Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Fotbolls-VM i Qatar kommer inte att göra någon besviken" – Jari Litmanen försvarar sina hyllningar av Qatars värdskap

Från 2019
Uppdaterad 30.09.2019 19:32.
Jari Litmanen ler.
Bildtext Jari Litmanen tror att Qatar blir en bra värd för fotbolls-VM.
Bild: imago/Pro Shots/ All Over Press

Jari Litmanen väckte reaktioner när han i en artikel ställde sig väldigt positiv till Qatars värdskap av fotbolls-VM 2022. Nu väljer Litmanen att försvara sina kommentarer genom att hänvisa till yttrandefriheten och klargör att han inte fick betalt för sina yttranden.

Samtidigt som pågående friidrotts-VM i Qatar samlar kritik valde Jari Litmanen att hylla Qatars kommande värdskap av fotbolls-VM 2022.

Litmanen diskuterade om den omtvistade turneringen i en artikel publicerad av kommittén som ansvarar för anordnandet av fotbolls-VM 2022. Under sin vistelse i Qatar sade sig den finska fotbollslegendaren ha fått ett fint intryck.

För det första uppskattade Litmanen de korta avstånden mellan spelplatserna.

– En kompakt turnering är till fördel för alla lag, eftersom de då kan bo på ett enda ställe. De kan använda samma träningscenter och vara nära arenorna. Spelarna och tränarna kan hålla fullt fokus på matcherna, menade Litmanen.

Xavi ler framför en mikrofon.
Bildtext Litmanen hälsade bland annat på den gamla lagkamraten Xavi, som tränar Al Sadd i Qatar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Jag besökte Qatar för första gången för fem år sedan och där finns mycket att göra vid sidan av fotbollen. Qatar 2022 kommer inte att göra någon besviken.

48-åringen passade även på att ta ställning till fotbollens utveckling. Litmanen imponerades av Qatars utveckling som fotbollsland, för tillfället är landet regerande asiatiska mästare.

– Som värdland kan Qatar göra vad som helst, jag ser inga gränser. Det finns ingen stor skillnad längre mellan större länder som Tyskland och Brasilien och mindre länder som Qatar och Finland, sade Litmanen som även träffade den gamla lagkamraten Xavi under resan.

Det finns ingen stor skillnad längre mellan större länder som Tyskland och Brasilien och mindre länder som Qatar och Finland.

”Fick inte betalt”

Litmanens kommentarer skapade en hel del reaktioner på bland annat Twitter. I dag svarade fotbollslegendaren själv på kritiken.

I ett uttalande som skickats till Ilta-Sanomat berättar Litmanen att han varit på semester i Qatar förra veckan. På grund av sitt fotbollsintresse ville Litmanen bekanta sig med VM-förberedelserna, arenorna och hälsa på den gamle lagkamraten Xavi, som fungerar som tränare i landet.

Litmanen betonar i uttalandet han gjorde det av eget intresse, utan att få betalt av vare sig stat, någon organisation eller något bolag.

– Det som jag sade angående fotbollen baserar sig endast på den information jag fick på plats och som jag såg med egna ögon. Åsikterna var mina egna, inte någon annans, klargör 48-åringen enligt tidningen.

– Som jag förstår det så hör det fortfarande till yttrandefriheten att få ha en åsikt. Själv tycker jag fortfarande att OBS fotbollsförhållandena, såsom faciliteter (hotell och arenor) och avstånd, är i lysande skick med tanke på fotbolls-VM 2022.

I december står Qatar som värd för klubb-VM i fotboll. Europa representeras av Champions League-vinnarna Liverpool.

Diskussion om artikeln