Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabiens kronprins hotar med "ofattbart" höga oljepriser om man inte tar itu med Iran - intervju inför årsdagen av styckmordet på Khashoggi

Från 2019
Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman under ett möte med USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Jeddah, Saudiarabien den 18 september.
Bildtext Saudiarabiens kronprins Mohammad bin Salman under ett möte med USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Jeddah, Saudiarabien den 18 september.

Oljepriserna kommer att stiga till "ofattbart höga nivåer" om inte omvärlden vidtar åtgärder mot Iran. Det sa den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman in en intervju till CBS. Samtidigt förnekade MbS än en gång att han skulle ha beordrat styckmordet på Khashoggi.

- Om världen inte vidtar starka och resoluta åtgärder för att avskräcka Iran, så kommer vi att se fortsatt upptrappning som hotar världens intressen, sade kronprinsen om Saudiarabiens ärkerival Iran.

- Oljeleveranserna kommer att störas och oljepriserna kommer att stiga till ofattbart höga nivåer som vi inte sett under vår livstid, tillade MbS i en intervju till programmet 60 Minutes i amerikanska CBS.

Kronprinsen sade att han håller med USA:s utrikesminister Mike Pompeo om att attackerna mot saudiska oljeanläggningar den 14 september var "en krigshandling" från Irans sida.

De Iranstödda huthirebellerna i Jemen har tagit på sig attackerna och Iran har förnekat allt ansvar för dem. Men också Storbritannien, Frankrike och Tyskland pekade ut Iran som ansvarigt för attackerna i ett gemensamt uttalande för en vecka sedan.

En politisk och fredlig lösning är mycket bättre än en militär lösning

I intervjun till 60 minutes sade bin Salman ändå att han föredrar en politisk och fredlig lösning på konflikten med Iran, framom en militär lösning.

Mordet på Khashoggi var "ett misstag"

På onsdagen är det exakt ett år sedan den saudiske journalisten Jamal Khashoggi mördades av saudiska agenter på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Khashoggi hade riktat hård kritik mot Mohammad bin Salman i sina kolumner i Washington Post.

Kronprinsen har misstänkts för att ligga bakom mordet på Khashoggi bland annat av FN, den amerikanska kongressen och underrättelsetjänsten CIA.

Saudiarabien har åtalat 11 personer för mordet på Khashoggi och det har hållits en rättegång mot dem bakom lyckta dörrar, men ingen har ännu dömts.

60 Minutes frågade bin Salman om han beordrat mordet på Khashoggi.

- Absolut inte, löd kronprinsens svar.

- Men jag tar fullt ansvar för det, som en ledare i Saudiarabien, speciellt eftersom det utfördes av individer som arbetade för den saudiska regeringen, sade MbS.

Han kallade mordet för ett "vidrigt brott" och "ett misstag" och sade att han, som ledare, måste vidta alla åtgärder för att undvika sådant i fortsättningen.

Källor: CBS, Reuters, AP, Yle

Diskussion om artikeln