Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Pjäsen Daniel Hjort har kallats Finlands Hamlet – författaren Josef Julius Wecksell levde hela sitt vuxna liv på mentalsjukhus

Från 2019
Uppdaterad 10.10.2019 09:04.
Daniel Hjort - Spela upp på Arenan

Pjäsen Daniel Hjort räknas ofta som det största finlandssvenska dramat. Vid succépremiären 1862 insjuknade dock den 24-åriga författaren Josef Julius Wecksell psykiskt. Han kom att tillbringa resten av sitt liv på Lappvikens sjukhus. Carl Mesterton filmatiserade Daniel Hjort på Åbo slott 100 år efter premiären.

Kungar, olycklig kärlek och hämnd

Pjäsen Daniel Hjort har ofta jämförts med Shakespeares Hamlet. Här finns, såsom i Hamlet, maktspel i kungliga korridorer, intriger, kärlek, hämnd och död, och dessutom en huvudperson som klassas som galen.

Daniel Hjort bygger på historiskt verkliga händelser, personer och miljöer.

Den utspelar sig på Åbo slott. Året är 1597. Vid den här tiden är Åbo det svenska rikets nästviktigaste stad efter Stockholm.

Det pågår en maktkamp mellan ättlingar till Gustav Vasa. Hertig Karl (senare Karl IX) belägrar Åbo slott för att driva ut kung Sigismunds här, som leds av en man vid namn Arvid Stålarm.

Samtidigt sker vid den här tiden ett bondeuppror (1596-1597) i Finland som leder till blodiga uppgörelser mellan bönder och kungamakten. Dessa strider kommer att kallas Klubbekriget.

Algot Böstman som Daniel Hjort i filmen med samma namn, 1962
Bildtext Algot Böstman som Daniel Hjort i filmen med samma namn, 1962
Bild: Yle Screenshot

Huvudpersonen Daniel Hjort är baserad på en verklig person, men Wecksell har tagit sig litterära friheter och skapat en fiktiv person.

Wecksells Daniel Hjort har vuxit upp som fosterbarn på Åbo slott tillsammans med familjen Karl Fleming. Karl Fleming, som hade större delen av den finländska adeln bakom sig, var trogen Sigismund. Han ansågs vara en hård man.

Daniel Hjort är olyckligt förälskad i Arvid Stålarms dotter Sigrid, som ska gifta sig med Karls son Johan Fleming, kung Sigismunds kammarherre.

Daniel Hjort får dessutom veta att hans riktiga pappa varit en av de ledande upprorsmakarna i Klubbekriget och att han har blivit dödad av kung Sigismunds soldater.

Han drabbas av en svår personlig kris, och väljer att förråda sin fosterfamilj för han vill hämnas sin pappas död. Han blir hertig Karls närmaste man.

Förvirring är lösningen på livets gåta.

Wecksells sammanfattning av pjäsen Daniel Hjort.

Också de verkliga historiska händelserna slutade med våld och kaos. Fjorton Sigismund-anhängare avrättades på Åbo torg i slutet av 1599 i det som kallas för Åbo Blodbad. Bland dem Johan Fleming, 21 år gammal, vilket ledde till att den friherrliga ätten Fleming dog ut.

Carl Mestertons film är en av många tolkningar av Daniel Hjort

Clas Zilliacus talar om Daniel Hjort i en intervju med Yle Åboland:

- Det är en väldigt viktig pjäs! Den riktigt stora dramatiken är den som tar sig an riktigt stora ämnen, historiska ämnen, gärna i principiell form.

Clas Zilliacus om Josef Julius Wecksell och Daniel Hjort

Programmet är inte längre tillgängligt

Clas Zilliacus påpekar att det i mitten på 1800-talet fanns olika behov som pjäsen svarade på. Genom Klubbekriget speglade man samtidens stora konfrontationer. Folket mot de styrande till exempel.

en bild ur pjäsen Daniel Hjort
en bild ur pjäsen Daniel Hjort med två män på scenen
Jämförelse av två bilder: Daniel Hjort på Åbo svenska teater 1938 och 2019
Bilder: Gustaf Welin (vänster), Pette Rissanen (höger)

Pjäsen Daniel Hjort har satts upp många gånger efter det, och man har tolkat den på olika sätt.

