Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oroväckande låg nativitet: "Vi har ett bra system - men vi har sålt det väldigt dåligt till den yngre generationen", säger forskare

Från 2019
Uppdaterad 30.09.2019 16:02.
Barn som går på en snöig väg.
Bildtext Om 15 år finns det inte ett enda landskap i Finland där det föds fler barn än det dör människor. Enligt prognosen kommer folkmängden på sikt att öka enbart i Nyland och det tack vare inflyttning.
Bild: Rebecka Hägert-Backull

Om drygt tio år börjar finländarnas antal att minska, visar en prognos från Statistikcentralen. Antalet frivilligt barnlösa har tredubblats under de senaste tio åren. Och allt flera som säger att de vill ha barn - men att den rätta tidpunkten inte vill infinna sig, konstaterar forskare.

Om femton år finns det inte ett enda landskap i Finland där det föds fler barn än det dör människor. I fjol ökade folkmängden bara i fyra landskap och på Åland.

Enligt prognosen kommer folkmängden på sikt att öka enbart i Nyland och det tack vare inflyttning.

I dagens läge föds det flera mänskor än det dör i cirka 60, om drygt tio år är det 35 och om 20 år bara 12 kommuner.

"Många under 30 har aldrig hållit en baby i sin famn"

Den här utvecklingen förutspås leda till att Finlands folkmängd börjar minska i början av 2030-talet och tjugo år senare har befolkningen minskat med 100 000 invånare.

Det föds allt färre barn och de som är under 30 får väldigt få barn. Enligt Anna Rotkirch på Befolkningsförbundet uppstår det en nedåtgående spiral i barnafödande.

- Antalet frivilligt barnlösa har tredubblats under de senaste tio åren och allt flera som säger att de vill ha barn, men att den rätta tidpunkten inte vill infinna sig. Trots att vi globalt sett har väldigt goda möjligheter att kombinera föräldraskap och arbete så upplevs det inte på det sättet, säger Rotkirch. Vi har brandat och sålt det här systemet väldigt dåligt till den yngre generationen.

Henkilökuva
Bildtext Trots att vi globalt sett har väldigt goda möjligheter att kombinera föräldraskap och arbete så upplevs det inte på det sättet, konstaterar forskningsprofessorn Anna Rotkirch vid Befolkningsförbundet. Vi har brandat och sålt vårt system dåligt till den yngre generationen.
Bild: Mikko Koski / Yle

Det här innebär att föräldraskap inte finns på agendan. De negativa sidorna med att få barn känner under 30-åringarna till. Det vill säga att barn inverkar negativt på kvinnornas inkomstutveckling, barn ställer höga krav på föräldrarnas tidsanvändning och barn är en stressfaktor för parförhållandet

- Allt det här är sant, men de negativa följderna av föräldraskapet har inte förvärrats, påpekar Rotkirch. Däremot har de negativa bilderna av föräldraskapet ökat. Av dem som är under 30 i dag har många aldrig hållit en baby i sin famn. Väldigt många har ingen kontakt till en vanlig barnfamilj. Och då föds det bilder som kanske är allt för negativa.

"Arbetsgivarna borde säga att barnafödandet är en välkommen sak. Punkt slut"

Trots att vi globalt sett har väldigt goda möjligheter att kombinera föräldraskap och arbete så upplevs det inte på det sättet, konstaterar forskningsprofessorn Anna Rotkirch vid Befolkningsförbundet. Vi har brandat och sålt vårt system dåligt till den yngre generationen.

- Vi har misslyckats i diskursen kring föräldraskapet under de senaste tio åren. Arbetsgivare, beslutsfattare och hela medborgarsamhället borde väldigt klart signalera att om en finländare vill ha barn så är det möjligt och hela samhället är där och stöder dig. Det finns olika vägar till föräldraskap, olika sätt att vara förälder och allt det här borde vi stöda. Vi borde ge kvinnorna stöd att kunna planera barnskaffandet som en del av livsloppet.

Statsminister Antti Rinne (SDP) slängde i radioprogrammet Statsministerns frågetimme på Radio Suomi nativitetsbollen vidare till arbetsmarknadsparterna.

- Jag tror att det behövs att arbetsgivarna säger att barnafödandet är en välkommen sak. Punkt slut. Det är välkommet. Vi gör allt vi kan göra för att komma emot här. Vi har egentligen ganska mycket som fungerar. Vad det gäller att flexa med arbetstider ligger vi i europeisk jämförelse ganska högt. Samtidigt upplever många att de inte vågar tala med sin chef om att de väntar barn. Män upplever diskriminering i fråga om familjeledigheter. En sån här signal skulle både behövas och kunna fungera.

Diskussion om artikeln