Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Vi fick en samling som gjorde personalen alldeles begeistrad" – museum vill ha dina leksaker från 1980-talet

Från 2019
Plastleksaker
Bildtext He-Man med sin stridskatt har varit med om många drabbningar - och har också fått vara pojkvän åt Barbie i många hushåll.
Bild: All over press

En Rosa Pantern-mjukis med långa armar och ben, en E.T. i plast, mjuka Monchhichin med söta kläder och en gulnad gammal Commodore 64. Leksaksmuseet i Hagalund i Esbo planerar en utställning med temat 1980-tal och vill ha berättelser och minnen från dem som var barn då.

Montern med 1980-talsleksaker i Finlands Leksaksmuseum Hevosenkenkä i utställningscentret WeeGeet i Hagalund är en nostalgitripp för den som var barn då.

Montern är inte stor, men för den som längtar efter att frossa i mera plast och pasteller finns det goda nyheter: Leksaksmuseet ska sätta upp en utställning kring just temat 80-talet. Kasarin Lapset, alltså 80-talets barn, kommer den att heta.

Minns du Monchichi, He-Man och My Little Pony? Finlands leksaksmuseum vill ha dina 80-talsminnen

15:55
Två Monchichi-dockor i sina förpackningar.
Bildtext Monchhichi-dockorna var ljuuuvliga!
Bild: imago/Revierfoto/ All Over Press

Museet samlar nu in publikens minnen och historier som sedan kan återberättas under utställningen.

Magnus Rask jobbar som guide på museet och berättar att 80-talet har en speciell plats i hans hjärta eftersom han själv var barn då.

Guiden Magnus Rask pekar på leksaker som finns i en glasmonter.
Bildtext Magnus Rask är med om att planera utställningen Kasarin lapset, alltså 80-talets barn. Här visar han vad som finns i 80-talsmontern i den permanenta utställningen.
Bild: Yle / Karin Filén

- Jag och min storebror skaffade tillsammans alla He-Man-slott som fanns och en hel del gubbar till dem. Transformers var mina superfavoriter. Om man var hemma hos en kompis och inte hade nåt att prata om kunde man alltid fråga att "hej, gillar du också Optimus Prime?"

Mera He-Man!

I leksaksmuseets formulär på nätet får man svara på frågor om vilka leksaker man lekt med, men också till exempel vilken musik man lyssnade på. Var det Wham och Modern Talking eller kanske Europe?

Vilka tv-program man gillade frågas också efter. Fick man se på Dallas fast det kom så sent, eller fick man hålla sig till Knight Rider, Rättvisans Riddersman, och Napakymppi?

- Vi vill vara en organisation som hjälper folk att komma ihåg. Vi vill inte bara ställa ut, utan vi vill att publiken berättar för oss sådant som vi sedan kan berätta vidare, säger Magnus Rask.

My little pony-leksaker
Bildtext My Little Pony - det finns hur många som helst olika.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Det som man mest har nämnt hittills i leksaksväg är Barbie och My Little Pony, berättar Rask, som tippar på att det främst är kvinnor som har svarat.

- Jag skulle vilja läsa flera historier om He-Man och Transformers.

Två långhåriga män
Bildtext Leksaksmuseet vill också veta vad du lyssnade på på 80-talet. Modern Talking var en av Västtysklands gåvor till musiken.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

"Alla andra har en Barbie!"

80-talet var årtiondet då leksakstillverkarna slog i en ny växel då det gällde att skapa ett behov hos barnen, berättar Magnus Rask.

- Det blev viktigt att man ska få allt som andra barn har. Det blev också vanligt att leksakerna hörde till stora familjer som man ville samla på.

På baksidan av figurernas förpackningar stod ofta vilka andra karaktärer som hörde till samma "familj", vilka som var deras fiender, hurdana hus den hade och så vidare, och så ville barnen ha allt.

Ganska nytt var att man började sälja produktfamiljer på ett sätt som enligt Rask i dag är väldigt vanligt.

- Man tar en idé, gör en hel produktfamilj och säljer allt man kan hitta på: Tuggummipaket, klistermärken, tv-program... och förstås leksakerna. Om det säljer bra fortsätter man, om inte så går man vidare till nästa idé.

Ett överflöd av prylar

I dag kan föräldrarna vara beredda på att butikernas hyllor kommer att fyllas med Elsa, Anna och Christoffer som dockor, hörlurar, linjaler, ballonger, pysselböcker och så vidare när den nya Frost-filmen senare i år har premiär.

Innan 80-talet var det inte alls en självklarhet att karaktärer från filmer förflyttades till produkter som riktades till barn. Som exempel kan nämnas E.T. och Star Wars.

Drew Barrymore pussar E.T. i filmen E.T.the Extra-Terrestrial
Bildtext På 80-talet fanns E.T. överallt
Bild: Universal/Courtesy Everett / Everett Collection/All Over Press

- Det har alltid funnits någon form av produktöverföring mellan medier, men det blev starkare som fenomen på 80-talet på ett sätt som man inte har sett tidigare.

Riktiga berättelser

Museet samlar erfarenheter av dem som var barn på 1980-talet. I formuläret frågas om man råkar ha kvar någon leksak från 80-talet och i så fall vilken.

Betyder det att museet letar efter Commodore 64:or och Kålungar som de kan ställa ut?

- Ja, det är fullständigt möjligt att vi ställer ut något som man erbjuder, och vi har fått förfrågningar om att ställa ut en del riktigt fina saker.

Pojke spelar på Commodore 64.
Bildtext Commodore 64 var häftigt.
Bild: imago images / K-P Wolf/ All Over Press

Sakerna behöver inte alls vara i perfekt skick, berättar Rask. På det sättet skiljer sig museivärlden från samlarvärlden.

Man får gärna ha lekt med leksakerna och det är roligt om det finns en berättelse om leksaken som guiden kan berätta.

- En Barbie som har kort hår eftersom den lilla ägaren klippte av det då hon trodde att det skulle växa ut igen är intressantare för oss att ställa ut än en Barbie i perfekt skick som är kvar i sin ask.

Barbie
Bildtext Till många små barns stora förvåning växte Barbies hår inte ut om man klippte det. Vem kunde ha anat det?
Bild: Jyrki Valkama/Yle

Fullständig samling Star Wars-skepp

Också tidigare har människor donerat av sina skatter, bland annat något som gjorde personalen "alldeles begeistrad", enligt Rask, och som säkert kommer att synas i Kasarin lapset-utställningen:

- Vi fick en fullständig samling med Star Wars-skepp och gubbar. Det var en man som hade samlat på dem och när samlingen var fullständig blev det tråkigt, så han frågade om vi ville ha den.

Ett av Star Wars-rymdskeppen står just nu i 80-talsmontern. Delarna har också en gång ställts ut i en särskild pop up-utställning.

Elektroniskt spel, Donkey Kong.
Bildtext 80-talet var årtiondet då barnen började leka med elektroniska leksaker. Ett Donkey Kong-spel var höjden av lycka.
Bild: Home Bird/Alamy/AOP

Utställningen Kasarin lapset är en i raden av projekt där man på leksaksmuseet vill uppmärksamma olika årtiondens fenomen när det gäller leksaker.

Man kan besöka utställningen mellan den 15.10 2019 och 31.8 2020.

Diskussion om artikeln