- Pjäsen är öppen för olika tolkningar. Du kan ta den som en kärlekshistoria med olycklig utgång, du kan ta den som en politisk historia, du kan ta den som en historia om klasser som kämpar med varandra, säger Clas Zilliacus.

Leif Wager och Algot Böstman i filmen Daniel Hjort, 1962
Bildtext Leif Wager och Algot Böstman i filmen Daniel Hjort, 1962
Bild: Yle Screenshot

Carl Mesterton har regisserat Daniel Hjort som film 1962. Algot Böstman spelar huvudrollen.

Carl Mestertons filmversion är klassiskt historisk, på vers och inspelad i de äkta miljöerna på Åbo slott. Mesterton har valt att inte göra en egen nytolkning av tematiken.

Scen ur filmen Daniel Hjort, 1962
Bildtext Scen ur filmen Daniel Hjort, 1962
Bild: Yle Screenshot

Josef Julius Wecksell liv

Josef Julius Wecksell (1838–1907) var den diktare som förväntades ta över efter Johan Ludvig Runeberg och Zacharias Topelius.

En presentation av Josef Julis Wecksell och Daniel Hjort i Söndagsöppet - Spela upp på Arenan

Redan vid tretton års ålder skrev Wecksell sagor, dikter och skådespel. 1860 publicerade han sin första diktsamling, Valda ungdomsdikter

Wecksells hälsa var dock vacklande, och han drabbades tidvis av svår melankoli.

1862 fullbordade Wecksell det skådespel som han börjat skriva redan i gymnasiet, historiska Daniel Hjort. Pjäsen uruppfördes den 26 november 1862 på Nya teatern i Helsingfors.

Den 24-årige Wecksell var själv med på premiären, men tyst trots alla applåder och hurrarop. Han uppmanade regissören att tacka för hyllningarna, men sade vemodigt till sina anhöriga: ”Tag mig med i er glädje!"

Wecksell insjuknade i en allvarlig psykos. "Obotlig schizofreni" lydde diagnosen.

Han blev intagen på Lappvikens sjukhus 1865. Där levde han resten av sitt liv fram till sin död 1907. Det blev nästan 42 år.

Närbild av statyn av Josef Julis Wecksell i Åbo.
Bildtext Staty av Josef Julius Wecksell i Åbo

År 1863 utkom dikten ”På moln stod du!”, som Wecksell sägs ha skrivit på ett psykiatriskt sjukhus i Bonn, där han vistades en kort tid. Det blev hans sista dikt, och den enda som skapades under sjukdomstiden.

Dikten börjar så här:

På moln stod du! Jord voro dina fötter och din tanke räckte upp till Gud!
Dina ögon slog du upp och var atom i ditt sinne var en skapelse.
Du sträckte ut din hand och sade: var är du? och det var luft.

Till en början tolkades dikten som en skapelse av en sinnesjuk hjärna. Arvid Mörne skrev i sin biografi över Wecksell att den var: "Ett sammanhangslöst diktförsök."

Senare har litteraturforskare tolkat att den var modern för sin tid och förnyade det poetiska bildspråket. Den påminner om den finlandssvenska modernism som dök upp över ett halvt sekel senare.

Svenska Yles Radioteater gjorde 2016 en ljudinstallation i de autentiska miljöerna på Lappvikens sjukhus. I ett av rummen fick besökarna en inblick i Wecksells liv 1895, då han befunnit sig på sjukhuset 30 år.

Scen från Josef Julius Wecksells rum, år 1895. Klicka med mobil på länk för att öppna i Youtube-applikationen.

Lappviken 1895 Josef Julius Wecksell

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln