Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Laddat möte väntas i dag mellan statsminister Rinne och Ungerns Orbán - Finland vill att brott mot EU:s regler ska kännas i plånboken

Från 2019
Uppdaterad 30.09.2019 07:11.
Antti Rinne fotad i profil.
Bildtext Antti Rinne väntas tala för rättsstatsprincipen då han träffar sina ungerska och tjeckiska kollegor.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Det blir en fullspäckad dag för statsminister Antti Rinne som besöker sina kolleger i Tjeckien och Ungern i dag måndag.

Besöken blir de första av sitt slag för Rinne under som statsminister.

Dagen inleds med en träff med Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš i Prag och fortsätter med ett möte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Budapest.

Mot bakgrund av åsiktsutbytet mellan Finland och Ungern under de senaste månaderna kan besöket i Ungern ses som det mer laddade.

EU-parlamentet för en process mot Ungern på grund av landets lagar som påverkar yttrandefriheten, rättsväsendet och de utländska universitetens ställning.

Finland har under sitt ordförandeskap varit tydlig med att respekten för rättsstatsprincipen och EU:s gemensamma värderingar måste gälla i alla medlemsländer.

Man varit pådrivande i att göra respekten för rättsstatsprincipen till ett element i EU:s långtidsbudget. De länder som avviker från principen ska känna av det i plånboken.

Enligt statsminister Rinne som utfrågades i Yle-programmet Statsministerns frågetimme, är alla EU-länder beredda att göra den rättsliga utvecklingen i medlemsländerna till ett element i EU:s budgetram.

Rinne baserar sin uppfattning på de pågående förhandlingarna som leds av Finlands Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP).

Men från ungerskt håll hörs annorlunda betoningar.

Justitieministern i Viktor Orbáns regering Judit Varga säger i en intervju som publicerades i Financial Times på söndagen att ett beslut om att koppla EU-finansieringen till utvecklingen för rättsstatsprincipen kan bidra till att skapa skiljelinjer inom EU.

Hon säger att kriterierna för när ett land kan gå miste om EU-pengar är för vaga och att det här kan bidra till stor juridisk osäkerhet.

Frågan om mer konditionalitet som en del av EU:s budget är långt ifrån avgjord.

Diskussion om artikeln