Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rivaliteten mellan Vettel och Leclerc växer – experten kritisk till taktiken: ”Vad katten sysslar Ferrari med?”

Från 2019
Sebastian Vettel och Charles Leclerc talar med varandra.
Bild: /All Over Press

Låt förarna köra mot varandra, det är Fredrik af Petersens hälsning till Ferrari efter dagens tävling i Sotji, där Sebastian Vettel inte ville följa stallets plan. Experten tror också att förarna framöver kommer att strunta i eventuella stallorders.

Det största samtalsämnet efter Rysslands GP var utan tvekan Ferraris agerande. Stallet hade på förhand gjort upp en plan på hur man skulle göra om Sebastian Vettel gick upp i ledning efter starten.

Det gjorde tysken också och då inleddes en stor rumba där man fram och tillbaka pratade i radion om hur man skulle byta plats på förarna.

Vettel gillade inte den information han fick från stallet och tryckte på för att öka farten och få en större lucka till Leclerc.

Yle Sportens expert Fredrik af Petersens har ingen förståelse alls för Ferraris agerande.

– Förr pratade man alltid om ”grande casino” då det handlade om Ferrari och jag tror att det är det bästa uttrycket den här helgen också. Man kan inte ha en uppgörelse mellan förarna, racing är racing. Låt killarna köra mot varandra som man gjorde förr i tiden.

– Nu verkar de vara mer beroende av vad man säger och bestämmer från kommandobryggan. Det blev några bittra ord via radion och jag tycker att det är helt snett. Och vad gör man hos Mercedes, man bugar och bockar då man får en dubbelseger.

Varför lät man inte förarna köra?

– Det frågar sig nog de flesta i depån, vad katten sysslar Ferrari med? Skulle det vara någon kompensation för att Vettel vann i Singapore för en vecka sedan. Stallchefen Mattia Binotto sade bara att man hade den här uppgörelsen, men det är ingen som fattar varför.

– Vettel fick order om att han ska flytta på sig och svarar att Leclerc måste komma närmare. Det ser löjligt ut om en fyrfaldig världsmästare ska slå av på takten så att stallkamraten kommer ikapp. Ferrari sköt sig själva i foten, säger af Petersens.

Sebastian Vettel kör förbi Charles Leclerc i starten i Rysslands grand prix.
Bildtext Vettel passerade Leclerc direkt efter starten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Häftig diskussion lär vänta

De senaste veckorna har det blivit mer och mer tydligt att förhållandet mellan Leclerc och Vettel inte längre är helt friktionsfritt.

Redan i början av säsongen gick Ferrari ut med att Vettel är etta i stallet, men Leclerc har visat sig vara en vassare förare än man räknade med och har vunnit tävlingar samtidigt som Vettel misslyckats.

– Det spär också på den interna kampen i stallet och man kan snart tala om ovänskapen mellan Vettel och Leclerc. Det här är helt snett.

– Sebastian var diplomatisk i intervjuerna, men man såg att det kommer att bli en häftig diskussion mellan förarna, Binotto och de som är ansvariga för taktiken. Det kommer att gå ganska så hett till, säger af Petersens.

Finns det risk för ett internt krig?

– Krig är kanske ett för kraftigt ord. Jag tror inte det går lika långt som mellan Lewis Hamilton och Nico Rosberg. Men de kommer nog inte att vara snälla mot varandra i fortsättningen.

– Om den ene föraren får en tillsägelse att släppa förbi den andre kan det bli så att man säger att man inte hör något och att radion är sönder. Det vill säga att man struntar helt i vad kommandobryggan säger, anser af Petersens.

Tack vare Ferraris schabbel fick Mercedes en dubbelseger i Sotji. Samtliga tävlingar som körts på den här banan har nu slutat med seger för Mercedes.

– Dels berodde dagens seger på att man hade en annan däcktaktik och hade en otrolig tur. Sedan finns det två kurvor där Mercedes ligger bättre på banan än Ferrari.

– Det gjorde att Bottas kunde hålla Leclerc bakom sig. Han fick aldrig chansen att försöka köra om, även om han hade DRS. Raksträckan var 15–20 meter för kort, säger af Petersens.

Bottas och Hamilton sprutar champagne på varandra.
Bildtext Mercedes tog en dubbelseger i Sotji.
Bild: AFP / Lehtikuva

För Kimi Räikkönen blev tävlingen mer eller mindre en pannkaka. Han gjorde en tjuvstart och var sedan aldrig riktigt med i matchen då han straffades och var tvungen att ta ett extra varv via depån.

– Det var ingen diskussion om saken. Kopplingen är väldigt känslig och vid minsta rörelse hoppar bilen till.

– Ibland kan förarna tycka att det varierar då lamporna släcks. Och Kimi hade kanske en känsla att nu släcks de och då sticker jag. Men han var lite för tidig, säger af Petersens.

Räikkönen hade överlag ett svårt veckoslut men af Petersens tror inte att det är något som kommer att hålla i sig under resten av säsongen.

– Förarna känner av minsta avvikelser i bilen. Om man bara litar på bilen till 98 procent så är man några tiondelar långsammare än vad man brukar. Det var kanske det som hände hos Alfa Romeo den här helgen, säger han.

Diskussion om artikeln