen tvingade fram nyvalet.

FPÖ får nu omkring 16 procent och backar med tio procentenheter.

De gröna valets andra vinnare

De gröna däremot gör ett bra val och en comeback i det österrikiska parlamentet.

I det förra valet nådde partiet inte över röstspärren på fyra procent, men nu visar prognoserna att de gröna skulle få omkring 14 procent av rösterna.

Med omkring åtta procent av rösterna gör det liberala partiet Neos sitt bästa val någonsin.

Partiet finns nu på allvar med i regeringsspekulationerna som till stor del också kretsar kring hur svår regeringsbildningen nu kommer att bli.

Blickarna riktas bort från FPÖ...

Sebastian Kurz ville åtminstone på söndagskvällen inte ta ställning till de möjligen mycket svåra regeringsförhandlingar som nu väntar.

- Vi måste först se till att det igen uppstår ett mer respektfullt umgänge partierna emellan efter en smutsig valkamp, sade Kurz.

Som ett möjligt regeringsalternativ har man inför valet sett ett fortsatt regeringssamarbete mellan Kurz ÖVP och Frihetspartiet.

Utgående från Frihetspartiets massiva förlust är det här alternativet ändå nu betydligt mer osannolikt än i spekulationerna inför valet.

FPÖ-chefen Norbert Hofer sade redan på söndagskvällen att resultatet inte talar för en regeringsmedverkan.

- Det måste nu bli en nystart för partiet, konstaterade Hofer.

Innehållsmässigt står partierna varandra rätt nära, men för Kurz skulle en fortsättning med högerpopulisterna vara politiskt mycket riskabel.

...och i stället mot de gröna

Blickarna väntas i stället riktas mot de gröna och det liberala partiet Neos.

Som prognoserna nu ser ut kunde Kurz också bilda en regering tillsammans med de gröna, utan att behöva ta in fler partier i regeringen.

- Det finns en beredskap att förhandla, men då måste det också hos ÖVP finnas en beredskap att se över klimatpolitiken och bekämpa korruption och barnfattigdom, konstaterade de grönas chef Werner Kogler.

De politiska åsiktsskillnaderna mellan Kurz och de gröna är ändå mycket stora och båda partier måste i så fall vara beredda på långtgående kompromisser.

Diskussion om artikeln